Monday, May 19, 2008

240 σερί "ε-πιτσόδια"

Χτες παρακολουθήσαμε με ενδιαφέρον τη μία από τις δύο θεατρικές παραστάσεις του θιάσου «Κάνθαρος», την «Αυτός, Αυτή κι Αυτά». Η σχεδόν 55λεπτη παράσταση αποτύπωσε με πολύ φυσικό τρόπο την καθημερινότητα στις σχέσεις ενός νεαρού ζευγαριού (της Τζένης και του Φοίβου) της γενιάς μας.

Από την αρχική, συνεσταλμένη προσέγγιση των δύο νέων, την ανακάλυψη κοινών (επιφανειακών, ωστόσο) στοιχείων, ως τις προσπάθειες συμβίωσής τους, οι δύο ηθοποιοί (Γιάννης Σαρακατσάνης και Στέλλα Σκορδαρά) μας έπεισαν με την υποκριτική τους ικανότητα και την ενέργεια που επέδειξαν επί σκηνής ότι η ματιά τους γύρω από πολλά ζητήματα της καθημερινής συμβίωσης είναι ρεαλιστική.

Παρουσιάζοντας με διεισδυτικό και χιουμοριστικό τρόπο διάφορες πτυχές της συνύπαρξης δύο νέων ανθρώπων και τον προβληματισμό που αναδεικνύεται από τις μεταξύ τους τριβές – λόγω ασυμφωνίας χαρακτήρων και ενδιαφερόντων – το θεατρικό έργο κατάφερε να μεταδώσει τις ανησυχίες της νέας γενιάς γύρω από την ικανότητα –ή ανικανότητα;− συντήρησης μιας σχέσης.

Παρ’ όλο που το έργο δεν έθιξε σχεδόν καθόλου τις καθημερινές οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η πλειοψηφία των νέων ανθρώπων κατά τη συγκατοίκηση (αυτό προφανώς έγινε στην προηγούμενη θεατρική παράσταση «31» το Σάββατο), και παρ’ όλο που ο χαρακτήρας του ήταν περισσότερο ψυχογραφικός, με εύστοχες ατάκες και με εκφραστικότητα οι ηθοποιοί άγγιξαν καταστάσεις, καθώς και τα κακώς κείμενα που ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα του σημερινού μέσου νέου. Από τα πλέον σατιρικά σχόλια για το βάλτωμα πολλών σχέσεων, η σκηνή όπου οι δύο νέοι, αφού πρώτα καβγαδίζουν για τα περιττά κιλά τους, ονειρεύονται το μέλλον τους στον καναπέ τρώγοντας πίτσα και παρακολουθώντας ανελλιπώς dvd με όλα τα επεισόδια της σειράς «Τα Φιλαράκια». 240 σερί «ε-πιτσόδια». Φτου, φτου, φτου, μακριά από 'μάς.

8 comments:

  1. χα χα χα ε-πιτσόδια, πως λέμε πίνω μπάφους και παίζω pro

    ReplyDelete
  2. tis popis sto theater festival stin kypseli

    ReplyDelete
  3. ναι είχε πολύ κόσμο

    ReplyDelete
  4. Στο ζευγάρι,όπως και σε όλες τις ανθρώπινες σχέσεις,παίζει μεγάλο ρόλο το ξεκαθάρισμα των σχέσεων εξουσίας.Παίζει δηλ. πολύ σημαντικό ρόλο το ποιός από τους δύο απλώς θα γνωμοδοτεί και ποιός θα αποφασίζει στα πολύ σοβαρά ζητήματα.Αυτό πολλές φορές είναι εύκολο,αν και πολύ δυσδιάκριτο στους απέξω.Για όσους όμως δεν έχει λυθεί αυτό το θέμα οι τριβές θα είναι θανατηφόρες, έστω και αν,όπως συμβαίνει συχνά,τα αγαπόλογα περισσεύουν.
    Η αναγνώριση και η αποδοχή του ποιός είναι ο δυνατός στη σχέση δεν είναι πρόβλημα εγωισμού αλλά η λυδία λίθος της ομαλής και δημιουργικής συμβίωσης.

    ReplyDelete
  5. Σας ευχαριστούμε για τα σχόλια!

    Ελπίζουμε να καταφέρετε να δείτε και το "31" κάποοια στιγμή (θα παιχτεί στην Πάτρα τις επόμενες δυο εβδομάδες).

    To Bob Theatre Festival ήταν όντως, πολύ επιτυχημένο. Ήταν και η πρώτη οργανωμένη "επίθεση" των νέων ομάδων που φιλοδοξούν να εμπλουτίσουν το θεατρικό τοπίο με το δικό τους τρόπο. Θα σας ενημερώνουμε και σας ευχαριστούμε πολύ για την υποστήριξη!!!

    ReplyDelete
  6. Αυτά είναι τα καλά της Αθήνας, εδώ ούτε σινεμά της προκοπής δε διαθέτουμε.

    Δεν παραπονιέμαι όμως, υπάρχουν τα DVD... και φυσικά γύρος "Διάβα"

    the best in town!!!

    ReplyDelete
  7. eat gyros and let some greenhouse gasses out in the atmosphere mofo..

    ReplyDelete