Monday, August 18, 2008

Τα όρια των ομάδων πίεσης και η απλή, απλοϊκή αλήθεια της πολιτικής

Συνεχίζεται ο διάλογος με αφορμή τη διακήρυξη της 24ης Ιουλίου και την αρνητική στάση της G700 ως προς την ίδρυση νέου κόμματος.

Του Γιάννη Σακιώτη*

Μετά την παρουσίαση της Διακήρυξης της 24ης Ιουλίου 2008, η συζήτηση που άνοιξε έχει να κάνει με το εάν είναι αναγκαίο ένα νέο κόμμα. Παρά το ότι οι συγγραφείς της διακήρυξης (Μελετόπουλος, Ράπτης και ο υπογράφων) και οι συνδιαμορφωτές του τελικού κειμένου –οι υπόλοιποι 67 της αρχικής διακήρυξης- μιλήσαμε για συνολική αναγέννηση της πολιτικής ζωής στην Ελλάδα και την ίδρυση νέων κομμάτων, οι πολίτες που συμφώνησαν με το κείμενο και το υπέγραψαν στη συνέχεια (βλ. σχετικούς καταλόγους στο http://metapolitefsi2008.blogspot.com/), συζητούν την ίδρυση (ενός) νέου –προσοχή! ολότελα νέου- κόμματος.

Τι σημαίνει αυτό;

Πολύ απλά, ότι το συλλογικό αίσθημα των πληροφορημένων και ευαισθητοποιημένων πολιτών εκπέμπει σε μήκος κύματος εθνικής πανστρατιάς με στόχο τη δημιουργία πολυσυλλεκτικού κόμματος ευρέως φάσματος, με πυρήνα ιδεολογικής αναφοράς την προοδευτική πολιτική, όπως αυτή θα μπορούσε να προσδιορισθεί σήμερα μέσα από την ανάδειξη ενός πολιτικού υποκειμένου κεντρώας αρχικής τοποθέτησης.

Στο πλαίσιο του διαλόγου, ο οποίος, δεδομένης της μεγάλης απήχησης, νομίζω ότι σύντομα θα πρέπει να γίνει πολύ συγκεκριμένος, φίλοι της g700 που υπέγραψαν το κείμενο, φαίνεται ότι έπαθαν κάποια εμπλοκή και ενώ την μία ημέρα υποστήριξαν την ανάγκη ίδρυσης νέων κομμάτων, την επομένη είπαν ότι η ίδρυση νέου κόμματος είναι μια κοινοτοπία της μεταπολίτευσης και ότι αρκεί η δουλειά με τα υπάρχοντα κόμματα από ομάδες πίεσης, για να φτιάξουμε μια καλύτερη κοινωνία… Στην κουβέντα έμπλεξαν και τον Γκράμσι, με αναφορές περί ηγεμονίας των ιδεών.

Ο Νίκος Ράπτης ήδη απάντησε στις αιτιάσεις αυτές, θέλω όμως να προσθέσω και εγώ κάποιες σκέψεις.

Ας δούμε ορισμένα δεδομένα της G700.

Κατ’ αρχάς, είναι μια γενιά που εργάζεται χωρίς να γνωρίζει πότε και με τι όρους θα συνταξιοδοτηθεί. Για να μπορέσει να αλλάξει προς το δικαιότερο την προοπτική συνταξιοδότησής της, μέσα από τη λογική της άσκησης πιέσεων, θα πρέπει να περιμένει να αλλάξει ο συσχετισμός των μεγεθών/δυνλαμεων. Σήμερα, οι μεσήλικες και οι υπερήλικες είναι η μεγάλη πλειοψηφία.

Η G700 δεν γεννάει (λόγω οικονομικής δυσπραγίας), οι μεσήλικες γεννούν λίγο και τώρα τελευταία και οι μετανάστες το έχουν παρατήσει το σπορ... Επομένως, σε 20 χρόνια που η G700 θα είναι μεσήλικες και με δεδομένη την αύξηση του μέσου προσδόκιμου ζωής, οι τότε υπερήλικες που θα επίσης θα περισσεύουν, θα λένε στην G700 με την ψήφο τους "φίλοι μου δουλέψτε λίγο ακόμη, όχι πολύ, μέχρι τα 76, γιατί διαφορετικά δεν θα έχουν εισφορές τα ταμεία για να πληρώσουν συντάξεις...".

Η G700 θα συνεχίσει να πιέζει...Όμως, η πολιτική απόφαση που θα παράγει κοινωνική δικαιοσύνη, ουσιαστική προστασία περιβάλλοντος, άνοδο της συλλογικής ποιότητας ζωής, σε μια τελείως σαπισμένη πολιτική κοινωνία δεν γίνεται με αιτήματα ομάδων πίεσης (δείτε πόσο πιέσθηκε ο Καραμανλής από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις για τον απαράδεκτο Σουφλιά…), προϋποθέτει πολιτική σύγκρουση και τοποθέτηση του εκλογικού σώματος επί διλημμάτων, οικονομικών και ηθικών. Σύγκρουση εξαιρετικά σφοδρή μάλιστα, σε μια κοινωνία κακομαθημένη σε προνόμια συντεχνιών και καστών τα οποία πληρώνει –αδιαμαρτύρητα μέχρι τώρα- το κοινωνικό σύνολο.

Η σύγκρουση στις δημοκρατίες γίνεται με πολιτικά υποκείμενα, δηλαδή κόμματα. Οι κομουνιστές την κάνουν με επανάσταση μπολσεβίκων και οι φασίστες με πραξικοπήματα. Άλλη μέθοδος δεν υπάρχει.

Ποιος ανέδειξε τέτοια διλήμματα μετά τον Σημίτη, ο οποίο έθεσε το δίλημμα της ΟΝΕ (αυτό του βγήκε) και το δίλημμα του εκσυγχρονισμού (αυτό πήγε άπατο); Ποιο δίλημμα για παράδειγμα αναδείχθηκε πέρυσι με τις φωτιές;

Ποιος είπε στους ψηφοφόρους ότι οι πυρκαγιές του 2007 θέτουν το δίλημμα ερημοποίηση/λειψυδρία vs δάσος/επανίδρυση της γεωργίας; Κανείς. Διότι κανείς δεν ήθελε και δεν μπορούσε να το συλλάβει και να το αναδείξει. Έτσι, ο λαός ξαναψήφισε μαζικά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, τους ηθικούς δηλαδή αυτουργούς της επερχόμενης ερημοποίησης.Κάποιοι διερωτώνται για το μήπως ο ευρύτερος χώρος του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να δώσει απαντήσεις. Η ζωή έχει δείξει ότι οι άνθρωποι του χώρου αυτού είναι ιδεοληπτικοί. Συνεπώς ελάχιστα ή καθόλου διαλεκτικοί. Η ζωή όμως απαιτεί απαντήσεις. Λυπάμαι, αλλά παρά την άνοδο των ποσοστών, δεν τις έχει ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ.

Από το 2005 και μετά, η αριστερά στην Ελλάδα έχει χρεωκοπήσει σε έναν απεριόριστο λαϊκισμό, ημετεροποιήση και (νεο)σταλινισμό. Δεν υπάρχει κανένα αξιόλογο διακύβευμα για να δοθεί μάχη για την αριστερά του Τσίπρα και των άλλων παιδιών. Επίσης, η αριστερά αυτή, είναι αδύνατον να αντιληφθεί τα διακυβεύματα τα εποχής: δημόσιο vs ιδιωτικό, περιβάλλον vs καταναλωτισμός χωρίς όρια, κοινωνία που μεγαλώνει παιδιά vs ναρκισιστική κοινωνία που αυταρέσκεται σε έναν άκρατο ηδονισμό, διαγενεακή ισότητα vs ό,τι αρπάξει ο ... μας.

Εάν δεν αλλάξει το πολιτικό παράδειγμα -κατά Kuhn- τότε, λυπάμαι, Ελλάδα δεν θα υπάρχει τον 22ο αιώνα. Αυτό σημαίνει νέα κόμματα, των πολιτών και όχι των πολιτικών που με τα χρόνια έχουν καταστεί κάστα.

Χωρίς τους πολίτες να διεκδικούν την εξουσία, η κοινή μας μοίρα θα είναι η υποτέλεια. Όπως σήμερα. Που είμαστε υπήκοοι των πολιτικών και όχι πολίτες. Δυστυχώς.

Ο Γιάννης Σακιώτης είναι Δρ. Πολιτικής Επιστήμης και στέλεχος του οικολογικού κινήματος

14 comments:

  1. καμία εμπλοκή δεν πάθαμε, ΛΕΜΕ ναι στην αναγέννηση της πολιτικής και την αναζήτηση προοδευτικών λύσεων, όμως θεωρήσαμε απαραίτητο να υπογράψουμε με αστερίσκο, όπως έκαναν κι άλλοι πολλοί, ως προς την επιδίωξη δημιουργίας νέου κόμματος δεδομένου ότι εμείς δε θεωρούμε τα κόμματα μοναδικό υποκείμενο πολιτικής δράσης στις σύγχρονες δημοκρατίες. Αυτό συμβαίνει μονάχα στις απλοϊκές και ανώριμες δημοκρατίες.

    ReplyDelete
  2. H AΠΑΝΤΗΣΗ μου στον dark conofman ΑΡΜΟΖΕΙ ΚΑΙ ΕΔΩ διότι οι θέσεις του και οι δικες μου θέτουν ΕΠΙ ΤΑΠΗΤΟΣ
    τα ΚΟΜΒΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

    ήτοι

    1) ΑΤΟΜΙΚΗ versus ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΕΥΗΜΕΡΙΑ

    2) ΤΙ σημαίνει "ΚΕΚΤΗΜΕΝΑ" και "ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ" και ΠΟΙΟΣ τα ΟΡΙΖΕΙ

    3) ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ versus ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ και ΑΓΑΘΩΝ.

    4) O ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΑΝΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΣ της Νέας Γενιάς και η ΑΠΟΛΥΤΗ ΑΔΥΝΑΜΙΑ της να ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΘΕΙ τους ΠΟΡΟΥΣ.

    Ιδού μερικά σημεία:

    Μικρέ Κομφούκιε

    1. Δίπλα στην σοφία του Αρχιτέκτονα της Φύσεως, είμαστε ΟΛΟΙ μικροί,
    (αλλά επειδή εδώ μιλάμε γιά τις ανθρώπινες διαστάσεις),
    2. Το αν κάποιος είναι μικρός ή μεγάλος ΔΕΝ δηλούται πλέον, όπως γινόταν και γίνεται ακόμα σε τριτοκοσμικές χώρες σαν την Ελλάδα, ΑΛΛΑ το μαθαίνουμε με ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟ ΤΡΟΠΟ από το διαδίκτυο. Το διαδίκτυο είναι ο καθρέφτης του καθενός μας ΚΑΙ των πεπραγμένων του. Ο Κομφουκιάκος, λοιπόν, έχει κάνει ΛΙΓΑ πράγματα στην ζωή του, αλλά στιβαρά. Μεταξύ αυτών, βρήκε ότι το φάρμακο που χρησιμοποιείται στους καρδιοπαθείς εδώ και 220 χρόνια όπως η ασπιρίνη από τον υπόλοιπο κόσμο, είναι το ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ. Αυτό και ΜΟΝΟ μου εξασφαλίζει μιά μικρή θέση στο λεωφορειάκι της κοινωνικής προσφοράς.
    ΦΡΟΝΤΙΣΕ, λοιπόν, και συ να γίνεις "μικρός κομφούκιος".

    Αυτό με τη γραμματέα και τα 1.000 Ευρώ ήταν αστείο, σωστά;

    KAΘΕ ΑΛΛΟ. Είδες ποτέ να γράφω κάτι που ΔΕΝ πιστεύω με πάθος;;;;
    Ανεξάρτητα του αν συμφωνεί με την κρίση των άλλων, ό,τι λέω το πιστεύω.

    Επειδή μιλάμε για γενιά των 700 Ευρώ, μη νομίζουμε ότι 1.000 Ευρώ είναι πολλά........ Βάλε και έξοδα διατροφής 200 Ευρώ

    ΧΙΛΙΑ ΕΥΡΩ το μήνα δεν είναι απλά πολλά, αλλά ΧΟΝΤΡΑ ΛΕΦΤΑ για την Ελλάδα:

    1. Ή Ελλάδα εξακολουθεί να έχει τα φθηνότερα ενοίκια κατοικίας σε όλη την Ευρώπη ΚΑΙ την Αμερική. Πχ στην Νέα Υόρκη, ο ανάλογος των χιλίων ευρώ (δλδ 12.000 ετησίως) μισθός είναι $ 45.000 (δλδ 30.000 ευρώ), αλλά ΜΗ ξεχνάς ότι το φθηνότερο cookie-cutter studio στο Manhattan στοιχίζει $ 1.700 μηνιαίως, ήτοι $ 20.400 το χρόνο, δλδ 45% του ΜΙΣΘΟΥ!!!!!!!!

    2. OΠΩΣ γνωρίζεις, εάν έχεις κάποια σποιχειώδη σχέση με οικονομικά, στην αναζήτηση της πραγματικής ισοτιμίας νομισμάτων, χρησιμοποιείται τακτικά το ΚΟΣΤΟΣ ενός MAC. To δικό μας αντίστοιχο είναι gyros wrap. Λοιπόν, με 2 γύρους με πίτα (home-delivered), που αρκούν γιά να ΧΟΡΤΑΣΕΙ και ΣΚΑΣΕΙ ακόμα και ο κομφού, το ΚΟΣΤΟΣ είναι 3.4 ευρώ!!!!!!! (και άμα τάχουν ακριβότερα στην γειτονιά σου να τα παραγγέλνεις στον "KABOYΡΑ"). Με άλλα λόγια, ειναι δυνατόν στην Ελλάδα, με smart shopping να χορταίνεις - να σκας, in fact, με 5 ευρώ ημερησίως, ειδικά αν μαγειρεύεις στο σπίτι. (Υπάρχουν και μιά χαρά μπύρες με 25 λεπτά το κουτάκι - Hollandia και άλλες). ΑΡΑ γιά ΔΙΑΤΡΟΦΗ, 150 ευρώ ΥΠΕΡΑΡΚΟΥΝ.

    Με ένα ενοίκιο της ξεφτίλας σε ένα σπίτι της ντροπής, έχουμε 300 Ευρώ. Συν κοινόχρηστα και λογαριασμούς πάμε για 400 Ευρώ.

    AYTA εγώ ΔΕΝ τα ΜΑΣΑΩ. Είναι γιά ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ των ΕΛΕΕΙΝΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ και γενικά της τσοκαρίας και του ΑΜΑΘΟΥΣ ΟΧΛΟΥ.
    ΟΧΙ πως είναι ψέμματα. ΤΟΣΟ σου χρεώνει ο ΓΥΦΤΟΣ ιδιοκτήτης την γκαρσονιέρα στην Αχαρνών και στου Χαροκόπου τα στενά. ΑΥΤΟ, όμως, συμβαίνει ΔΙΟΤΙ και ο ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ και ο ΕΝΟΙΚΑΣΤΗΣ είναι ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ και ΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΕΚ ΤΟΥ ΠΟΝΗΡΟΥ. Συνήθως, στην γκαρσονιέρα μένουν 5-6 άτομα ΚΑΙ, ακόμα, και αν το σπίτι είναι "out-of-a-design-magazine", ο ενοικιαστής σε 12 μήνες θα τόχει μετατρέψει σε "καλοκαιρινό" ή, at best, σε ημιυπαίθριο χώρο!!!!!!!!
    ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΤΡΙΑΡΙΑ σε πρώην αστικές ή μεσοαστικές, αλλά ακόμα ανεκτές, περιοχές, όπως τα πέριξ της "Σπύρου Μερκούρη" στο Παγκράτι όπου μπορείς να βρείς τριάρι με 400-450 ευρώ το μήνα. Τα τριάρια και πάνω, στην Αθήνα, είναι τα ΜΙΣΑ ΞΕΝΟΙΚΙΑΣΤΑ. Αν είσαι έξυπνος, πάιρνεις ΕΝΑ(ΜΙΑ) ΦΙΛΟ(Η) σου και συγκατοικείτε με κόστος 200-250 ευρώ ΚΑΤΑ ΚΕΦΑΛΗΝ.

    ΚΑΙ ΜΙΑ ΠΑΡΕΝΘΕΣΗ για να ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ οι ΑΝΘΡΩΠΟΙ με ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ ΜΥΑΛΟ:
    Στα 50ς, το Βερολίνο ήταν γεμάτο ερείπια - συνέπεια του πολέμου. Οι Ελληνές φοιτητές, λοιπόν, μεσοαστοί και πάνω οι περισσότεροι ΠΛΗΡΩΝΑΝ περιουσίες για digs ή bed-sitters, δλδ δωμάτια με κοινόχρηστη τουαλέττα και κουζίνα. Πήγαιναν, λοιπόν, στο κέντρο του Βερολίνου και έβλεπαν με ΔΕΟΣ τους (νεαρούς τότε) αδελφούς ΣΗΜΙΤΗ να βγαίνουν από το κομψότερο και ακριβότερο ξενοδοχείο του Βερολίνου. ΕΤΣΙ, μάλιστα, είχε κυκλοφορήσει πως τα "Σημιτάκια" τον φύσαγαν τον παρά. ΕΛΑ, όμως, που τα πανέξυπνα "Σημιτάκια" πλήρωναν ΛΙΓΟΤΕΡΑ στο "ΠΑΝΑΚΡΙΒΟ" ξενοδοχείο από ό,τι οι ΑΛΛΟΙ στα digs!!!!!!!!!! [Σημειωτέον, οι Σημιταίοι ήσαν και είναι εύποροι - πλούσιοι ούτε ήσαν, μήτε είναι, αλλά ΔΙΕΘΕΤΑΝ ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ ΜΥΑΛΟ].

    Βάλε και για ρουχισμό 100 Ευρώ το μήνα, είμαστε στα 700.

    Mε 100 ευρώ το μήνα, δλδ 1200 το χρόνο και 3.600 ευρώ την τριετία, ΗΤΟΙ με $ 5.400 ΜΠΟΡΕΙΣ να ΑΓΟΡΑΣΕΙΣ στην Νέα Υόρκη τα ΡΟΥΧΑ ΜΙΑΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ συνυπολογίζοντας τα έξοδά σου γιά μεταφορά και διατροφή.
    ΑΡΚΕΙ να κάνεις shopping μιά μέρα μετά τα Χριστούγεννα γιά χειμωνιάτικα και περί το τέλος του Ιουλίου γιά καλοκαιρινά. ΚΑΙ εάν δεν με πιστεύεις, έλα να σε πάω ΚΑΙ μάλιστα σε μαγαζιά όπως Bloomindale's, SAKS και Bergdorf Goodman. Mε άλλα λόγια, γιά ΡΟΥΧΑ ΣΥΝ allez-retour γιά Νέα Υόρκη χρειάζεσαι 30 ευρώ το ΜΗΝΑ και θα στέκονται οι άλλοι ΓΥΦΤΟΙ ΔΙΠΛΑ σου [διότι εσύ θα έχεις αγοράσει τα γυφτο-Sebago με 50 ευρώ το ζευγάρι, ενώ ο φίλος σου θα τα έχει πληρώσει 200 ευρώ το ζευγάρι. Επειδή δε, όταν τα παπούτσια χρησιμοποιούνται 1:4 και τα γυαλίζεις και βάζεις σε καλαπόδια, ΔΕΝ χαλάνε ΠΟΤΕ, θα ΑΠΟΚΤΗΣΕΙΣ σε μιά 10 ετία ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΗ παπουτσιών κλπ κλπ].

    Βάλε και 200 Ευρώ δόσεις αυτοκινήτου, συντηρήσεις, βενζίνες και λοιπά σχετικά έξοδα


    AYTOKINHTO στην Ελλάδα;;;;;; Γιά να πας ΠΟΥ, ενόσω ΔΕΝ υπάρχουν ΔΡΟΜΟΙ. Να το κάνεις ΤΙ;;;;
    Για να γίνεις 150 ΚΙΛΑ από την ΝΩΘΡΟΤΗΤΑ;;;;;;;
    Η ΑΘΗΝΑ έχει ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΜΜ. Με τα ετήσια εισιτήρια ΜΜΜ σου έρχεται περίπου στα 30 ευρώ το μήνα το κόστος των εντός Αθηνών μεταφορών.
    Ο γράφων έχει συλλεκτικό αυτοκίνητο. Είναι του 1997 - όταν πρωτοβγήκε αυτό το μοντέλο και επί πλέον φέρει και το σύστημα tiptronic, δλδ δυνατότητα οδήγησης ΚΑΙ με αυτόματο και χειροκίνητο συμπλέκτη. Παρά ταύτα ("ωστόσο" που λένε τα τσόκαρα), σκέφτομαι να το πουλήσω διότο το χρησιμοποιώ ΔΥΟ φορές το χρόνο: μιά γιά να πάω στο Palm Beach - Fort Lauderdale την άνοιξη ΚΑΙ μιά γιά να πάω στην Daytona, στά ξαδέρφια μου, γιά Thanksgiving. AΦΟΥ, λοιπόν, το αυτοκίνητο είναι ΠΕΡΙΤΤΟ γιά τον Κομφού, είναι ΠΕΡΙΤΤΟ γιά ΟΛΟΥΣ. ΚΑΙ, τέλος, ΠΟΙΟΣ σου ΕΙΠΕ ότι το ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ είναι ΚΕΚΤΗΜΕΝΟ;;;;;; ΠΟΙΟΣ, ΠΟΥ και ΠΟΤΕ;;;;;;;;;
    Σε κάθε περίπτωση, η ΑΘΗΝΑ είναι όπως και η ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ vis-a-vis στην κατοχή αυτοκινήτου - σου προσφέρει ελάχιστα οφέλη ΚΑΙ ΑΠΕΙΡΟΥΣ ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΥΣ.

    Ακόμα δεν κάναμε κουβέντα για ψυχαγωγία, διακοπές και άλλες τέτοιες παράλογες απαιτήσεις των εργαζομένων.

    Το ΤΙ είναι παράλογο το γνώριζε ο Οrwell, o Ionesco ίσως. Εγώ απαντώ, όποιος έχει τα γένια έχει και τα χτένια.
    Γιά ένα από τα πιό αγαπημένα μου ξαδέρφια, τον Φαίδωνα, το να παντρευτεί στα 22, ενόσω ήταν φοιτητής με αβέβαιο μέλλον, με εισόδημα μηδέν και έχοντας πατέρα δημόσιο υπάλληλο, ΔΕΝ ήταν παράλογο.

    GUESS WHAT! ΕΚΕΙ που έστρωσε κοιμήθηκε και κοιμάται ΚΑΙ υποφέρω, διαλύομαι όταν το σκέφτομαι!

    ΑΝD GUESS WHAT ELSE! Αν ήταν στο χέρι του, θα επανελάμβανε τα ίδια.

    ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ:
    Aν έχεις εισόδημα 1000 ευρώ, με τα 300 - 500 ευρώ ΠΟΥ σου περισσεύουν το ΜΗΝΑ, αγοράζεις ΓΚΑΡΣΟΝΙΕΡΑ ή ΔΥΑΡΙ, ή, αν είσαι ακόμα εξυπνότερος, ΑΓΟΡΑΖΕΙΣ ΜΕΤΟΧΕΣ ΕΘΝΙΚΗΣ (κάθε μήνα religiously)

    ΚΑΙ σε 10 ΧΡΟΝΙΑ είσαι ΠΛΟΥΣΙΟΣ.

    ΕΤΣΙ, παιδί μου, κινήθηκαν τα "Σημιτάκια", ΕΤΣΙ κινήθηκε και ο κομφού, που ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΑΓΓΙΞΕ την ΠΑΤΡΟΓΟΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ. Τα υπόλοιπα είναι γιά ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ του ΤΕΝΕΚΕ ΑΛΑΒΑΝΟΥ, του ΤΕΝΕΚΕ ΤΣΙΠΡΑ, των ΤΕΝΕΚΕΔΩΝ ΠΑΣOΚΩΝ, της ΤΡΕΛΟΓΚΑΣ του Περισσού
    και (να μη ξεχνάμε ποτέ) των ΤΡΙΣΑΘΛΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ.

    ΠΙΑΝΟΥΝ στα ΧΕΡΙΑ τους ΧΡΥΣΑΦΙ και το ΚΑΝΟΥΝ ΤΣΙΓΚΟ.

    ETΣΙ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ ΤΟ ΕΘΝΟΣ!!!!!

    ΕΜΕΙΣ ΠΙΑΝΟΥΜΕ στα ΧΕΡΙΑ μας ΤΣΙΓΚΟ και τον ΚΑΝΟΥΜΕ ΧΡΥΣΑΦΙ.

    Η βλακεία είναι ΑΝΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΑ ΠΑΝΑΚΡΙΒΗ, αλλά ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ, de facto ή de jure, (ΜΟRAL) PRECEDENT ή FISCAL LIABILITY γιά τον ΕΡΓΟΔΟΤΗ σου!!!!

    Bonjour a tous.

    August 18, 2008 12:49 PM

    ReplyDelete
  3. ΣΥΝ: Προκλητικό σίριαλ η συνεχής προβολή του Γλίξμπουργκ

    Ο Κ.Μαρματάκης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ, υπεύθυνος αθλητισμού, με αφορμή την απονομή του αργυρού μεταλλίου από τον τέως μονάρχη στον Έλληνα αθλητή κωπηλασίας Δημήτρη Μούγιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, έκανε το παρακάτω σχόλιο:

    «Όχι μόνο κακόγουστο αλλά και προκλητικό γίνεται το σίριαλ με τα συνεχόμενα επεισόδια προβολής του Γλίξμπουργκ. Κι αν ο ίδιος - σε συνεργασία με την κλειστή κάστα των «αθανάτων» της ΔΟΕ - κάνει τη δουλειά του, σοβαρά ερωτηματικά ανακύπτουν για τους παράγοντες (αθλητικούς και όχι μόνο) της ελληνικής αποστολής στο Πεκίνο. Κανείς σκεπτόμενος Έλληνας δεν μπορεί να δεχθεί ότι η προσβολή του πολιτεύματος και των πολιτών της χώρας μας εξελίσσεται εν αγνοία τους. Οι ευθύνες τους είναι τεράστιες και πρέπει να τις αναλάβουν».

    www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Βάλαμε το Κυριακού,το γνωστό καταπατητή του Πεδίου του Αρεως,να κάνει promotion τον αρνούμενο την Ελληνική υπηκοότητα Ντεγκρέτσια.
    Ο αθλητισμός πέρασε στους ολιγάρχες.Ας φροντίσουμε να μη συμβεί αυτό και με τα κόμματα.Ας φροντίσουμε να μείνουν τα πολιτικά κόμματα ταξικά μέν λαικά δέ.
    Αυτό θα πρέπει να είναι η ΠΡΩΤΗ μας μέριμνα κ.Σαριώτη.Η δυσαρέσκεια που υπάρχει σήμερα στο λαό δεν αντιμετωπίζεται με από πειρες δημιουργίας νέων κομμάτων αλλά με ενίσχυση του λαικού κινήματος και της κοινωνίας των πολιτών.

    ReplyDelete
  4. Tα ΣΟΒΑΡΑ ΘΕΜΑΤΑ της Ελλάδας είναι ΑΛΛΟΥ.
    ΔΕΝ είναι ούτε η ονομασία του FΥΡΟΜ, μήτε η απονομή μεταλλίων από τον Κωνσταντίνο Glucksburg. ΠΟΣΩΣ με απασχολεί το θέμα, παρότι το άτομο αυτό ΔΕΝ το εκτιμώ, ούτε το τιμώ.

    H EΛΛΑΔΑ ΒΥΘΙΖΕΤΑΙ με ένα ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΧΡΕΟΣ

    και με τον ΤΟΥΡΙΣΜΟ να ΥΠΟΧΩΡΕΙ (ακόμα ΚΑΙ στην ΜΥΚΟΝΟ φέτος, έχουμε 6% ΜΕΙΩΣΗ ΠΛΗΡΟΤΑΣ ΚΑΤΑΛΥΜΜΑΤΩΝ εν μέσω Αυγούστω!!!).

    ΕΛΕΟΣ ΜΕ ΤΙΣ ΒΛΑΚΕΙΕΣ!!!! ή μήπως ορισμένοι είναι πράγματι agents provocateurs!!!;;;;;;;;

    ReplyDelete
  5. LAST but NOT LEAST

    Αν υπάρχει ΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑ που ΕΔΡΑΙΩΘΗΚΕ και ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ σε στέρεη βάση εδώ και 34 χρόνια στην Ελλάδα,

    είναι το ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ

    ΚΑΙΡΟΣ είναι, λοιπόν, να ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

    διότι δημοκρατία ΔΕΝ έχουμε, αλλ' αντ' αυτής

    ΕΧΟΥΜΕ τον ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΣΜΟ του ΤΡΑΜΠΟΥΚΟΥ με την ΒΓΑΛΜΕΝΗ ΕΞΑΤΜΙΣΗ

    ο οποίος ΧΑΙΡΕΙ της ΑΠΟΛΥΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ των

    κ.κ. Χρυσοχοϊδη και Βουλγαράκη.

    ReplyDelete
  6. MONO OTAN OI ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ ΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ

    η οποία ΜΟΝΗ ΑΥΤΗ

    ΕΓΓΥΑΤΑΙ την ΤΗΡΗΣΗ των ΘΕΣΜΩΝ

    θα ΟΡΘΟΠΟΔΙΣΕΙ η ΕΛΛΑΣ.

    Μέχρι τότε "αναμείνατε στο ακουστικό σας".

    ReplyDelete
  7. Σημειώνω δε επίσης και έχει μεγάλη σημασία ότι ο Thanassis of Reuters fame, ΔΕΝ ΥΠΕΓΡΑΨΕ [Παναγία μου, πάλι θα φάω λογοκρισία].

    Υπέγραψαν άλλοι του G700, αλλά έτερον εκατέρωθεν (Βασιλειάδου).

    ΚΑΙ η διαπρεπής μαμά και η θεομήτωρ ήσαν αδελφές ΑΛΛΑ διέφεραν μεταξύ τους όσο η μέρα και η νύχτα στην προσέγγισή τους επί παντός επιστητού.

    ReplyDelete
  8. Eίπαμε κύριε Σακιώτη.

    ΕΧΟΥΜΕ ΕΤΟΙΜΟ ένα

    ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ ΤΡΙΠΟΛΙΚΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.

    Τα παιδιά αρχίζουν και το ΚΑΤΑΝΟΟΥΝ.

    ΕΣΕΙΣ, όμως, και οι λογής-λογής Βεργόπουλοι το αντιμετωπίζετε όπως ο Σατανάς το Λιβάνι.

    ΚΑΤΑ ΣΥΝΕΠΕΙΑ, ΘΑ ΜΑΣ ΕΧΕΤΕ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

    και ΟΧΙ ΔΙΠΛΑ ΣΑΣ.

    Και ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ. ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ, άλλοι λόγω κρυφής ατζέντας, άλλοι λόγω βλακείας (ενίοτε και λόγω συνδυασμού αμφοτέρων) ότι ο ΛΑΟΣ είναι ΘΥΜΑ και ΕΧΕΙ EΞΟΣΤΡΑΚΙΣΘΕΙ.

    ΑΥΤΟ, όμως, που ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ είναι ότι

    ο ΛΑΟΣ είναι Ο ΘΥΤΗΣ και αυτός ΚΙΝΕΙ τα ΝΗΜΑΤΑ.

    ΔΙΟΤΙ Ο ΤΡΑΜΠΟΥΚΟΣ με το ΜΗΧΑΝΑΚΙ και την ΒΓΑΛΜΕΝΗ ΕΞΑΤΜΙΣΗ είναι αρκετά πονηρός ώστε να γνωρίζει ότι εάν οι κ.κ. Χρυσοχοϊδης και Βουλγαράκης βρεθούν ΕΚΤΟΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ θα είναι, κατά πάσαν πιθανότητα, ΑΝΕΡΓΟΙ.

    Γι' αυτό, ο ΤΡΑΜΠΟΥΚΟΣ που κουβαλάει 20-30 ψήφους

    ΧΕΙΡΑΓΩΓΕΙ τον κ. Χρυσοχοϊδη και τον κ. Βουλγαράκη.

    ΕΤΣΙ ΚΑΤΕΣΤΡΑΦΗ η ΕΛΛΑΣ.

    ReplyDelete
  9. Τhis is the QUINTESSENCE OF POPULISM.

    Αυτή είναι η ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑ των ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ.

    ΚΑΤ' ΑΠΑΙΤΗΣΗ του ΤΡΑΜΠΟΥΚΟΥ με την ΒΓΑΛΜΕΝΗ ΕΞΑΤΜΙΣΗ ο κ. Χρυσοχοϊδης και ο κ. Βουλγαράκης

    ΚΑΤΕΛΥΣΑΝ την ΣΥΝΘΗΚΗ

    των ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ!!!!!!!

    ΔΙΟΤΙ ΤΡΑΜΠΟΥΚΟΙ είναι τα

    10.000.000 από τα 11 εκατομμύρια που κατοικούν στην Ελλάδα.

    ReplyDelete
  10. @ κομφούκιε

    έχω άτομο που σίγουρα ενδιαφέρεται (και μιλάμε Α1)
    email me @ tsoser@gmail.com

    τώρα όσον αφορά την ΕΤΕ θα διαφωνήσω μαζί σου - ΜΟΗ φίλε μου

    ReplyDelete
  11. κύριε Σακιώτη λέτε

    έπαθαν κάποια εμπλοκή και ενώ την μία ημέρα υποστήριξαν την ανάγκη ίδρυσης νέων κομμάτων, την επομένη είπαν ότι η ίδρυση νέου κόμματος είναι μια κοινοτοπία της μεταπολίτευσης και ότι αρκεί η δουλειά με τα υπάρχοντα κόμματα από ομάδες πίεσης, για να φτιάξουμε μια καλύτερη κοινωνία…

    Απ' όσο ξέρω ουδέποτε υποστηρίχτηκε η ίδρυση νέων κομμάτων εδώ μέσα. Και από τη διακήρυξη της G700 φαίνεται αυτό και από το εναρκτήριο μήνυμα και γενικά από το σύνθημα blogs ανοίγουν δρόμο στην κοινωνία των πολιτών. Για τις επιφυλάξεις του Νίκου Δήμου τι έχετε να πείτε ή μήπως όσοι υπέγραψαν θέλουν νέο κόμμα; Επίσης τα κόμματα δε φτιάχνονται όταν τρεις άνθρωποι γράφουν μια διακήρυξη και μετά καλούν εκ των υστέρων τους άλλους να την υπογράψουν χωρίς να αποκαλύπτουν τις προθέσεις τους. Ήμουν απ' τους πρώτους που είπε θα υπογράψει, όμως φαίνεται ότι η ατζέντα είναι άλλη. Είναι του στυλ ελάτε να μας υποστηρίξετε να φτιάξουμε κόμμα. Εμ αυτά δε γίνονται σαν τροπολογία μες το κατακαλόκαιρο

    ReplyDelete
  12. το πρόβλημα δεν προκύπτει από τον φασισμό των θορυβούντων

    ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ !!

    οι θορυβούντες βλαχαδερά είναι (σαν τους φέροντες τάβλι στην πισίνα)

    Το πρόβλημα ανακύπτει όταν οι ταγοί της τάξεως (τα "όργανα") γράφουν στα όργανά τους τα πάντα αφού αυτοί είναι μόνιμοι Δ.Υ

    Ο Ελλην απαιτεί ζυγό - άνευ τούτου δεν προοδεύει

    ReplyDelete
  13. "Ο Ελλην απαιτεί ζυγό - άνευ τούτου δεν προοδεύει"

    Ζυγό και άροτρο ser! Σε προτείνω για ζευγολάτη!

    ReplyDelete