Saturday, February 23, 2008

Τι θα γίνει με όλα τα υπόλοιπα Κοσσυφοπέδια;

Από τον Φίλιπ Μπάουρινγκ*

Χονγκ Κονγκ: Τα Βαλκάνια μπορεί να απέχουν πολύ από την Ασία, αλλά ο όρος «βαλκανοποίηση» δεν λέει να φύγει από το μυαλό πολλών ηγετών, ιδίως εκείνων που έζησαν την περίοδο της αστάθειας που ακολούθησε την αποαποικιοποίηση.

Αν και το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου δεν απασχολεί ιδιαίτερα την κοινή γνώμη στην Ασία, ανησυχεί μολοταύτα όλους όσοι αναρωτιούνται για τις επιπτώσεις που θα έχει αυτή η απόσχιση σε χώρες που μάχονται εναντίον αυτονομιστικών κινημάτων των δικών τους μειονοτήτων.

Σημειώνουν πως ενώ η διάσπαση της Γιουγκοσλαβίας ξεκίνησε από εσωτερικές δυνάμεις, η ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου έγινε πραγματικότητα διότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) υποστήριξαν ενεργά την απόσχισή του από τη Σερβία. Το αν αυτό έγινε από ιδεαλισμό ή ως ένα είδος τιμωρίας για τις πράξεις της Σερβίας κατά τη διάρκεια της εποχής Μιλόσεβιτς (Milošević), δεν απασχολεί ιδιαίτερα όλους εκείνους που νιώθουν πως το ζήτημα τους αφορά άμεσα.

Η Ινδονησία και η Σρι Λάνκα έχουν ήδη τονίσει πως δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου. Η Κίνα και το Βιετνάμ υπογραμμίζουν πως η όποια λύση δεν είναι δυνατό να πλήττει την εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας.

Πολλοί ακόμα Ασιάτες ηγέτες φαίνεται να αντιδρούν μάλλον αρνητικά στην προοπτική ενός ανεξάρτητου Κοσσυφοπεδίου.

Δύο είναι τα θέματα που κυρίως απασχολούν τους Ασιάτες.

Το πρώτο είναι πόσο πολύ θα επεκταθεί η έννοια του δικαιώματος στην αυτοδιάθεση. Το Κοσσυφοπέδιο δεν είναι παρά ένα κρατίδιο 2 εκατομμυρίων κατοίκων, το 10% των οποίων μάλιστα είναι Σέρβοι, που αντιτίθενται σφοδρά στην προοπτική της απόσχισής του.

Το δεύτερο είναι πότε επιτέλους -και πώς- θα τερματιστεί η αποσύνθεση των παλαιών αυτοκρατοριών. Στο κάτω-κάτω, ο ίδιος ο όρος «βαλκανοποίηση» προέκυψε από τη διάλυση δύο μεγάλων αυτοκρατοριών που εκτείνονταν στο έδαφος των Βαλκανίων, της οθωμανικής και της αυστροουγγρικής, από την οποία προέκυψαν δέκα τουλάχιστο κράτη.

Ίσως η ίδια η φύση της ΕΕ να ευνοεί τη συνύπαρξη μιας πλειάδας μικρο-κρατών εντός μίας ευρύτατης οντότητας. Στο πλαίσιο αυτό πράγματι το Κοσσυφοπέδιο είναι εξίσου βιώσιμο με το Λουξεμβούργο. Ίσως εντέλει η ΕΕ να είναι ο φυσικός διάδοχος της οθωμανικής και της αυστροουγγρικής αυτοκρατορίας που θα ενσωματώνει σταδιακά όλα τα βαλκανικά κράτη, μικρά και μεγάλα.

Ίσως. Αλλά αυτό το ενδεχόμενο καθόλου δεν καθησυχάζει τις περιοχές του κόσμου που δε διαθέτουν δομές ανάλογες με την ΕΕ. Από το 1945 -αν όχι από νωρίτερα- κυριαρχούσαν εδώ δύο αξιώματα: πρώτον, τα αναγνωρισμένα από τη διεθνή κοινότητα και τον ΟΗΕ κράτη-έθνη· δεύτερον, τα σταθερά τους σύνορα, που τα είχε καθορίσει η ιστορική τους διαδρομή ως δυτικές αποικίες.

Έως σήμερα, μετα-αποικιακά έχουν υπάρξει εντυπωσιακά λίγες αποσχίσεις. Η βασικότερη ήταν η απόσχιση του Μπαγκλαντές από το Πακιστάν που όμως βρισκόταν χίλια πεντακόσια χιλιόμετρα μακριά (κι ήταν εντελώς διαφορετικό από πολιτιστική άποψη). Η απόσχιση της Σιγκαπούρης από τη Μαλαισία ήταν ειρηνική· εκείνη της Ερυθραίας από την Αιθιοπία δεν ήταν.

Εντούτοις, πολλά αφρικανικά και ασιατικά κράτη ανησυχούν βαθιά για την εδαφική τους ακεραιότητα. Η κατάρρευση των μεγάλων αυτοκρατοριών (η σοβιετική ήταν το τελευταίο παράδειγμα) είναι ακόμα πολύ πρόσφατη ώστε να νιώθουν σιγουριά για τη μονιμότητα των συνόρων τους. Έτσι ανησυχούν βαθιά όταν βλέπουν τη δύση να υποστηρίζει, έστω και λεκτικά, σχεδόν ενστικτωδώς διάφορα αποσχιστικά κινήματα.

Στο Νταρφούρ, τη Δυτική Παπούα, τη Ναγκαλάνδη ή τις πολιτείες των Σαν, οι δυτικοί συμπαρατάσσονται στο πλευρό ανυπότακτων μειονοτήτων που αντιμάχονται τις κεντρικές κυβερνήσεις κρατών που οι ίδιοι οι δυτικοί κατασκεύασαν.

Η λύση που επελέγη για το Κοσσυφοπέδιο όμως δε δείχνει να προσφέρει καν λύση στο ζήτημα των γλωσσικών μειονοτήτων που θέλουν να αποσχιστούν από τα κράτη τους. Αν ήταν αυτός ο στόχος, θα έπρεπε να επιλεγεί η λύση της διχοτόμησης του Κοσσυφοπεδίου μεταξύ Αλβανίας και Σερβίας, όχι η δημιουργία ενός μικρο-κράτους με μία πολυπληθή δυσαρεστημένη σερβική μειονότητα.

Στον τρίτο κόσμο, πολλοί πολιτικοί παράγοντες δυσπιστούν για τις προθέσεις που υποκρύπτουν αυτές οι κινήσεις της δύσης. Σημειώνουν με νόημα πως πολλοί δυτικοί παράγοντες θα έβλεπαν με καλό μάτι το διαμελισμό του Ιράκ σε τρία κράτη, ένα σιιτικό, ένα σουνιτικό κι ένα κουρδικό.

Ακόμα κι εκείνοι που αναγνωρίζουν τη συμβολή της ΕΕ και των ΗΠΑ στην επίλυση διεθνών προβλημάτων και τη σταθερότητα, ανησυχούν.

Πάρτε τη Σρι Λάνκα. Η λογική του Κοσσυφοπεδίου υπαγορεύει πως οι Ταμίλ θα δικαιούνταν ένα ξεχωριστό κράτος στα βόρεια του νησιού. Κάτι τέτοιο όμως θα είχε φοβερές επιπτώσεις στην Ινδία, που η ίδια η ύπαρξή της εξαρτάται από το αν οι βασικές εθνοτικές της συνισταμένες (οι Ταμίλ, οι Σιχ, οι Ινδοί) θα συνεχίσουν να αποδέχονται μία επικυρίαρχη ταυτότητα και το πλεονέκτημα που τους δίνει η ετερογένεια και ο μεγάλος τους πληθυσμός.

Αυτές οι ενστάσεις βέβαια δε σημαίνουν πως τα μειονοτικά δικαιώματα είναι ασήμαντα. Η Κίνα δεν μπορεί να καταπιέζει το Θιβέτ ή τους τουρκογενείς στο Σινζιάνγκ, η Ρωσία δεν μπορεί να σφαγιάζει τους Τσετσένους, η Ταϊλάνδη δε δικαιούται να επιβάλει στη μαλαισιανή-μουσουλμανική της μειονότητα ξένους προς αυτήν νόμους και γλώσσα κ.ο.κ.

Το πρόβλημα είναι πως για το μεγάλο μέρος της Αφρικής και της Ασίας, η ύπαρξη σταθερών κρατών είναι συνώνυμη με την ύπαρξη στοιχειώδους διοίκησης και οικονομικής ανάπτυξης. Όπως δείχνει η περίπτωση της Κένυας, ακόμα και σε κράτη με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και χωρίς φανερά αποσχιστικά κινήματα, εξακολουθεί να υφίσταται πρόβλημα κοινωνικής ένταξης των διαφόρων εθνοτήτων τους.

Ίσως η ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου να είναι η τελευταία πράξη της «βαλκανοποίησης» των παλιών ευρωπαϊκών αυτοκρατοριών. Ίσως όμως και να είναι μία μεγάλη νίκη για τον φυλετισμό και να δημιουργεί προηγούμενο που θα δημιουργήσει προβλήματα σε πολυάριθμες άλλες χώρες.

Το ζήτημα της αποκατάστασης της αυτονομίας και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων ίσως να αντικατασταθεί από τον ανταγωνισμό μεταξύ αποσχιστικών κινημάτων και κεντρικών κυβερνήσεων, με πολύ πιο δυσάρεστα αποτελέσματα.

Philip Bowring είναι επιφυλλιδογράφος και συγγραφέας, που ασχολείται κυρίως με τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στην Ασία. Το άρθρο με τίτλο What about all the other Kosovos? δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα International Herald Tribune στις 20-02-2008.

27 comments:

  1. Τι την ψάχνει τώρα ο μάγκας; Δηλαδή θέλει να βρει κάποια συγκεκριμένη λογική στις ενέργειες αυτές Αμερικής, Αγγλίας κτλπ; Λογική υπάρχει μεν αλλά δεν έχει καμία σχέση με τις εκάστοστε περιοχές αλλά με ευρύτερα γεωπολιτικά παιχνίδια (το τετράπτυχο ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Ινδία κτλπ.).

    Τώρα βάση ποιας λογικής μπορούν οι Αλβανοί να σχίζουν μία χώρα και βάση ποιας λογικής δεν μπορούν οι Σέρβοι του βόρειου Κοσόβου να ζητήσουν και αυτοί με τη σειρά τους την ανεξαρτησία τους από το Κόσοβο (που στο κάτω κάτω δεν υπάρχει καν σαν κράτος ακόμα). Προφανώς της ίδιας λογικής που ανυπαρκτότητες σαν τη Βοσνία είχαν το δικαίωμα για ανεξαρτησία σέρνοντας πίσω μεγάλες σέρβικες μειονότητες που δεν είχαν κανένα δικαίωμα για δική τους ανεξαρτησία.

    Ο πολιτικός αμοραλισμός που λεν και οι φίλοι μου οι ανάρχες σε όλο του το μεγαλείο. Ένα μεγάλο μπράβο στην Τουρκία που έκανε το αστείο της χρονιάς και ενώ έχει 15 εκατομμύρια Κούρδους που το μόνο που θέλουν είναι ανεξαρτησία, πήγε και έτρεξε να αναγνωρίσει την απόσχιση του Κοσόβου... μιλάμε για αστεία πράγματα τώρα!

    Αλλά δεν είναι εκεί το παιχνίδι. Αλλού είναι. Τα Ιράκ και οι Βοσνίες και τα Κόσοβα είναι απλά τα μικροπεδία αντιπαράθεσης. Είναι η περιφέρεια των διενέξεων.

    Η πιο αηδιαστική πιστεύω είναι η Ε.Ε. η οποία από τη μία είναι ΠΑΝΤΕΛΩΣ αδύναμη να κατευθύνει τις εξελίξεις, είναι ΠΑΝΤΕΛΩΣ ανέτοιμη και πολιτικά και στρατιωτικά αλλά και από την άλλη είναι τόσο πολιτικά αισχρή ώστε να προτείνει τον πόλεμο και τη διάσπαση μιας χώρας γεμίζοντάς την νεκροταφεία ώστε να σηκωθούν μπάρες και να γεμίσουν σύνορα παντού και 5 χρόνια μετά να προτείνει ενταξιακές διαδικασίες που με τη σειρά τους θα απαλείψουν αυτά τα σύνορα. Μιλάμε για την πλέον γελοιότητα - ακόμα και το επιχείρημα ότι δεν συνέφερε να βάλουν μέσα τη Γιουγκοσλαβία ολόκληρη με μια μπουκιά δεν ισχύει αφού βάλανε χώρες σαν την Πολωνία... η Γιουγκοσλαβία ήταν πολύ πιο εύκολη υπόθεση ως μια μπουκιά παρά το σημερινό χάλι.

    Το πλέον γελοίο στην όλη υπόθεση είναι η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη που αυταρέσκεται να δηλώνει και η πλέον σκεπτόμενη ανά τον κόσμό. Αμ πώς, μιλάμε για το άκρον άωτον της βλακείας. Αν όχι μόνο επέτρεψε αλλά και υποστήριξε αυτά που έγιναν στην Γιουγκοσλαβία, στην ίδια της τη γειτονία, φανταστείτε τι άλλο είναι έτοιμη να υποστηρίξει ανά τον κόσμο.

    Το Κόσοβο απλά θα μείνει στην ιστορία ως η απάντηση σφαλιάρα σε όποιον Ρούλη έχει φαντασιώσεις περί απόλυτης επιτυχίας της πολυπολιτισμικότητας (ας πάει οποιοσδήποτε να διαβάσει τι πραγματικά έγινε εκεί και μετά ας έρθει να μιλήσει...).

    ReplyDelete
  2. Ναι όντως είναι αστεία η αναγνώριση της Τουρκίας.

    Το ίδιο αστείο θα είναι γι'αυτούς και το Κουρδιστάν, που θα πάρει 26 επαρχίες της ΝΑ Τουρκίας.

    όσο για την Ε.Ε, για ποιό λόγο έγινε; Για την ειρήνη ή για να έχει η Γερμανία το πάνω χέρι;;

    Μάλλον το δεύτερο... εμ, δεν το κατάφερε με τον πόλεμο, τα κατάφερε με το Μάρκο, την ΕΚΤ (αντίληψη και πειθαρχία Bundesbank, γνωστή σαν BuBa) και τη τεχνολογία της.

    ReplyDelete
  3. Η ανακύρηξη ανεξαρτησίας στο Κοσσυφοπέδιο δεν έβαλε την ταφόπλακα μόνο στην Σερβία αλλά πολύ περισσότερο έβαλε ταφόπλακα στον ΟΗΕ. Οι δημοκρατικοί επί Κλίντον τουλάχιστον φρόντιζαν να έχουν μια τυπική έστω νομιμοποίηση από το συμβούλιο ασφαλείας και τον ΟΗΕ για τις πράξεις τους. Ο Μπους όμως πήγε 10 βήματα παραπέρα, και εφαρμόζοντας την διακυρηγμένη πολιτική τους (ο ΟΗΕ πλέον δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους) έδωσαν το τελειωτικό χτύπημα.

    Ουσιαστικά το διεθνές δίκαιο όπως το γνωρίζαμε μετά τον Β ΠΠ έχει ανατραπεί. Το διεθνές δίκαιο ούτε κατ επίφαση δε μπορεί να χρησιμοποιηθεί πια για τον μετριασμό της ισχύος ηγεμονικών κρατών. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο οι λιγότερο ισχυροί θα αρχίσουν να συνασπίζονται σε διάφορες συμμαχίες ισχυρών για να προστατέψουν τα κεκτημένα τους.

    ReplyDelete
  4. Η Τουρκία είναι πλέον μια μεσαία μεγέθους δύναμη. Με την εφαρμογή του πυρηνικού της προγράμματος σε 10 περίπου χρόνια θα είναι σε θέση να παράγει πυρηνικά όπλα με σχετική ευκολία. Όταν το κάνει αυτό (και θα το κάνει) δε θα μπορεί κανένας να της επιβάλει τίποτα.

    Και για αυτούς που δε γνωρίζουνε, οι μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας εμπλέκονται σε λαθρεμπόριο πυρηνικής τεχνολογίας των ΗΠΑ με κύριο αποδέκτη την ίδια και το Πακισταν. Και όλα αυτά με την συνεργασία των neo-cons! Tα σχέδια τα έχουνε, την τεχνολογική βάση την έχουνε, το μόνο που τους λείπει είναι το σχάσιμο πυρηνικό υλικό. Με την κατασκευή των πυρηνικών σταθμών θα το έχουνε κι αυτό.

    Υπενθυμίζεται ότι η ταυτότητα της πρώην πράκτορος της CIA Βάλερι Πλέιμ αποκαλύφθηκε ενώ ερευνούσε την ύπαρξη του αμερικανοτουρκικού δικτύου λαθρεμπορίας πυρηνικών όπλων.

    Οι Έλληνες ας συνεχίσουν να ονειρεύονται διάσπαση της Τουρκίας, καλό μας ύπνο!

    ReplyDelete
  5. Όταν αγαπητέ δημοσιεύονται χάρτες με το υποτιθέμενο Κουρδιστάν, τι νομίζεις οτι είναι; Σενάριο επιστημονικής φαντασίας;

    Αρχίζει και καταρρέει η Τουρκία, γιατί πολύ απλά αποκαλύπτεται ότι δεν είναι μια χώρα με ενιαίο εθνολογικό χαρακτήρα (53 και βάλε μειονότητες). Και κάθε φορά που ο Ερντογάν πάει να περάσει μια τροπολογία (βλ. μαντίλα στα Πανεπιστήμια) το "βαθύ-κράτος" ενοχλείται πολύ.

    Και ναι αγαπητέ διαλύεται. Η εισβολή στο Ιράκ δεν γίνεται για το PKK, αλλά για το Κιρκούκ. Θέλουν να δημιουργήσουν μια de facto κατάσταση εκεί. Το 40% των πετρελαίων του Ιράκ εκεί βρίσκεται.

    Γιατί νομίζεις έβαλαν 2 Κούρδους στην εξουσία; Μπαρζανί και Ταλαμπανί; Γιατί νομίζεις συνελήφθη ο Οτσαλάν;

    ReplyDelete
  6. @nassos

    "Όταν αγαπητέ δημοσιεύονται χάρτες με το υποτιθέμενο Κουρδιστάν, τι νομίζεις οτι είναι;"

    Oρθολογική προετοιμασία μέσα από την ανάλυση όλων των πιθανών σεναρίων. Στο αμερικανικό πεντάγωνο υπάρχει ανάλυση σεναρίων και για υποτιθέμενη εισβολή εξωγήινων.

    "Αρχίζει και καταρρέει η Τουρκία, γιατί πολύ απλά αποκαλύπτεται ότι δεν είναι μια χώρα με ενιαίο εθνολογικό χαρακτήρα (53 και βάλε μειονότητες). Και κάθε φορά που ο Ερντογάν πάει να περάσει μια τροπολογία (βλ. μαντίλα στα Πανεπιστήμια) το "βαθύ-κράτος" ενοχλείται πολύ."

    Αυτό που εμείς βιώνουμε και φαντασιωνόμαστε ως κατάρρευση είναι για τους Τούρκους γεωπολιτικός δυναμισμός. Σε κάθε μεγάλη χώρα υπάρχουν διαφορετικές οπτικές που συγκρούονται.'Οσο πιο μεγάλη και ισχυρή είναι η χώρα, τόσο πιο έντονο το φαινόμενο. Στην προκειμένη περίπτωση συγκρούονται ο νεο-ισλαμισμός του Ερντογάν, με τους νεοφασίστες κεμαλιστές. Οι μεν οραματίζονται το ισλάμ σαν την κύρια ενοποιητική δύναμη όλων των Τουρκογενών πληθυσμών, οι δε στηρίζουν το στρατό για θεματοφύλακα της ενότητας. Και οι δύο όμως συμφωνούν ότι ο ρόλος της Τουρκίας είναι αυτός της περιφερειακής υπερδύναμης.

    "Και ναι αγαπητέ διαλύεται. Η εισβολή στο Ιράκ δεν γίνεται για το PKK, αλλά για το Κιρκούκ. Θέλουν να δημιουργήσουν μια de facto κατάσταση εκεί. Το 40% των πετρελαίων του Ιράκ εκεί βρίσκεται."

    Η Τουρκία είναι βάσιμα ένας πολύ ορθολογιστικός παίκτης στην περιοχή, ξέρουν τα όριά τους. Οι Τούρκοι γνωρίζουν πως είναι πολύ πιθανό στο εγγύς μέλλον να υπάρξει μια κουρδική κρατική οντότητα στα ΝΑ σύνορά τους και δε μπορούν να κάνουν κάτι γι αυτό. Γνωρίζουν όμως επίσης πως όσο υπάρχει η υφέρπουσα κρίση με τη Ρωσία, η Δύση δεν θα ανταλλάξει την Τουρκία με κανένα Κουρδιστάν. Το Κουρδιστάν όποτε κι αν γίνει ανεξάρτητο κράτος το πιθανότερο είναι να αποτελεί έναν γεωπολιτικό δορυφόρο της Τουρκίας, κρεμασμένο κυριολεκτικά στον στρατηγικό άξονα Τουρκίας-Ισραήλ.

    Σε μια μελλοντική εσωτερική Τουρκική κρίση ένα πολύ πιθανό σενάριο είναι να μαζέψουν τον κουρδικό πληθυσμό (αλα Λωζάνη) και να τον στείλουν στο υπο δημιουργία Κουρδικό κράτος. Ποιος νομίζεις θα αντιδράσει τότε απέναντι σε μια πιθανόν πυρηνική Τουρκία; Το ΝΑΤΟ, η ΗΠΑ, η ΕΕ; Εδώ όταν ο Σανταμ ήταν σύμμαχος της Δύσης τους έριχνε χημικά σαν τις μύγες και κανείς δε μιλούσε.

    Όσο για τον Μπαρζανί και τον Τσαλαμπανί που ανέφερες αυτοί να σου θυμίσω πως στη δεκαετία του 90 ήταν οι κυριότεροι συνεργάτες και σύμμαχοι της Τουρκίας ενάντια στο ΡΚΚ!

    ReplyDelete
  7. Και ρωτάω εγώ ο αδαής:
    Α-.Τί οφέλη έχει η ΕΕ και η Αμερική από την ανεξαρτητοποίηση του Κόσοβου;
    Β-.Τί μας νοιάζει εμάς στην Ελλάδα εάν ανεξαρτητοποιήθηκε το Κόσοβο;Δεν πα να ανεξαρτητοποιηθεί και το Τέτοβο!
    Γ-.Τί είναι αυτή η ψύχωση με τη "Μεγάλη" Αλβανία; Εάν λειτουργεί περισότερο σταθεροποιητικά για τα Βαλκάνια γιατί όχι;
    Δ-.Γιατί μιά "Μεγάλη" Σερβία είναι προτιμότερη από μιά "Μεγάλη" Αλβανία;
    Ε-.Μήπως τελικά το χριστιανορθόδοξο φρόνημα με το οποίο λετιτουργούμε δεν έχει καμία σχέση με τα γεωπολιτικά μας συμφέροντα;
    ΣΤ-.Ποιά είναι αλήθεια τα δικά μας Εθνικά συμφέροντα και ποιός τα ορίζει;

    ReplyDelete
  8. Και οι δύο όμως συμφωνούν ότι ο ρόλος της Τουρκίας είναι αυτός της περιφερειακής υπερδύναμης.
    ------------------------------------

    Περιφερειακή δύναμη χωρίς εσωτερική κοινωνική και οικονομική συνοχή δεν νοείται. Γιατί πολύ απλά η Τουρκία είναι 2 κόσμοι σε 1 χώρα: Η Ευρωπαϊκή, κοσμοπολίτικη Τουρκία που βρίσκεται στη Κωνσταντινούπολη, και η τριτοκοσμική υπανάπτυκτη Τουρκία που βρίσκεται στην Ανατολία.

    η Δύση δεν θα ανταλλάξει την Τουρκία με κανένα Κουρδιστάν.
    ---------------------------------
    Και όμως. Η άρνηση της Τουρκίας να παράσχει το έδαφος της στις ΗΠΑ, έτσι ώστε οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί να περικυκλώσουν το Ιράκ, προκάλεσε σοβαρά προβλήματα. Και ο Wolfowitz είπε σε εντελώς ανύποπτο χρόνο "θα το πληρώσετε".

    Οι Κούρδοι είναι ο μεγαλύτερος σύμμαχος των ΗΠΑ. Και ήταν οι πρώτοι που παρήσχαν σημαντική υποστήριξη στους Αμερικανούς, και συνεχίζουν να τους υποστηρίζουν.

    Οι Τούρκοι ΔΕΝ θέλουν το Κουρδιστάν γιατί πολύ απλά φοβούνται ότι οι 26 Κουρδικές επαρχίες της ΝΑ ΤΟυρκίας θα κυρήξουν ανεξαρτησία αλά Κοσυφοπέδιο. Ήδη αρχίζουν και ξεσηκώνονται. Και μη ξεχνάμε οότι οι Κούρδοι εντός της Τουρκίας είναι σχεδόν 20.000.000.

    Ο Κεμάλ τους είχε υποσχεθεί αυτονομία και αυτό που εισέπραξαν ήταν καταστολή, τρομοκρατία, φτώχεια.

    Όσο για τον Οτσαλάν, γι'αυτό και δεν τον ήθελαν στα πόδια τους. Άλλωστε το παραδέχθηκε πρώην Τούρκος στρατηγός. Ήταν ένα "ξεκαθάρισμα" για να μπορούν να δημιουργήσουν το Κουρδιστάν.

    Όσο για τα περι πυρηνικής Τουρκίας, το σχέδιο τους και πάλι δεν πρόκειται να προχωρήσει. Το προσπάθησαν ΠΑΛΙ στο Akkuyu, αλλά και πάλι θα αμφισβητηθεί λόγω έντονης σεισμικότητας της περιοχής.

    ReplyDelete
  9. Μικρόφθαλμη η συγκεκριμένη πολιτική. Εδώ μας συμφέρει, παραδίπλα μας ταιριάζει, οι λοιποί να σιωπήσετε!

    ReplyDelete
  10. To Μεγάλο Δουκάτο της Κυνουρίας είναι καταγεγραμμένο ως ανεξάρτητο κράτος από εποχής Ελληνιστικής περιόδου.

    We the Cynurians hereby declare the start of our irredentist struggle toward our independence as a sovereign nation

    VIVE LA CYNURIE

    VIVE Son Altesse Serenissime LE PRINCE HERITIER, DUC d' ASTROS

    ReplyDelete
  11. Διακόσιες τριάντα επτά πτήσεις ΑΚΥΡΩΘΗΚΑΝ την Παρασκευή από το JFK. ΚΑΙ όμως έφυγε η δικιά του. Η πιθανότης τυχαιότητας αυτού του συμβάντος είναι μιά στο δισεκατομμύριο.

    Καλά τώρα δεν το συζητώ.......

    ΟΧΙ να νομίζουνε οι Αμερικανοί, η CIA και η Μαίρη Λίντα πως τρώμε κουτόχορτο.

    Αυτός, η μέγαιρα και ο Κινέζος!!!

    ReplyDelete
  12. Πέστα Φωφάκι μου, πέστα.

    Σε φιλώ γλυκά-γλυκά η γιαγιούλα σου

    ReplyDelete
  13. VIVE PASOK

    (ας ΜΗ χαίρονται οι ΣΥΜΜΟΡΙΤΕΣ)

    PASOK=

    Le PArte SOcialiste du Kurdistan

    ReplyDelete
  14. @parmie

    "Β-.Τί μας νοιάζει εμάς στην Ελλάδα εάν ανεξαρτητοποιήθηκε το Κόσοβο;Δεν πα να ανεξαρτητοποιηθεί και το Τέτοβο!"

    Μας νοιάζει και μας παρανοιάζει αλλά αντιστρόφως από τον τρόπον σκέψης των ηλιθίων. Μακάρι να διαιρεθούν τα Βαλκάνια σε 30 χώρες, να υπάρχουν τυφλοί ώστε να βασιλεύει ο μονόφθαλμος (Ελλάδα)και να μπορεί να τους πουλάει φύκια για μεταξωτές κορδέλες.

    Η Ελλάδα ΠΙΣΤΕΥΕΙ διακαώς στο ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΟΛΩΝ των ΕΘΝΟΤΗΤΩΝ στην ΑΥΤΟΔΙΑΘΕΣΗ. Εμείς οι Ελληνες είμαστε ΥΠΕΡ της αυτοδιάθεσης των ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΩΝ της Τουρκίας και άλλων περιοχών.

    ΜΗ ΞΕΧΝΑΤΕ ποτέ ΤΙ μας ΕΙΠΕ ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ. Μπορεί νάταν μούτρο κι αυτός, ΑΛΛΑ ΓΝΩΡΙΖΕ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ όσο κανείς.

    ΚΑΙ ακούστε θα κάνουμε και κάτι άλλο. Θα αρχίσουμε να πουλάμε σε μικρές ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΕΣ χώρες "know how".
    Βέβαια, θα τους στείλουμε τους ΠΑΣΟΚΟΥΣ να τους διδάξουν την ΕΦΑΡΜΟΓΗ της ΘΕΩΡΙΑΣ της ΑΠΑΤΗΣ και του ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΥ.

    By the way, σας ευχήθηκα;;;;
    Αν δεν σας ευχήθηκα,

    Καλώς όρισα
    και
    εύχομαι ΟΛΟΥΣ καλή Αποκρηά.

    ReplyDelete
  15. ΚΑΙ ακούτε δω, ας το βάλουμε καλά στο μυαλό μας:
    Οι ΣΕΡΒΟΙ είναι ΚΑΙ κοπρόσκυλα ΚΑΙ ΦΟΝΙΑΔΕΣ, δηλαδή ένα σκαλοπάτι χειρότεροι από μας. Εμείς είμαστε απλώς κοπρόσκυλα.

    ΔΕΝ μπόρεσα ποτέ να καταλάβω ΓΙΑΤΙ να υποστηρίζουμε αυτο το ΕΛΕΕΙΝΟ ΕΘΝΟΣ.

    ReplyDelete
  16. erratum

    Le PArte SOcialiste du Kurdistan

    ->

    Le PArti SOcialiste du Kurdistan

    ReplyDelete
  17. "ΔΕΝ μπόρεσα ποτέ να καταλάβω ΓΙΑΤΙ να υποστηρίζουμε αυτο το ΕΛΕΕΙΝΟ ΕΘΝΟΣ"

    Η σχέση μας με τους Σλάβους,έτσι όπως την παρουσιάζει η Εθνική μας Ιστορία,δηλ. η Εθνική μας προπαγάνδα,ευνοεί θετικά συναισθήματα γιά τους Σέρβους και αρνητικά για τους Αλβανούς.Οι Σέρβοι είναι "ομοιδεάτες,εν χριστώ αδελφοί", ενώ οι Αλβανοί οι "εχθροί της φυλής καί του γένους μας".Με αυτά "ζυμωθήκαμε",αυτά είναι τα ιδεολογικά μας όπλα.Αν τα αλλάξουμε με τί θα τα αντικαταστήσουμε;
    Μήπως όμως πρέπει να ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥΣ ΜΑΣ ΔΕΣΜΟΥΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΛΑΒΟΥΣ;
    ΜΗΠΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΙΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΚΑΠΩΣ ΑΛΟΙΩΣ ΤΑ ΠΡΑΜΑΤΑ;
    ΜΗΠΩΣ ΤΕΛΙΚΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΣΤΑ ΣΟΒΑΡΑ ΤΟΝ ΧΑΝΤΙΓΚΤΟΝ;

    ReplyDelete
  18. Στη Κύπρο προέκυψε πρόεδρος η χίμαιρα Τάσος Χριστόφιας.Οτι πρέπει για την Κοσοβοποίηση του βόρειου τμήματος.

    ReplyDelete
  19. Τα κράτη τα οποία έχουν επαρκή ισχύ θα προστατεύσουν την εσωτερική τους συνοχή από προσπάθειες απόσχισης των μειονοτήτων τους. Οι υπόλοιποι θα είναι έρμαια στις διαθέσεις και τους εκβιασμούς των ηγεμονικών κρατών.

    Όποια κράτη μπορούν θα συνασπιστούν προσπαθώντας να δημιουργήσουν μια ελάχιστη συμβατική αποτροπή απέναντι στην συντριπτική υπεροπλία της Δύσης. Τα υπόλοιπα, όσα έχουν τη δυνατότητα, θα προσπαθήσουν να αποκτήσουν το συντομότερο δυνατόν φθηνότερα μη συμβατικά μέσα αποτροπής, όπως πυρηνικά, χημικά, ή βιολογικά όπλα.

    ReplyDelete
  20. To πυρηνικό πρόγραμμα της Τουρκίας έχει δρομολογηθεί και εξελίσεται κανονικά.

    "Μετά την ανακοίνωση των κριτηρίων για την κατασκευή των ΠΗΣ από την Τουρκική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΤΑΕΚ), η τουρκική κυβέρνηση πρόκειται να διεξάγει μειοδοτικό διαγωνισμό στις 21 Φεβρουαρίου για την κατασκευή του σταθμού που προβλέπεται να τεθεί σε λειτουργία μέχρι το 2014."

    και:

    "Η 3η παράγραφος καθορίζει και τον τύπο του αντιδραστήρα. Όπως αναφέρει και η ανακοίνωση θα επιλεγεί είτε αντιδραστήρας πεπιεσμένου βαρέου ύδατος (PHWR) που χρησιμοποιεί φυσικό ουράνιο ως καύσιμο (τεράστια αποθέματα του οποίου διαθέτει η Τουρκία) είτε πεπιεσμένου ελαφρού ύδατος (PWR) που απαιτεί τον εμπλουτισμό ουρανίου."
    Ο τελευταίος είναι και ο ιδανικός τύπος αντιδραστήρα για την παραγωγή πυρηνικών όπλων.

    Παράλληλα με την βοήθεια του Πακιστάν και της Κίνας η Τουρκία έχει στα σκαριά και ένα φιλόδοξο βαλλιστικό πρόγραμμα. Αυτή τη στιγμή έχει θέσει σε υπηρεσία τους πυράυλους Yildirim με βεληνεκές 250km. Ta 250km γρήγορα θα γίνουν 600, 800, 1000km. Και μαντέψτε κάπου στο 2020 τι κεφαλές θα μεταφέρουν. Μίλησε κανείς για μια μειονότητα που υπάρχει στη Θράκη;

    @Parmenidis

    Αν οι Σέρβοι ήταν 40 εκ και θέλανε διέξοδο στο αιγαίο θα είμασταν οι καλύτεροι σύμμαχοι των Αλβανών και των Τούρκων

    ReplyDelete
  21. για την κατασκευή του σταθμού που προβλέπεται να τεθεί σε λειτουργία μέχρι το 2014
    ------------------------
    Που δεν θα προλάβει να θέσει σε λειτουργία, γιατί και θα υπάρξουν αντιδράσεις και ίσως υπάρξει απόσυρση προσφορών από εταιρείες.

    Πάρ'τε το πια χαμπάρι: Η Τουρκία μπήκε στο δρόμο του διαμελισμού.

    Καλά μου τα έλεγαν: "όταν θα αρχίσουν οι Κούρδους να ξεσηκώνονται μέσα στη Τουρκία, τότε..."

    ReplyDelete
  22. Η Δύση τα δικαιώματα των Κούρδων στην Τουρκία θα τα κάνει πολύ σύντομα γαργάρα. Περισσότερο αν χειροτερεύσουν οι σχέσεις της Δύσης με τη Ρωσία. Οι Τούρκοι όμως δεν είναι και ηλίθιοι, δεν αφήνουν τίποτα στην τύχη και θα πυρηνικοποιηθούνε πολύ σύντομα.

    Αυτό και σε συνάρτηση με την ανεξάρτητη βιομηχανική της υποδομή που χτίζει σταθερά τα τελευταία χρόνια, την κάνει να πιστεύει βάσιμα πως η πιθανότητα διάσπασής της θα απομακρυνθεί σημαντικά.

    Επίσης, ο Ερντογάν αν καταφέρει να επιβληθεί των κεμαλιστών, έχει πολλούς λόγους να πιστεύει πως είναι δυνατόν να "απορροφήσει" τους Κουρδικούς πληθυσμούς και να τους ενώσει κάτω από την σημαία του ισλαμισμού. Κάτι το οποίο είναι πολύ πιο εύπεπτο (για τους κούρδους) από το κεμαλικό "ένα έθνος, μία γλώσσα".

    Η Τουρκία ακολουθεί την πεπατημένη των χωρών που αντιμετωπίζουν στο εσωτερικό τους αποσχιστικά κινήματα και έχουν το ειδικό βάρος να αντιδράσουν. Γι αυτό και αξίζει η αναφορά της.

    ReplyDelete
  23. Kαι κάτι ακόμα, η ένταση των χτυπημάτων του ΡΚΚ τα τελευταία 2 χρόνια πέρα από την αστάθεια στο ΙΡΑΚ, έχει να κάνει και με τον προσεταιρισμό μεγάλης μερίδας του κουρδικού πληθυσμού από το ΑΚΡ του Ερντογάν.

    ReplyDelete
  24. διαβάζουμε με εξαιρετικό ενδιαφέρον όλα τα σχόλια. Τα ερωτήμτα που έχουμε σχετικά με την απόφαση για μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας το Κοσόβου είναι:

    Γιατί τώρα;

    Γιατί αμέσως μετά την εκλογή μιας φιλευρωπαϊκής κυβέρνησης στη Σερβία;

    Γιατί εκτός ΟΗΕ και όχι αργότερα εντός του πλαισίου των Ηωνμένων Εθνών;

    Γιατί μερικούς μήνες πριν τις εκλογές στις ΗΠΑ μ'έναν lame duck president;

    Αφήστε για μια στιγμή το θέμα αν πρέπει ή δεν πρέπει να ανεξαρτητοποιηθεί το Κόσοβο ή όχι.

    Το ερώτημα είναι γιατί τώρα και κατ' αυτόν τον τρόπο; Πιο είναι το κίνητρο; Μήπως υπάρχει κάποια συμφωνία και με τους Σέρβους του Τάντιτς κάτω απ'το τραπέζι;

    Του στυλ κάνουν οι Αλβανοί μονομερή διακήρυξη ανεξαρτησίας, αναγνωρίζουν οι ΗΠΑ, αντιδρούν χλιαρά οι Σέρβοι με αντάλλαγμα την άρση των εμποδίων γρήγορης ένταξης στην ΕΕ πχ (Κάραζιτς), δεν χρεώνεται ο Τάντιτς ότι πούλησε το Κόσοβο σε μια διαπραγμάτευση, η ΕΕ ακολουθεί πολιτική δημιουργικής αποχής από το θέμα διευκολολύνοντας αναγνωρίσεις άλλά και μη αναγνωρίσεις από χώρες όπως η Ισπανία, η Κύπρος έτσι ώστε να υπάρχουν καλοί συνομιλητές των Σέρβων στα πλαίσια της Ευρώπης.

    Μήπως εξελίσσεται ένα σχέδιο απεμπλοκής της Σερβίας -με τη σιωπηρή συγκατάθεσή της- από το Κόσοβο με αντάλλαγμα τη γρηγορότερη ένταξή της στην ΕΕ. Αστάθμητος παράγοντας φυσικά το βαθύ σερβικό κράτος. Οι Ρωσοί; μήπως θέλοντας να ενισχύσουν το γεωπολιτικό τους προφίλ οδηγήσουν τελικά σε κάποια ωφέλη της Σερβίας στις σερβικές περιοχές του Κοσόβου ή άλλες περιοχές στη Βοσνία κοκ; Ρωτάμε...

    ReplyDelete
  25. Να θέσω τις απόψεις μου:

    1) Οι ΗΠΑ θέλουν να απεμπλακούν από την Ευρώπη και να κατευθύνουν όλες τους τις ενέργεις στη Μέση Ανατολή.

    2) Το θέμα της ανεξαρτησίας τελείωσε το 1999.

    3) Το Κόσοβο είναι περιοχή πλούσια σε λιγνίτη. Τυχαία η σύμπραξη Contour Global με τη ΔΕΗ και η μανία με το μνημόνιο συνεργασίας με την RWE;

    4) Η Σερβία πούλησε τη NIS (Κρατική Εταιρία Πετρελοειδών) στη Ρωσική Gazprom, έναντι $400 εκατ, αλλά με προϋπόθεση ότι η Gazprom θα επενδύσει στον εκσυγχρονισμό των υποδομών αλλά και θα επιτρέψει σε συμμετοχή στον αγωγό South Stream. Ήδη συμμετέχουν ή πρόκεται να συμμετάσχουν Ρωσία, Ιταλία, Ελλάδα, Ουγγαρία.

    5) Οι Σέρβοι μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη λειτουργία του Κοσόβου.
    Μη ξεχνάμε τι έχουν στην κατοχή τους...

    ReplyDelete
  26. Η Ευρώπη δεν κάνει καμία γαργάρα. Ίσα-ίσα που το αναφέρει κάθε λίγο και λιγάκι, όπως και το θέμα με τα λευκά κελιά, τη Κύπρο, το άρθρο περί Τουρκισμού κλπ

    Η βιομηχανική και οικονομική υποδομή της Τουρκίας ελέγχεται από τον Στρατό.

    3) Αν δώσει δικαιώματα στους Κούρδους, θα ανγκαστεί να δώσει και στους Ποντίους, στο Πατριαρχείο, στους Άραβες κλπ. κλπ. Και όπως είπε ένας Τούρκος δημοσιογράφος: "έτσι θα ανοίξουμε τους Ασκούς του Αιώλου".

    4) Η Τουρκία ΔΕΝ είναι ΟΥΤΕ Ισπανία, ΟΥΤΕ Βρετανία. ΔΕΝ έχει ΟΥΤΕ τον πολιτισμό ΟΥΤΕ και ΚΥΡΙΩΣ τη διάθεση να επιλύσει τα εσωτερικά της προβλήματα.

    ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ, δεν πρόκειται ΠΟΤΕ το πολιτικο-στρατιωτικό κατεστημένο να αφήσει πεδίο ελεύθερο στον Ερντογάν.

    Γιατί οι Στρατηγοί ήταν αυτοί που πίεζαν τον Ερντογάν για επίθεση στο Β. Ιράκ, ενώ ξέρουν ότι

    α) Κάτι τέτοιο δεν έχει την υποστήριξη των ΗΠΑ, γιατί ξέρουν ποίος είναι ο σκοπός των Τούρκων

    β) Μια τέτοια επέμβαση πολύ πιθανόν να καταστρέψει την εικόνα του ισχυρού Στρατού που τόσα χρόνια (από εποχή Κενάν Εβρέν) έχουν καλλιεργήσει στον λαό ως "εγγυητή του Κεμαλισμού".

    γ) Οι Κούδοι peshmerga έχουν εκπαιδευτεί ΚΑΙ από Αμερικανούς ΚΑΙ από Ισραηλινούς, γιατί πολύ απλά θα αποτελέσουν πιθανό Δούρειο Ίππο για Συρία και Ιράν.

    nassos

    ReplyDelete
  27. Η Τουρκία ότι και να κάνει, πάλι θα διαλυθεί.

    "Το Κουρδικό πήρε το δρόμο του. αυτά δεν θα γίνουν τώρα αλλά όταν μια νέα γενιά πολτικών αναλάβει την εξουσία.

    ReplyDelete