Sunday, April 12, 2009

Τι μπορεί να κάνει η νέα γενιά για τον εαυτό της

Του Μελέτη Μελετόπουλου*

Είναι βέβαιο ότι η νέα γενιά δεν έχει να περιμένει απολύτως τίποτε από τα σημερινά κόμματα εξουσίας. Αυτά αντιμετωπίζουν τους νέους ως χρήσιμους αφισσοκολητές, χειροκροτητές και ψηφοφόρους, με αντάλλαγμα μία ευτελή και αναξιοπρεπή σύμβαση εξαμηνιαίας διάρκειας στο δημόσιο. Η οποία, για να ανανεωθεί, απαιτεί συνεχή πολιτική υποτέλεια, που πρέπει να ανανεώνεται σε κάθε εκλογική αναμέτρηση. Ώστε μαζί της να ανανεώνεται και η σύμβαση.

Αυτή η αναξιοπρεπής πελατειακή σχέση σίγουρα δεν ταιριάζει στους ΄Ελληνες νέους. Εξ άλλου, η ιδιότητα του "συμβασιούχου" δεν επιλύει το βιοποριστικό πρόβλημα. Ο μισθός του ισοδυναμεί με ένα χαρτζηλίκι, που συμπληρώνεται από κάποιο οικογενειακό επίδομα και ασφαλώς την οικογενειακή στέγη, τροφή και συναισθηματική ασφάλεια. Αυτά όλα οδηγούν σε μία συνολική υποβάθμιση της αυτονομίας και της αυτάρκειας ενός νέου ανθρώπου. Φυσικά,η εναλλακτική λύση την οποία έχει να προσφέρει στους ΄Ελληνες νέους το σημερινό πολιτικό σύστημα είναι η ανεργία ή η αυτο-εξορία.

Υπάρχει όμως και κάτι ευρύτερο:το σημερινό πολιτικό σύστημα δεν προσφέρει στους Έλληνες νέους ΟΡΑΜΑ. Ούτε καμμία προοπτική και ελπίδα. Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα δεν πείθουν. Άλλωστε ο πολιτικός λόγος των γνωστών κομμάτων εξουσίας είναι συμβατικός, ξύλινος, ψευδο-τεχνοκρατικός, ουδέτερος.

Η προοπτική των νέων περνά μέσα από την προοπτική συνολικά της κοινωνίας. Η δημιουργία όμως μίας προοπτικής για την κοινωνία μας εξαρτάται από την δράση των πολιτών. Τελικά, όλα συνδέονται με την πολιτική,όπως είχαν πρώτοι επισημάνει οι Αρχαίοι Έλληνες.

Η νέα γενιά δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποφύγει την τεράστια ευθύνη της.΄Εχει την δύναμη να αλλάξει την Ελλάδα, όσο κι αν δεν το συνειδητοποιεί. Οι "μεγάλοι" της έχουν υποβάλει έλλειψη αυτοπεποίθησης, ώστε να διαιωνίσουν την χρεωκοπημένη γεροντοκρατία τους. Όμως, όλες οι μεγάλες αλλαγές στην Ιστορία έγιναν με την πρωταγωνιστική συμμετοχή των νέων.

Εάν οι νέοι απαιτήσουν την αλλαγή της εθνικής μας πορείας, μπορούν να την επιβάλουν. Μπορούν να επιβάλουν:

α) μία ριζική πολιτική μεταρρύθμιση, που θα οδηγήσει στην εξουσία μία νέα ιθύνουσα τάξη, ηθική και ικανή,

β) ένα σχέδιο "πράσινης" οικονομικής ανάπτυξης της χώρας,που θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας σε ποικίλους τομείς (παραγωγή αγροτικών προϊόντων, πιστοποίηση, μεταφορές, εξαγωγικό εμπόριο, διαφήμιση, διοίκηση κλπ),

γ) την μετατροπή της Ελλάδας σε παγκόσμιο κέντρο τουρισμού και παροχής εκπαίδευσης υψηλού επιπέδου, που επίσης θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίες και θα φέρει στην Ελλάδα συνάλλαγμα,

δ) ένα κράτος που θα προσλαμβάνει και θα αξιοποιεί τα καλύτερα στελέχη της Ελληνικής κοινωνίας.

Όλα αυτά προϋποθέτουν φυσικά ριζικές μεταρρυθμίσεις. Και αυτές με την σειρά τους μία γενναία απόφαση όλων μας, και προπαντός των νέων, να απεγκλωβιστούν από τα φαντασιακά δεσμά της σημερινής πολιτικής πραγματικότητας, την οποία φαντάζονται αιώνια. Αλλά η γέννηση μιάς νέας εποχής είναι ζήτημα απλώς και μόνον μίας συνειδητής πολιτικής απόφασης.

Μελέτης Η. Μελετόπουλος είναι Διδάκτωρ Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Γενεύης και Πρόεδρος των Δημοκρατικών.

37 comments:

  1. Ωραίος ο Μελέτης Μελετόπουλος. Κι έχω ακούσει από ανίψια φίλων μου ότι είναι και καλός δάσκαλος.

    Θέλω να επισημάνω όμως το εξής. Οι νέοι (και καθρεφτίζω και τον εαυτό μου όταν μιλάω για εμάς) χρειαζόμαστε διάβασμα. Ο κόσμος σήμερα έχει πολύ μεγάλες απαιτήσεις. Πρέπει μαζί με οποιαδήποτε συμμετοχή στην πολιτική δράση να φροντίζουμε πάντα στην προσωπική μας ζωή να δουλεύουμε σκληρά, να σκεφτόμαστε αντισυμβατικά και να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας στην καθημερινή μας ζωή. Να μην πολιτικολογούμε αλλά να πράττουμε πολιτικά, με υψηλό το αίσθημα της κοινωνικής δικαιοσύνης.

    Μελέτη εύχομαι καλή επιτυχία στον πολιτικό αγώνα σας, αλλά εύχομαι πολύ περισσότερο από το αξίωμα του δασκάλου να συνεχίσεις να εμπνέεις και να καθοδηγείς ως μέντορας εκτός από δάσκαλος τα νέα παιδιά στη ζωή.

    ReplyDelete
  2. Στην 1η πρόταση συμφωνώ απόλυτα.
    Στις επόμενες προτάσεις όμως υπάρχουν πολλά που πρέπει να υπογραμμιστουν-

    1- Οι ίδιοι οι νέοι είναι συνένοχοι διότι επιδιώκουν την 6-μηνη σύμβαση αντί να την αγνοήσουν

    2- Πριν οι νέοι επιβάλλουν "ριζική πολιτική μεταρρύθμιση" ίσως θα πρέπει να δοκιμάσουν να επιβάλλουν ριζική ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ μεταρρύθμιση

    3- Γιά να γίνει η Ελλάδα παγκόσμιο κέντρο τουρισμού απαιτούνται άλλα πράγματα, αλλαγή εθνικής νοοτροπίας, επενδύσεις, νέοι νόμοι κτλ

    4- Ομοίως οι πράσινες επενδύσεις χρειάζονται κατά σειρά, τεχνογνωσία (που δεν έχουμε), χρήμα (επίσης), νόμους (επίσης) και διάθεση (επίσης).

    Θα έχετε ακούσει την ιστορία του κοινοτάρχη που δεν ήθελε τις ανεμογεννήτριες επειδή λεει τρόμαζαν οι κατσίκες και δεν εβγαζαν γάλα (..... Ελλάδα 2008).
    Και όσοι δεν την έχετε ακούσει θα ξέρετε την ιστορία με τους ΧΥΤΑ, τη λυματολάσπη κτλ κτλ κτλ

    Η νέα γενιά αυτό που μπορεί να κανει γιά τον εαυτό της είναι να καταλαβει ότι δεν έχει να περιμένει τίποτα και απο κανέναν.
    Δηλαδή ότι δεν έχει να απαιτήσει τίποτα αλλα μόνο να αγωνιστεί γιά να αλλάξει (μέσω του αποτελέσματος) την σημερινή Ελλάδα

    ReplyDelete
  3. Οι Δημοκρατικοί έχουν εμπλακεί σ' ένα φιλόδοξο εγχείρημα να μπουν σφήνα στα κλασσικά κόμματα ξεκινώντας από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Η ατζέντα τους θεωρώ ότι είναι καλοδουλεμένη, έχουν ένα εκτεταμένο δίκτυο ανθρώπων πανελλαδικά και αρκετούς νέους τριαντάρηδες. Ο ίδιος ο Μελετόπουλος ανήκει στη γενιά των σαραντάρηδων που σήμερα είναι ανύπαρκτη στην πολιτική. Σε ό,τι με αφορά, με προβληματίζει η παρουσία πολλών μικρών κομμάτων του λεγόμενου ανανεωτικού χώρου. Δημοκρατικοί, Οικολόγοι-Πράσινοι, Φιλελεύθερη Συμμαχία, Δράση. Ανεξάρτητα από το εκλογικό αποτέλεσμα ευελπιστώ η πολιτική δραστηριότητα των Δημοκρατικών και των άλλων βέβαια να βοηθήσει να δημιουργηθει σταδιακά ένα μεταρρυθμιστικό κοινωνικό ρεύμα αρκετά συμπαγές.

    ReplyDelete
  4. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  5. Αυτά που λέει ο κ. Μελετόπουλος, τον οποίον ΔΕΝ γνωρίζω, είναι χιλιοειπωμένες mundane banalities.
    To δισχειρότερο, θεμελιώνει το "πολιτικό" του οικοδόμημα πάνω σε ΔΕΔΟΜΕΝΑ-προϋποθέσεις (premise) που είτε απουσιάζουν είτε είναι κατασκεύασμα φαντασιώσεων.

    Εδώ έχουμε περίπτωση ανάλογη αυτής του ιδιοφυούς, τω όντι ιδεαλιστή, φιλτάτου μας Παρμενίδη, ο οποίος, προκειμένου να πραγματώσει τα οράματά του, χρησιμοποιεί ως vehicle (φορέα) τον Kόλια της Λευκορωσίας, Baby Doc, de facto Μικροκεφαλάκην, de facto Assad, Jeffrey Pornandrew [με τον ηλίθιον και άσκοπον γέλωτα, ουχ ήττον], "μετασκευάζοντάς" τον, στην φαντασία του, σε Μεσσίαν.

    Προ καιρού, δειπνούσα στο Πρυτανείο με φιλικό ζεύγος, πρυτάνεως [του μόνου ανάμεσα σ' αυτά τα καθάρματα που ΔΕΝ χρησιμοποιεί αυτοκίνητα-οδηγούς!!! ή οποιαδήποτε απολαβή του αξιώματος] μετά συζύγου, η οποία τυχαίνει να γνωρίζει (μέσω εμού) τον Ατανάζ.

    Ημουνα ευτυχισμένος διότι μούχαν φέρει μιά ωραία σταυλίσια μπριζόλα και διπλές σπιτικές πατάτες.

    Μιλάγαμε γιά το μέλλον της Ελλάδος.

    Λέω, "Ακούτε δω ... ας μη τρέφουμε αυταπάτες.
    Εγώ, ο συνετότερος ορθολογιστής ever, με την διοικητική μου αυστηρότητα και την διαχειριστική μου εγκράτεια που μετατρέπει τον τσίγγο σε χρυσάφι,
    θα μπορούσα να υποσχεθώ να μετατρέψω τo Ελληνικόν Οικοδόμημα σε Empire Building με την βοήθεια ΧΙΛΙΩΝ ατόμων of the like of Ατανάζ Γκάγκλας, έστω και με εκατό.

    AΛΛΑ, με την τρέχουσα νεολαία της Ελλάδος θα μπορούσα να σας υποσχεθώ μόνο την Βίλλα του Καραγκιόζη."

    Mας εκμυστηρεύθηκε, τότε, η κυρία της παρέας ότι κάτι ανάλογον πίστευε γιά την κατάσταση και ο μακαρίτης Φίλιππος Ηλιού του οποίου ήταν στενός συνεργάτης.

    ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΥΤΑ ΤΑ ΙΔΙΑ ΠΙΣΤΕΥΕΙ και ο ΣΠΟΥΔΑΙΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΝΙΚΟΣ ΔΗΜΟΥ.

    Ici Manhattan. Bonjour a tous.

    ReplyDelete
  6. Γιά να δω, γιά να δω.
    Ααααααααααααααααααααααααααα
    Καλά λέει ...
    Εδώ είναι 8:30 πρωί, βάλε 7 ώρες διαφορά, βάλε και μιά ώρα ακόμα αφού οι ΗΠΑ δεν μπήκαν ακόμα στο θερινό ωράριο,
    εκεί είναι 4:30 εεεεεεεεεεεε;;;;;;;;

    Χαιρετε, τότε, χαίρετε.
    Η, όπως λένε, οι Ελληνες "δημοσιογράφοι" της TV, "Kαλό μεσημέρι, Κωνσταντίνε", "Καλό μεσημέρι, Εβελίνα".

    Ανασφαλείς, αξιολύπητες, αγράμματες υπάρξεις!!!!

    ReplyDelete
  7. SPEAKING of HOTELIER, TOURISM and ALLIED SCIENCES.

    Στην Ελλάδα υπάρχουν κάπου 800-900 θέσεις, σε ΤΕΙ κυρίως, γιά τα Ξενοδοχειακά και τον Τουρισμό!

    Κατ' αρχήν, όπως έχω τοποθετηθεί επανειλημμένα, η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΜΟΝΟ σ' αυτόν τον ΧΑΩΔΗ και ΑΚΡΩΣ ΑΠΑΙΤΗΤΙΚΟ ΧΩΡΟ της επιστήμης.

    Αλλά κι' έτσι όπως είναι τα πράγματα,
    ενδιαφέρον έδειξαν, και ΜΠΗΚΑΝ πέρυσι, ΜΟΝΟΝ 44 ΑΤΟΜΑ!!!!!!!!!!!

    ΑΛΛΙΜΟΝΟ, στην Ελλάδα τουριστικά επαγγέλματα;;;;;;;;;

    ΑΛΛΙΜΟΝΟ καθώς πρέπει σοσιαλίστρια η Goldie Kouros [Μαλάμω του Κουρόγιωργα, από την Ανω Γειτονιά του Αστρους] να γίνει Τουρισμολόγος;;;;

    Αυτό θα ήταν ξεπεσμός.
    ΟΠΩΣ είπε ο πατερούλης Pornandrew
    οι Ελληνες γίνονται ΜΟΝΟΝ

    Διοικητές Επιχειρήσεων [τίτλος με gravitas ε!]
    Διαιτολόγοι και
    Ψυχολόγοι.


    ΑΛΛΙΜΟΝΟ είμαστε καθώς πρέπει σοσιαλιστές, όχι ό,τι-ό,τι.

    ReplyDelete
  8. erratum
    Διοικητές Επιχειρήσεων [τίτλος με gravitas ε!]
    Διαιτολόγοι και
    Ψυχολόγοι.
    ->
    Διοικητές Επιχειρήσεων [τίτλος με gravitas ε!]
    Χοντρές Διαιτολόγοι και
    Ψυχολόγοι.

    ReplyDelete
  9. Κομφούκιε, θα σου το πούμε μία τελευταία φορά. Η όποια άσκοπη (που δε θα βασίζεται σε ομιλία, συνέντευξη ή επώνυμη αρθρογραφία) και κουτσομπλίστικου περιεχομένου προσωπική αναφορά σε μέλη της ομάδας μας από εδώ και στο εξής θα διαγράφεται χωρίς δεύτερη κουβέντα.

    ReplyDelete
  10. Τελευατία Προειδοποίηση

    ReplyDelete
  11. ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Η ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ για τον ΕΑΥΤΟ της

    1) ΝΑ ΠΑΕΙ μετά το διδακτορικό της να ασχοληθεί ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ να μάθει γράμματα και μιά τέχνη σε ΒΑΘΟΣ

    2) Να ΑΝΤΙΛΗΦΘΕΙ ότι ο χειρώναξ έχει ΙΣΗΝ, ίσως και ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ αξία από τον ΕΡΓΑΤΗΝ της ΓΝΩΣΗΣ

    3) Να ΑΝΤΙΛΗΦΘΕΙ ότι ακόμα και ένας επίγειος Οικονομικός Παράδεισος δεν θα μπορούσε να χωρέσει τους Διοικητές Επιχειρήσεων, Διαιτολόγους και Ψυχολόγους της Ελλάδος

    4) Να βρεί το ΣΗΜΕΙΟΝ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ. Οι Ελληνες ΔΕΝ είμαστε οι δούλοι από την Ψωροκώσταινα, αλλά ΟΥΤΕ ο ΠΕΡΙΟΥΣΙΟΣ ΛΑΟΣ όπως μας είπε ο ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ-ΔΗΜΑΓΩΓΟΣ-ΤΥΡΑΝΝΟΣ του ΕΘΝΟΥΣ.

    ReplyDelete
  12. EΣΥ ΜΑΖΕΨΟΥ. Δεν μίλησα γιά συνεντεύξεις. ΚΑΙ γιά πράγματα που άτομα από δω μέσα είπαν ή δεν είπαν. Ακούς εκεί.

    Ακου δω, ΑΥΤΟΣ που θα κατηγορήσει εμένα γιά κουτσομπολιό δεν γεννήθηκε ακόμα!!!!!
    Εχεις δικαίωμα να σεμνύνεσαι, αλλά ΟΧΙ να παριστάνεις τον ΥΠΟΚΡΙΤΗ με ανόητα επιχειρήματα.

    ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΑΡΓΩ.

    ReplyDelete
  13. Σεμνοτυφία ή υποκρισία όπως θες πάρτο, αρκεί η κατάργηση να είναι μόνιμου και διαρθρωτικού χαρακτήρα. Σχολιάζουμε πάντα αυτούς που γράφουν, λένε ή κάνουν κάτι επωνύμως, δε λέμε ιστορίες.

    ReplyDelete
  14. KAI άκου δω. ΜΗ χρησιμοποιήσεις κανένα από τα κείμενά μου in toto ή μερικώς, χωρίς την άδειά μου, ΔΙΟΤΙ θα πέσει μήνυση.

    ReplyDelete
  15. Ίσως είναι καλύτερα να αποχωρήσεις δια παντώς από το συγκεκριμένο ιστολόγιο. Δεν ανεχόμαστε απειλές μέσα στο ίδιο μας το σπίτι. Τα περί αντιγραφής είναι αστεία πράγματα τη στιγμή που ιδεολογικά, πολιτικά, υφολογικά, συντακτικά και ορθογραφικά είμαστε δύο εντελώς διαφορετικοί κόσμοι κι εσύ δεν είσαι διατεθημένος να συζητήσεις σεβόμενος τις αρχές της φιλοξενίας του blog.

    ReplyDelete
  16. @G700

    Mην ερίζετε "περί όνου σκιάς".
    ------


    @Κομφούκιος

    Εχεις δίκιο να οργίζεσαι.Η γ700 "ήρξατο χειρών αδίκων", αυτή τη φορά.

    ReplyDelete
  17. Hρεμείστε, διαβάζοντας την Αγία Γραφή.Η ανάγνωσή της,αυτές τις μέρες, είναι ο πολυτιμότερος γητευτής των παθών.Στις σελίδες της θα ανακαλύψετε φοβερά ενεργειακά κοιτάσματα, που θα τροφοδοτήσουν την empathy για τον πλησίον,συναίσθημα, που, με το ανάλογο feedback, θα επανέλθει σε σας, σαν ευεργετική δύναμη.

    ReplyDelete
  18. @G700

    "Μή κρίνετε,ίνα μή κριθείτε.Εν ώ γάρ κρίματι κρίνετε κριθήσεσθε,και εν ώ μέτρω μετρείτε μετρηθήσεται υμίν".

    Μη κατακρίνετε,δια να μή κατακριθήτε,διότι με το κριτήριον που κρίνετε,θα κριθήτε,και με το μέτρον που μετράτε, θα μετρηθήτε.

    ReplyDelete
  19. Jesus...

    Siga mi xaseis to filarako parmie. This ain't a chat room dude. Am i the only one who cares about the rules...They told him so n they've been telling him since day one. So many times...You see what happens little larry...When you fck a strnager in the ass. Show some respect man.

    Euroelections...I'm a nihilist and i don't give a damn about politics, but if i'm in Athens in June i might consider voting for the Democrats after all.

    ReplyDelete
  20. ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: "Με 2.500 ευρώ τη βραδιά το ζεύγος Στυλιανίδη στο Παρίσι. Σουίτες χλιδής στο Four Seasons" και λιμουζίνες εν μέσω κρίσης".

    Στυλιανίδης:"Δεν το έκανα για'μένα αλλα για τη φουκαριάρα τη χώρα μου"


    Ουδέν σχόλιον.

    ReplyDelete
  21. Τόσο χαμηλά έπεσε το Four Seasons;

    ReplyDelete
  22. Διαβάζοντας ppol και το πρόγραμμά τους παρατηρώ ότι οι Δημοκρατικοί είναι οι μόνοι που βάζουν το θέμα της γενεακής δικαιοσύνης τόσο ψηλά στην ατζέντα τους.

    Ο Στυλιανίδης ακούγεται ότι πάει Σαλόνικα. Θα φάει καλά...

    ReplyDelete
  23. Οι νέοι σίγουρα εκπροσωπούν το πιο επαναστατικό κομμάτι της κάθε κοινωνίας.
    Η επαναστατικότητα αυτήν όμως είναι αδύνατον να εκφραστεί σε ουσιαστικές αλλαγές όταν οι νέοι:

    1)βρίσκονται εγκλωβισμένοι μέσα σε συνθήκες δημογραφικής ασφυξίας αποτελώντας την μειονότητα.
    2)δεν υπάρχει μια ικανή ηγεσία με την απαραίτητη λεπταισθησία της κρίσης.
    3)Οι μεγάλες αλλαγές στην κοινωνία καθορίζονται με χαοτικούς τρόπους. Ισορροπούν ανάμεσα στην αναγκαιότητα, την τύχη και τους καταλύτες που ρυθμίζουν την ταχύτητα των εξελίξεων.

    Δυστυχώς για την Ελλάδα η μειοψηφία των νέων είναι ανίκανη λόγω αριθμητικής μειονεξίας να επιβάλει την αναγκαιότητα της αλλαγής. Δεν υπάρχει πουθενά μια σοβαρή ηγεσία για να στηρίξει επαναστατικά αιτήματα, και δεν υφίσταται κανένας κοινωνικός καταλύτης (εσωτερικός ή εξωτερικός)που να μπορούσε να πυροδωτήσει τις κατακλυσμιαίες αλλαγές που απαιτούνται.

    Στο λιγότερο που μπορώ να ελπίζω πλέον είναι η δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών, ξεκινώντας πρώτα από το δημογραφικό και σε δεύτερη φάση την εκπαίδευση. Και αυτό θα πάρει τουλάχιστον μία ακόμα γενιά...

    ReplyDelete
  24. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  25. "@gmosios
    Ο Στυλιανίδης ακούγεται ότι πάει Σαλόνικα. Θα φάει καλά..."

    Παρέα με τον Τσο...Χαζόπουλο.Ολοι οι FourSeasoners στη Πατρίδα του Ulis.

    ReplyDelete
  26. Σωστός ο Βαγγέλας. Να προσθέσω ότι η αριθμητική μειονεξία όταν συνδυάζεται με μια υπερκαταναλωτική κοινωνία κακομαθημένων ανθρώπων βγάζει απολίτικα κανιβαλάκια.

    ReplyDelete
  27. Τελείως γενικόλογο το άρθρο. Περιορίζεται σε ευχολόγια.

    Btw.

    "Να ΑΝΤΙΛΗΦΘΕΙ ότι ο χειρώναξ έχει ΙΣΗΝ, ίσως και ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ αξία από τον ΕΡΓΑΤΗΝ της ΓΝΩΣΗΣ"

    Η ίδια η κοινωνία σε διδάσκει οτι κάτι τέτοιο δεν ισχύει, αφού ο ανειδίκευτος εργάτης είναι (και θα είναι) το τελευταίο γρανάζι της μηχανής. Τι να κάνουμε τώρα, να λέμε μπούρδες οτι "η δουλειά δεν είναι ντροπή"; Αυτά τα λένε όσοι δεν έχουνε δουλέψει αποθηκάριοι, διανομείς πίτσας, οικοδομή κλπ, να φάνε λίγο κρύο στη μάπα να δούνε πως βγαίνουν τα χρήματα. Κατάλαβες, κύριε αστέ;

    Δεν είναι άξιο απορίας λοιπόν οτι όλοι (με την υποστήριξη της οικογένειας) σπεύσαν να γίνουν διοικητές επιχειρήσεων, ψυχολόγοι, διαιτολόγοι κλπ.

    Ευσεβείς πόθοι, αλλα δε μπορείς ατομικά να προσπεράσεις την κοινωνία σε εξέλιξη, γι' αυτό και γεμίσαμε άχρηστα πτυχία.

    ReplyDelete
  28. Καλό το άρθρο, αλλά δεν μας εξηγεί το πως θα γίνουν όλα αυτά.

    ReplyDelete
  29. jim dude you got a point there man

    ReplyDelete
  30. @gμοσιος

    To δημογραφικό νομίζω συντελεί και στην (υπερ)καταναλωτική κουλτούρα των νέων, αφού λιγότερα παιδιά ανα οικογένεια σημαίνει μεγαλύτερο διαθέσιμο μερίδιο για κατανάλωση από τον συσσωρευμένο πλούτο των γονιών τους.

    ReplyDelete
  31. I understand why you might not like personal references to individuals from your team. But it is just a matter of personal taste. It is just because he “cramps your style”, in most cases.

    He does not get it, because he does not do it maliciously and because of this it does not justify editorial intervention. Even though it bugs you, you told him so and he refuses to stay in line. You try to use arguments to make him stop, but they are not solid, mainly because they are not honest.

    We make up blogging rules as we go along. You are essentially punishing someone because he is not down with the kids, because he behaves like an embarrassing parent.

    -----------------

    Manual labour is certainly not “the last cog in the wheel”. It is the final cog in the wheel. Manual labour not only can be knowledge work, but it should be knowledge work. I get the feeling you envisage a “boutique world”, after Rifkin, that will never happen. If you do, you are making a mistake.

    ReplyDelete
  32. Εξ άλλου, η ιδιότητα του "συμβασιούχου" δεν επιλύει το βιοποριστικό πρόβλημα.Όσο η νέα γενιά περιμένει να λύσει το πρόβλημά της μέσω ενός διορισμού τότε όποιο κόμμα και να έχει την διακυβέρνηση το ίδιο θα συμβαίνει.

    Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί όλα είναι θέμα πως θα βολευτούμε σε μια θεσούλα!!! Νομίζω η νέα γενιά πρέπει να αφήσει αυτές τις ανοησίες του παρελθόντος που ευθύνονται για το πρόβλημα της εδώ στην Ελλάδα τουλάχιστον και να δει το μέλλον τελείως διαφορετικά.

    ReplyDelete
  33. Ventriloquist, it is not lack of honesty our problem it is lack of consistency in applying a few basic and simple rules of moderation. Like a. stay on topic for the majority of comments made and b. don't make out of context personal references. It is one thing to criticize the eponymous sayings of g700 member and another to become fixated with one story and one person and keep repeating it all the time even if this is totally and outerly benevolent which it clearly is.

    Now, given the fact that you can't possibly have a person doing admin duty 24-7-365 as well as for the shake of not disrupting the comment flow, what usually happens is that we allow for minor or bigger sometimes departures from these two rules. Big mistake, because then people take liberties and they think they can do whatever, say whatever and turn the rules completely over so they can attract attention. The result is turning the blog into a chat room where anything goes.

    Now you might ask. Why don't you do anything about it in the first place? Are you not the ones responsible for what is going on in your blog? Well, totally yes. Because of our being inconsistent, this issue comes and goes in cycles every three months upsetting the blog community. This is mainly our fault. But it only happens because we want to turn a blind eye and be as tolerant as we can get. We are only trying to avoid being very heavy handed. We believe in self-regulation on the basis that we are grown up adults who understand where the limits are.

    Unfortunately it seems like not all of us are responsible or self-constraint enough for self-regulation to work.

    This means that the time has come to become consistent. We are facing three choices: a) business as usual with the exception of us trying to be more consistent (don't know whether it will work this time) b) publish some sort of deontological code that commits commnentators, which means that they will be automatically be moderated or expelled if they breach it. c) filter all comments through email, that is read them before they are published and then decide. This however despite being very unfree, non-transparent and undemocratic, it would also cause an unnecessary disruption of the commentary, which is not something we desire.

    ReplyDelete
  34. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  35. Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε. Ωραία (και χρυσά) αυτά που λέει ο Μελετόπουλος, χιλιοειπωμένα όμως και δε μας λέει πώς θα γίνουνε όλα αυτά. Τί κάνει ο ίδιος ο Μελετόπουλος για να αλλάξει αυτή την κατάσταση; Τί κάνουμε όλοι μας; Γιατί καλά είναι να καθόμαστε και να προτείνουμε λύσεις, αλλά από πράξεις τίποτα.

    ReplyDelete