Wednesday, February 24, 2010

Να βρούμε το ζουμί του πλούτου μας και να το αναδείξουμε άμεσα

Συνέντευξη της Έλενας Παναρίτη* στον Νίκο Παπαδημητρίου
Free Sunday, 21-02-2010


ΝΠ: Να ξεκινήσω, κ. Παναρίτη, από το θέμα που «καίει» όλους τους εργαζόμενους, τον 14ο μισθό. Όταν ρωτήθηκαν σχετικά οι αρμόδιοι υπουργοί (Παπακωνσταντίνου και Κατσέλη) απέφυγαν να δεσμευτούν. Θα ήθελα να μου μεταφέρετε την αίσθησή σας. Αν κριθεί επιβεβλημένο, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην περικοπή του;

ΕΠ: Πραγματικά, υπάρχουν άλλοι αρμοδιότεροι από μένα να απαντήσουν σε αυτό το ερώτημα. Η ερώτηση αγγίζει και αφορά όλο το μισθολογικό σύστημα, το οποίο όχι μόνο δεν είναι ενιαίο και δίκαιο, αλλά είναι και ελλιπές. Δεν είναι λοιπόν σωστό να επικεντρωθούμε σε ένα μικρό κομμάτι όταν η μισθολογική εξίσωση είναι πολύ πιο πολύπλοκη. Ωστόσο πιστεύω ότι τέτοιες αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν σε συνάρτηση με τις πραγματικές μισθολογικές απολαβές του Έλληνα εργαζόμενου, με τη συνεργασία και την έγκριση της κοινωνίας. Αν βάλεις την κοινωνία απέναντί σου, το αποτέλεσμα και βιώσιμο δεν θα είναι και άλλου είδους προβλήματα θα έχεις. Εδώ ήρθαμε να λύσουμε προβλήματα και όχι να δημιουργήσουμε νέα.

ΝΠ: Έχει γίνει πάντως σαφές ότι οι εταίροι μάς πιέζουν για νέα μέτρα. Γιατί τέτοια εμμονή, θα μπορούσε κάποιος να αναρωτηθεί...

ΕΠ: Θα μπορούσε κανείς να πει πολλά πάνω σε αυτό το θέμα. Θα μπορούσε να πει ότι τους έχει ενοχλήσει η αναξιοπιστία των στοιχείων μας. Ότι υπάρχουν σκοπιμότητες νομισματικού χαρακτήρα. Ότι δεν έχει προχωρήσει όσο έπρεπε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, ούτε σε πολιτικό ούτε σε οικονομικό επίπεδο. Ότι λειτουργούμε σαν παράδειγμα για τους επόμενους. Ή ότι πληρώνουμε τοις μετρητοίς για ό,τι δεν κάναμε (ή κάναμε) όλα αυτά τα χρόνια με... δόσεις. Ότι εντείναμε περισσότερο την κατάσταση της κακής οικονομίας μας τα τελευταία χρόνια.
Κάποια από όλα αυτά, ή και όλα μαζί, έχουν δημιουργήσει αυτό το κλίμα, συνυπολογιζόμενης βέβαια και της κάκιστης διαχείρισης του δημόσιου χρέους και του δημόσιου τομέα μας, καθώς και του γεγονότος ότι καταφέραμε να είμαστε μία χώρα με δύο δεινά: πρώτον, να έχουμε καλπάζον χρέος και, δεύτερον, μειωμένη μέχρι και αρνητική παραγωγικότητα. Αυτό, ξέρετε, δεν μπορούν να το αποδεχτούν εύκολα οι πολίτες των άλλων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) -αφού νιώθουν ότι έχουν παραχωρήσει τόσα κονδύλια στην Ελλάδα, κυρίως τα τελευταία χρόνια– όπως επίσης δεν μπορούν να το δεχτούν αυτοί οι οποίοι κρατούν ομόλογα ελληνικού δημοσίου.

ΝΠ: Η ελληνική κυβέρνηση ανακοινώνει μέτρα, δίνει αλλεπάλληλες συνεντεύξεις στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, και όμως, ακόμη και την εβδομάδα που πέρασε, τα «σπρεντ» συνέχισαν να διευρύνονται. Πού βρίσκεται το λάθος;

ΕΠ: Η ελληνική κυβέρνηση κάνει τη δουλειά της και οι αγορές τη δική τους... Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι μόνο οι αριθμοί. Ανάλογα δημοσιονομικά προβλήματα με εμάς έχουν, όπως γνωρίζετε, κι άλλες χώρες. Το δικό μας μείζον πρόβλημα είναι η παντελής έλλειψη αξιοπιστίας.

Η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου προσπαθεί να σώσει αυτό που έχω πει κι άλλες φορές, το «προπατορικό αμάρτημα» της Ελλάδας. Με αυτό βρεθήκαμε αντιμέτωποι στις 4 Οκτωβρίου. Βρήκαμε κάτω από το χαλί ένα σωρό σκουπίδια και προβλήματα, που μέχρι τότε ήταν πολύ καλά κρυμμένα. Όμως το πρόβλημα της αξιοπιστίας δεν λύνεται από τη μια μέρα στην άλλη. Θέλει πειθαρχία, δουλειά, συνέπεια, αποφασιστικότητα και χρόνο. Θέλει στόχο και προσήλωση και όχι πισωγυρίσματα.

Πληρώνουμε αμαρτίες δεκαετιών και πιο πολύ απ' όλα πληρώνουμε τη συνεχή ασυνέπεια στις παλαιότερες υποσχέσεις μας προς την ΕΕ για οικονομικές μεταρρυθμίσεις που δεν κάναμε ποτέ. Είμαι αισιόδοξη ότι όχι μόνο θα τα καταφέρουμε, αλλά θα μπορέσουμε να γίνουμε οδηγητές στην ΕΕ αν κινηθούμε αποφασιστικά και γρήγορα. Αν πιάσουμε το θηρίο από το λαιμό. Και θηρίο στην περίπτωσή μας είναι το γενεσιουργό πρόβλημα της κακοδαιμονίας μας: πρέπει να ασχοληθούμε ταυτόχρονα με τη δημοσιονομική διόρθωση και με τις αιτίες που μας έφεραν ως χώρα στο σημείο στο οποίο βρισκόμαστε.

Θεσμικές αλλαγές «εδώ και τώρα», στην κατεύθυνση της παραγωγικότητας και της αποδοτικότητας της οικονομίας. Να βρούμε το ζουμί του πλούτου μας και να το αναδείξουμε άμεσα: τουρισμός, πολιτισμός, ενέργεια. Επίσης, να δώσουμε αποφασιστικά γροθιά στη γραφειοκρατία και στην αδιαφάνεια, να κηρύξουμε πόλεμο χωρίς έλεος σε όλη αυτή την αρρώστια του δημόσιου τομέα, που λειτουργεί παραλυτικά για την παραγωγικότητα. Αλλά να πω και κάτι άλλο: συνδικάτα, εργοδοτικές οργανώσεις, επιμελητήρια κ.τ.λ πρέπει να ξαναδούν το ρόλο τους. Πρέπει να εξοπλιστούν επιστημονικά και πολιτικά και να μπουν στο παιχνίδι της πραγματικής πολιτικής, με ιδέες, πρωτοβουλίες, καινοτομία. Αν ένας τέτοιος άνεμος φυσήξει γρήγορα στη χώρα, θα σαρώσει όλες τις επιφυλάξεις αυτών που δυσπιστούν, θα αλλάξει και τους αριθμούς που οι αγορές με τόση ευκολία και αυστηρότητα διαμορφώνουν.
ΝΠ: Επί τη ευκαιρία, και καθώς οικονομία είναι και ψυχολογία, δηλώσεις αρμόδιων υπουργών που παραλληλίζουν το πρόβλημά μας με τον «Τιτανικό» βοηθούν στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης;

ΕΠ: Με συγχωρείτε, αλλά δεν νομίζω πως η κοινή γνώμη περίμενε αυτή την «ατάκα-παρομοίωση» για να καταλάβει το πρόβλημα. Η ψυχολογία είναι σημαντική παράμετρος, αλλά γιατί δεν μιλάτε για τα μέσα ενημέρωσης; Δεν έχουν θεσμική ευθύνη για την πληροφόρηση του κόσμου και τη διαμόρφωση της ψυχολογίας του;

NΠ: Εδώ και λίγες μέρες, όμως, στο λεξιλόγιο κάθε Έλληνα μπήκε ένας ακόμη όρος: το
«διεθνές νομισματικό ταμείο» (ΔΝΤ). Ωστόσο το τι εισηγήθηκαν οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ στις χώρες από τις οποίες πέρασαν είναι γνωστό: περικοπές σε μισθούς, επιδόματα και συντάξεις, μείωση των δαπανών για την παιδεία και την υγεία, κατάργηση των γενικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας και πολλά ακόμη. Γιατί να δεχτούν οι συμπολίτες μας τη συνδρομή του συγκεκριμένου οργανισμού;

ΕΠ: Οι συμπολίτες μας δεν πρέπει να αντιμετωπίσουν ούτε θετικά ούτε αρνητικά τη συνδρομή είτε του ΔΝΤ είτε της ΕΕ είτε οποιουδήποτε. Οι συμπολίτες μας πρέπει να δουν θετικά οποιαδήποτε κίνηση θα βοηθήσει τη χώρα να βγει από την περιπέτεια όσο πιο καθαρά, ανώδυνα, φτηνά και με διαφάνεια γίνεται. Πώς θα ονομάζεται η λύση ελάχιστη σημασία έχει. Επίσης, καλό είναι κάποια στιγμή να «ξεκολλάμε» από προκαταλήψεις και να κοιτάμε να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας. Όποιοι και όσοι ξέρουν καλύτερες λύσεις από τις προφανείς καλό είναι να τις καταθέσουν και να βοηθήσουν τη χώρα. Αλλιώς, απλώς δημαγωγούν.

NΠ: Γιατί όμως κρίθηκε αναγκαία η ανάμειξη του ΔΝΤ, αφού, όπως επισημαίνουν ακόμη και πρώην υπουργοί οικονομίας του ΠΑΣΟΚ (π.χ. ο κ. Χριστοδουλάκης), «η Ελλάδα δεν είναι Αργεντινή»;

ΕΠ: Κατ' αρχήν, δεν έχει ακόμη κριθεί τίποτα. Όσο για το ότι η Ελλάδα δεν είναι Αργεντινή, όντως δεν είναι, αν και υπάρχει ομοιότητα ως προς την αδυναμία άσκησης αυτόνομης νομισματικής πολιτικής. Το ζητούμενο είναι αυτή τη στιγμή να ξαναβρούμε τη χαμένη μας αξιοπιστία. Και θα τη βρούμε μόνο με δουλειά, τομές και γρήγορες διαρθρωτικές αλλαγές που θα βασίζονται στα ελληνικά δεδομένα και στις δυνατότητες του τόπου μας, που, πιστέψτε με, είναι πολλές. Εάν δουλέψουμε με αυτούς που ξέρουν να χειρίζονται τις αγορές, αλλά με εμάς πάντα ως οδηγό, τότε θα ξεπεράσουμε κάθε πρόβλημα.

*Η Έλενα Παναρίτη είναι οικονομολόγος, βουλευτής επικρατείας του ΠΑΣΟΚ και συγγραφέας του βιβλίου «Prosperity Unbound», το οποίο εκδόθηκε και στα Ελληνικά με τον τίτλο «Ευημερία δίχως Όρια». Το έργο της αναγνωρίζεται διεθνώς σαν μια από τις πιο επιτυχημένες πρακτικές εφαρμογές των θεσμικών οικονομικών στα δικαιώματα ιδιοκτησίας. Η Έλενα Παναρίτη είναι επίσης κοινωνική επιχειρηματίας και επικεφαλής του Panel Group, μία ειδική συμβουλευτική εταιρεία που επενδύει σε υποβαθμισμένες περιοχές και παρέχει συμβουλές για τη δημόσια στρατηγική πολιτική και τη μετατροπή και αξιοποίηση της μη ρευστοποιήσιμης ακίνητης περιουσίας.

12 comments:

  1. "Η Έλενα Παναρίτη είναι οικονομολόγος, βουλευτής επικρατείας του ΠΑΣΟΚ και συγγραφέας του βιβλίου «Prosperity Unbound», το οποίο εκδόθηκε και στα Ελληνικά με τον τίτλο «Ευημερία δίχως Όρια»."

    Στο παρον βιβλίο φαντάζομαι η συγγραφέας σοσιαλίστρια βουλευτής αναλύει με λεπτομέρειες το πώς "όχι μόνο θα τα καταφέρουμε, αλλά θα μπορέσουμε να γίνουμε οδηγητές στην ΕΕ αν κινηθούμε αποφασιστικά και γρήγορα" με το "Greek Development Model (advanced edition II)".

    Το μοντέλο (σχέδιο) γνωστό και σχεδον απαράλλακτο (αν και τωρα με την νεα βελτιωμένη έκδοση ναι, φυσικά, βλέπω να γινόμαστε όντως "ΟΔΗΓΗΤΕΣ της Ευρώπης" που γράφει η πανεπιστημιακού επιπέδου βουλευτής και συγγραφέας.

    Αλλα επειδή δεν χρειάζεται να διαβάσει κανείς ολόκληρο βιβλίο (ο χρόνος είναι πολύτιμος για τον καθένα), το ζουμί της υπόθεσης "η Ελληνική συνταγή" είναι δυο (2) μέτρα:

    ΜΕΤΡΟ Ι: Έλληνες του ιδιωτικού κλάδου, τα κεφάλια μέσα στο καζάνι και δουλειά,
    και πάλι δουλειά,
    και πάλι δουλειά ωστε να παράγετε για να έρθει το κράτος να σας τα φάει όλα για να ξεχρεώσει τα σπασμένα του (διορισμούς 1981-1989 Τσοβόλα δώστα όλα, 1.000.000 υπάλληλοι δεν θα πάρουν τα κεκτημένα - εφάπαξ επειδή ψήφισαν την "Αλλαγή του 81"?)

    ΜΕΤΡΟ ΙΙ: Δανειζόμαστε διαρκώς απ έξω για να τα δίνουμε στους ΔΥ, ωστε να... κινείται η αγορά για να ζουν και οι υπόλοιποι! Μιλάμε για ανάπτυξη (χαχαχα) και ευημερία που οι ανεπτυγμένες χώρες θα τρίβουν τα μάτια τους.

    Πανεπιστημιακού επιπέδου μέτρα. Δεν μου δίνατε εμένα τα λεφτά των σπουδών σας εθνοπατέρες της χώρας των 700αράκηδων, χίλιες φορές πιο αξιοποιημένα θα πήγαιναν.

    ΥΓ "Αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος":
    http://www.pasok.gr/portal/resource/contentObject/id/4d2f1f41-93e3-4d9e-99e3-2e244e2a6466

    Έλα Αλέκο, τα νέα τα άκουσες?

    ReplyDelete
  2. Εγώ νιώθω θλίψη για όλους τους Έλληνες που εργάστηκαν σκληρά στη ζωή τους για να δημιουργήσουν, να φτιάξουν κάτι, για τους φιλότιμους σπουδαστές, για όσους εξακολουθούν να εργάζονται σκληρά και παραγωγικά, για όσους προσφέρουν πραγματικά στους εαυτούς τους και στο κοινωνικό σύνολο, για όσους καθαρίζουν από μόνοι τους το παρκάκι απέναντι από το σπίτι τους μετά την επιδρομή του κράτους, των διαδηλωτών, των παρανοϊκών φοιτητών του "πατρικού εισοδήματος για την καταστροφή", των μπάτσων με τον κακό τσαμπουκά, των διεφθαρμένων πολιτικών με τη μικρή ψωλή (όποιος την έχει μεγάλη δεν χρειάζεται να κλέβει το δημόσιο για να βρει γκόμενα).

    Αυτούς λυπάμαι.

    ReplyDelete
  3. http://environmentfood.blogspot.com/2010/02/well-done-theodore-pangale.html

    ReplyDelete
  4. "...Η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου προσπαθεί να σώσει αυτό που έχω πει κι άλλες φορές, το «προπατορικό αμάρτημα» της Ελλάδας. Με αυτό βρεθήκαμε αντιμέτωποι στις 4 Οκτωβρίου. Βρήκαμε κάτω από το χαλί ένα σωρό σκουπίδια και προβλήματα, που μέχρι τότε ήταν πολύ καλά κρυμμένα..."

    Η κα Παναρίτη δεν μας λέει (όπως κανένας) ποιος τα δημιούργησε και ποιος ακριβώς σφύριζε αδιάφορα τόσα χρόνια κάνοντας τον Κινέζο. Γιατί όποιος έχει μάτια και ζει στην Ελλάδα τα ξέρει, εδώ και δεκαετίες όπως λέει. Εκτός αν αυτό είναι ομολογία πολιτικής ασχετοσύνης των ίδιων των ηγετών μας, όλων ανεξαιρέτως, όλα αυτά τα χρόνια.

    "...Θεσμικές αλλαγές «εδώ και τώρα», στην κατεύθυνση της παραγωγικότητας και της αποδοτικότητας της οικονομίας. Να βρούμε το ζουμί του πλούτου μας και να το αναδείξουμε άμεσα: τουρισμός, πολιτισμός, ενέργεια..."

    Δεν καταλαβαίνω πως συνδυάζονται οι "θεσμικές αλλαγές", η "παραγωγικότητα" και η "αποδοτικότητα" με τον τουρισμό και τον πολιτισμό (για την ενέργεια το συζητάμε). Μάλλον έχουν μπλέξει τα φρύδια με τα μύδια. Αντί να πούνε την αλήθεια, ότι δηλαδή δεν εξάγουμε ούτε τσιμπιδάκι ως χώρα και ότι τουρισμός/πολιτισμός είναι υπηρεσία (όχι προϊόν), συνεχίζουν να λένε τα ίδια, όπως εδώ και δεκαετίες.

    "...Οι συμπολίτες μας δεν πρέπει να αντιμετωπίσουν ούτε θετικά ούτε αρνητικά τη συνδρομή είτε του ΔΝΤ είτε της ΕΕ είτε οποιουδήποτε. Οι συμπολίτες μας πρέπει να δουν θετικά οποιαδήποτε κίνηση θα βοηθήσει τη χώρα να βγει από την περιπέτεια όσο πιο καθαρά, ανώδυνα, φτηνά και με διαφάνεια γίνεται. Πώς θα ονομάζεται η λύση ελάχιστη σημασία έχει. Επίσης, καλό είναι κάποια στιγμή να «ξεκολλάμε» από προκαταλήψεις και να κοιτάμε να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας. Όποιοι και όσοι ξέρουν καλύτερες λύσεις από τις προφανείς καλό είναι να τις καταθέσουν και να βοηθήσουν τη χώρα. Αλλιώς, απλώς δημαγωγούν..."

    Εφόσον δεν πρέπει να μας ενδιαφέρει από που θα έρθουν τα χρήματα, τότε ας τα πάρουμε από εμπόρους κοκαΐνης, όπλων, παιδιών. Σίγουρα ξέρουν καλύτερα από επενδύσεις και σίγουρα δεν έχουν πρόβλημα να μας "δανείσουν" με το αζημίωτο. Αλλά υπάρχουν και πιο politically correct δανειστές, όπως οι παγκόσμιοι φοροφυγάδες που έχουν άπειρο ρευστό στα Κευμάν και στην Ελβετία. Ας "προσελκύσουμε" αυτούς. Στο κάτω-κάτω τι μας νοιάζει εμάς αν τα λεφτά τους τα έβγαλαν σφάζοντας κόσμο σε κάποια χώρα της Αφρικής. Σωστά;...

    "...Κατ' αρχήν, δεν έχει ακόμη κριθεί τίποτα...Εάν δουλέψουμε με αυτούς που ξέρουν να χειρίζονται τις αγορές, αλλά με εμάς πάντα ως οδηγό, τότε θα ξεπεράσουμε κάθε πρόβλημα..."

    Αυτό και μόνο αποδεικνύει ότι δυστυχώς ο Παπακωνσταντίνου (κυρίως) δεν ξέρει πως να χειριστεί το θέμα σε επίπεδο εκτός Ελλάδας. Στην πίεση απαντάς με πίεση, με κάθε τρόπο, έστω και μπλοφάροντας. Αν συνεχώς υποχωρείς, και μάλιστα χωρίς να το κρύβεις, αυτό επιφέρει κι άλλη πίεση από αυτούς που ωφελούνται από το στραπάτσο σου. Αυτό είναι βασικός κανόνας στην εξωτερική πολιτική κάθε χώρας. Αν πιστεύουν ότι θα τα βρούνε με τα κοράκια των "αγορών" συζητώντας και συνετίζοντάς τους, ετοιμαστείτε για νέα άνοδο των spreads, νέα τοκοφλυφικά δάνεια και φυσικά νέα μέτρα.

    "...Η Έλενα Παναρίτη είναι οικονομολόγος, βουλευτής επικρατείας του ΠΑΣΟΚ και συγγραφέας του βιβλίου «Prosperity Unbound»...Η Έλενα Παναρίτη είναι επίσης κοινωνική επιχειρηματίας και επικεφαλής του Panel Group, μία ειδική συμβουλευτική εταιρεία που επενδύει σε υποβαθμισμένες περιοχές και παρέχει συμβουλές για τη δημόσια στρατηγική πολιτική και τη μετατροπή και αξιοποίηση της μη ρευστοποιήσιμης ακίνητης περιουσίας..."

    Έτσι εξηγείται...

    Περαστικά.

    ReplyDelete
  5. ΝΠ: Η ελληνική κυβέρνηση ανακοινώνει μέτρα, δίνει αλλεπάλληλες συνεντεύξεις στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, και όμως, ακόμη και την εβδομάδα που πέρασε, τα «σπρεντ» συνέχισαν να διευρύνονται. Πού βρίσκεται το λάθος;


    Απάντηση:

    Κύριο εργαλείο στο παιχνίδι που παίχτηκε εναντίον της Ελλάδας είναι το CDS (από τα αρχικά των αγγλικών λέξεων credit default swaps). Πρόκειται για ένα εντελώς πρόσφατο χρηματοπιστωτικό προϊόν. Απλοϊκά μπορούμε να το περιγράψουμε ως μια ασφάλιση κατά της περίπτωσης μη αποπληρωμής ενός χρέους.

    Κυρίαρχοι «παίχτες» παγκοσμίως σε αυτό το προϊόν είναι μόνο τρείς τραπεζικοί κολοσσοί που κατέχουν συνολικά το 76.2% της παγκόσμιας αγοράς των CDS. Οι Αμερικάνικες JP Morgan και Goldman Sachs ( επιμένω ότι για την σχέση της τελευταίας με την σημερινή κυβέρνηση της χώρας μας θα γίνει κάποια στιγμή εξεταστική επιτροπή) και η Γερμανική Deutsche Bank!

    Στις αρχές λοιπόν του χρόνου , λίγες ημέρες-όλως …τυχαίως- πριν η χώρα μας αναζητήσει αγοραστές για το πενταετές ομόλογό της , δημοσιοποιήθηκε από την Deutsche Bank μια ύποπτη έκθεση φωτιά ,όπου ανέφερε ότι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας βρίσκεται υπό κατάρρευση.

    Αμέσως το τμήμα CDS της ίδιας τράπεζας αρχίζει να ζητά πολύ υψηλότερα ασφάλιστρα για το ελληνικό χρέος ( Γιάννης κερνά και Γιάννης πίνει!).
    Τα διεθνή ΜΜΕ που δρουν ως «παπαγαλάκια» αρχίζουν να ουρλιάζουν ότι η ελληνική οικονομία παραπαίει. Έτσι δίδεται το σήμα στους κερδοσκόπους ότι στοχοποιήθηκε η Ελλάδα και οδεύει προς οικονομικό «γδάρσιμο».

    Το κέρδος για την Γερμανία είναι πολλαπλό. Από τη μια επιτυγχάνεται η αναταραχή που ζητούσε , ώστε να επιτευχθεί η καθίζηση του ευρώ έναντι του δολαρίου και να μπορούν τα Γερμανικά προϊόντα να είναι ανταγωνιστικά στην διεθνή αγορά.

    Από την άλλη η Deutsche Bank μαζί με την Goldman Sachs αναλαμβάνουν να πουλήσουν ( …?) τα ελληνικά ομόλογα σε πελάτες τους που έχουν ειδοποιηθεί για το κερδοσκοπικό colpo grosso, αποκομίζοντας οι μεν πρώτοι (Deutsche Bank και Goldman Sachs) τεράστια κέρδη, οι δε πελάτες τους το θηριώδες επιτόκιο 6.2%, που δεν θα αποκόμιζαν ούτε από τριτοκοσμικές χώρες.

    ReplyDelete
  6. Αν δεν μπουν φυλακή πολιτικοί, στο τέλος θα έχουμε εξέγερση...

    ReplyDelete
  7. Την απάντηση που έδωσα στο προηγούμενο ποστ την πήρα από το παρακάτω:
    http://www.politis-gr.com/?p=872

    To ερώτημα που έχω είναι αν το Πασοκ την βγάλει μέχρι τον Σεπτέμβριο ή θα πάμε σε οικουμενική.

    Πολλά θα κριθούν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.

    Τα καλά έρχονται..

    ReplyDelete
  8. Ολοι οι Ελληνες είναι συσπειρωμένοι γύρω απο το ΓΑΠ.Η ψυχή της μάζας και της αγέλης, και συνεπώς και της συμπεριφοράς τους, διαμορφώνεται ερήμην των διαθέσεων των επαγγελματιών διαμορφωτών της κοινής γνώμης.Πρόσφατο παράδειγμα η στάση του κοινού στο θέμα του πανδημικού εμβολιασμού,που εξελίχθηκε σε βατερλώ και φιάσκο των Αυθεντιών.
    Προς το παρόν η αγέλη βρήκε τον Αρχηγό της.Και αυτό είναι το "άλφα και το ωμέγα" για την επιβίωσή της και για τις όποιες θυσίες της ζητηθούν.Ο Αρχηγός ΓΑΠ και το κοπάδι ξεκίνησε το ταξίδι του.Κατι ανάλογο που έγινε με το Μωυσή σε αντίστοιχους χρόνους.Η "γή της επαγγελίας" για να ανακαλυφθεί χρειάζεται μια φυλετική-Εθνική-πατριωτική-πολιτισμική ψυχή,που όλα δείχνουν ότι οι Ελληνες την έχουν.

    ReplyDelete
  9. Μπα δεν το βλέπω για οικουμενική και αλλαγές τέτοιες. Η κυβέρνηση θ' αντέξει στο πολύ χαλαρό. Όσο πιο σκληρά είναι τα μέτρα τόσο πιο δημοφιλής γίνεται. άμα δεν πειράξει δυο τρία συμβολικά θέματα σαν το 14ο μισθό δεν θά έχει πρόβλημα κανένα

    ReplyDelete
  10. όσο για εξεταστική κόλπο είναι με δύο αποδέκτες α. μέσα τη ΝΔ και β. έξω την ΕΕ. πολιτική τακτική...

    ReplyDelete
  11. πρασινοφρουροί μου εσείς, διαβάστε και κάτι σοβαρό για την κρίση του χρέους εδώ και αφήστε τη μαύρη προπαγάνδα.

    ReplyDelete
  12. "το χρέος είναι η σκλαβιά των ελεύθερων" Πόπλιος Σύρος συριορωμαίος συγγραφέας του 1ου αιώνα μ.Χ. Γι' αυτό πείτε όχι στην κοινωνία των δανεικών.

    ReplyDelete