Sunday, January 20, 2008

It’s all about μίζ-ness stupid!

Σύμφωνα με την Έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας για τη διαφθορά στην Ελλάδα το 2007, το 27% των Ελλήνων δήλωσε ότι “λάδωσε” για να κάνει τη δουλειά του μέσα στο 2007 .

Το γεγονός αυτό κατατάσσει τη χώρα μας στην κορυφή της πυραμίδας των “μιζ-ness” στην Ευρώπη, με μόνο τη Ρουμανία (33%) και τη Λιθουανία (29%) να βρίσκονται σε χειρότερη θέση από την Ελλάδα.

Τα άσχημα νέα όμως δεν σταματούν εκεί. Πριν από τρία χρόνια, μόλις το 11% των Ελλήνων δήλωνε ότι “λάδωνε” για να εξυπηρετηθεί. Το ποσοστό αυτό αυξήθηκε στο 17% το 2006, ενώ το 2007 φτάσαμε ο ένας στους τρεις πολίτες να δηλώνει ότι δίνει “φακελάκι” για να κάνει τη δουλειά του στο δημόσιο (20%) ή τον ιδιωτικό τομέα (6%).

Παρά τα περί αντιθέτου θρυλούμενα , έχουμε εδώ να κάνουμε με μία παταγώδη αποτυχία της Κυβέρνησης να αντιμετωπίσει ένα διαχρονικό διαρθρωτικό πρόβλημα της Ελλάδας τη διαφθορά , το κόστος της οποίας υπερβαίνει το μισό δις ευρώ μόνο για το 2007. Για την ακρίβεια , σύμφωνα με την Έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας, το συνολικό ύψος των χρημάτων που διακινήθηκαν κάτω από το τραπέζι κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους ανέρχεται σε 613 εκ ευρώ .

Διαφθορά βέβαια δεν είναι μόνο το λάδωμα. Το γνωστό “φακελάκι” ανήκει στην κατηγορία της λεγόμενης χαμηλής διαφθοράς και δεν αποτελεί ούτε την αποκλειστική ούτε τη χειρότερη μορφή του προβλήματος.

Εγκλήματα όπως απειλές, εκβιασμοί, διευκολύνσεις προς ημετέρους και «εξυπηρετήσεις» των δικών μας παιδιών, νομιμοποίηση παραβάσεων (πχ αυθαίρετα, καταπάτηση δημοσίων εκτάσεων, κοκ), αμνήστευση εγκλημάτων, ευκολίες προς συστηματικούς κακοπληρωτές εισφορών και φόρων, και γενικότερα η οποιαδήποτε κατάχρηση μιας θέσης εξουσίας για την απόκτηση προσωπικού οφέλους συνιστούν κραυγαλέες περιπτώσεις υψηλής διαφθοράς.

Δυστυχώς, τέτοια οργανωμένα οικονομικά και θεσμικά εγκλήματα συντελούνται σχεδόν καθημερινά, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους , και το χειρότερο απ' όλα νομότυπα, υπό την καθοδήγηση ορισμένων πολιτικών, την ευγενή χορηγία κάποιων επιχειρήσεων και την ενεργή συμμετοχή αρκετών διοικητικών υπαλλήλων και πολιτών.

Το κόστος τους δε , υπερβαίνει κατά πολύ τη λυπητερή των 613 εκατομμυρίων ευρώ από το γνωστό “φακελάκι”, μετατρέποντας θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών σε προνόμια προς πώληση , και βασικές δημόσιες υπηρεσίες σε υπηρεσίες προς εξαγορά.

Με τέτοια υψηλά επίπεδα διαφθοράς , αλλά και συμμετοχής των Ελλήνων στη διαφθορά, εύλογα γίνεται λόγος για κοινωνία συνενοχής και φαύλο κύκλο της παραβατικότητας ο οποίος δεν λέει να σπάσει. Μάλιστα, η απογοήτευση είναι τόσο έντονη που πολλοί το έχουν ρίξει στη μεταφυσική και τα eugenics ισχυριζόμενοι ότι το πρόβλημα της διαφθοράς στην Ελλάδα είναι γονιδιακό.

Είναι όμως έτσι; Φταίει μήπως το αρχέτυπο της λαμογιάς που έχει κωδικοποιηθεί στην ελληνική ψυχή για δεκαετίες και δεν λέει να μεταλλαχθεί με τίποτα σε κάτι περισσότερο ηθικό;

Όχι βέβαια. Το πρόβλημα της διαφθοράς στην Ελλάδα είναι δομικό. Πηγάζει πρωτίστως από τους μηχανισμούς κινήτρων, κυρώσεων και ευκαιριών που υπάρχουν στην ελληνική πολιτεία και οικονομία.

Σύμφωνα με την αμερικανίδα νομικό και πολιτική επιστήμονα του Yale , Rose Ackerman , η διαφθορά προϋποθέτει τη συνύπαρξη τριών παραγόντων :

1. τη διακριτική εξουσία που πηγάζει από ένα συγκεντρωτικό σύστημα πολιτικής και διοίκησης και μια ολιγοπωλιακή αγορά
2. τις προσόδους και τα κέρδη που αντλούνται από την άσκηση αυτής της εξουσίας
3. ένα θεσμικό – δικαστικό σύστημα που παρέχει χαμηλές πιθανότητες εντοπισμού ή καταδίκης του φαινομένου.

Εάν μάλιστα οι εύνοιες είναι διαθέσιμες για επιμερισμό και εστιάσιμες, και αν παράλληλα υπάρχει η δυνατότητα των διάφορων ομάδων να τις εξασφαλίζουν με νόμιμα μέσα , τότε μιλάμε για το πλέον άριστο περιβάλλον στο οποίο μπορεί να ανθίσει η διαφθορά.

Στην Ελλάδα , το ιστορικά διαμορφωμένο θεσμικό πλαίσιο καλλιεργεί τις ανωτέρω προϋποθέσεις στο μέγιστο βαθμό: υπαγωγή της δικαστικής στην κυβερνητική εξουσία με ευφάνταστους τρόπους, ευρύτατη διακριτική ευχέρεια των υπουργών, νομαρχών, δημάρχων, αλλά και του ίδιου του Πρωθυπουργού να λαμβάνουν αποφάσεις χωρίς να ελέγχονται ουσιαστικά, καχεκτική νομοθετική εξουσία, παράδοση μη εξάντλησης της αυστηρότητας των Ελλήνων δικαστών, ατιμωρησία για τη μη εφαρμογή από μέρους του κράτους δικαστικών αποφάσεων, παράδοση αναδρομικών ρυθμίσεων και νομιμοποιήσεων παραβατικών συμπεριφορών, αποσυγκέντρωση αρμοδιοτήτων προς την περιφέρεια χωρίς λογοδοσία και έλεγχο, απίστευτη γραφειοκρατία, κρατικοδίαιτη ανάπτυξη και επιχειρηματικότητα, ολιγοπωλιακή διάρθρωση της αγοράς, υποκριτικές ρυθμίσεις για το πολιτικό χρήμα και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης .

Τι μπορεί να γίνει;

Δυστυχώς , σε ένα μεγάλο κομμάτι του πολιτικού κόσμου και της κοινωνίας παραμένει ισχυρή η εμπιστοσύνη στις δυνάμεις αυτοκάθαρσης του συστήματος , χωρίς σημαντικές θεσμικές αλλαγές. Αρκεί οι πολιτικοί και τα κόμματα να επιδείξουν ισχυρή βούληση. Αρκεί να γίνουν οι κατάλληλοι χειρισμοί. Αρκεί να έρθει ο πεφωτισμένος ηγέτης που θα τα βάλει με το “τέρας”.

Δυστυχώς όμως , η συγκριτική ευρωπαϊκή εμπειρία δείχνει ότι η διαφθορά δεν αντιμετωπίζεται με ευχολόγια και απλές εναλλαγές στα πολιτικά πρόσωπα και το πολιτικό προσωπικό.

Όσο απαραίτητα κι αν είναι τα πρόσωπα, όσο αναγκαίος κι αν είναι ο πολιτικός βολονταρισμός , τόσο , κι ακόμα πιο χρήσιμος είναι ο εκσυγχρονισμός του κράτους και των θεσμών στη βάση της αρχής της αποκέντρωσης των πάσης φύσεως εξουσιών.

Επιπρόσθετα , όπως έδειξε η επιχείρηση “Καθαρά Χέρια” στην Ιταλία, η μάχη ενάντια στη διαφθορά κερδίζεται ανά τομείς, σταδιακά και όχι συνολικά, με συνεργασία των κομμάτων ή τουλάχιστον χωρίς να βάζει τρικλοποδιές ο ένας στον άλλο, με στεγανοποίηση των εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών, και την καταστολή να έρχεται στο τέλος σκουπίζοντας ότι έχει απομείνει.

Κλείνοντας , θέλουμε να υπογραμμίσουμε ότι δεν είμαστε , ούτε το παίζουμε ειδικοί σε θέματα αντιμετώπισης της διαφθοράς. Με το σημερινό post επιχειρούμε απλώς να φωτίσουμε το πρόβλημα και να το θέσουμε στη σωστή, κατά την άποψή μας δομική-συστημική του διάσταση, αποσυνδέοντάς το από τις συνήθεις απλοϊκές ηθικίστικες ή κομματικές προσεγγίσεις.

164 comments:

  1. """Τα άσχημα νέα όμως δεν σταματούν εκεί. Πριν από τρία χρόνια, μόλις το 11% των Ελλήνων δήλωνε ότι “λάδωνε” για να εξυπηρετηθεί. Το ποσοστό αυτό αυξήθηκε στο 17% το 2006, ενώ το 2007 φτάσαμε ο ένας στους τρεις πολίτες να δηλώνει ότι δίνει “φακελάκι” για να κάνει τη δουλειά του στο δημόσιο (20%) ή τον ιδιωτικό τομέα (6%)."""


    Μα καλά για χαζούς μας περνάτε ρε μάγκες. Το ότι η ΝΔ δεν έκανε είτε γιατί δεν θέλει είτε γιατί δεν μπορεί είναι γεγονός. Το ότι τη διπλασίασε είναι ασύστολο ψέμα - δηλαδή επί ΠΑΣΟΚ όλα ήταν ρόδινα και η διαφθορά υπο έλεγχο.

    Ένα έχω να πω. ΕΛΕΟΕ. Ε-Λ-Ε-Ο-Σ.

    Θα αρχίσουμε να λέμε σιγά σιγά ΠΑΣΟΚ-δεν-ξεχνώ μπας και το εμπεδώσουν κάποιοι.

    Όχι άλλο ψέμα και όχι άλλη απάτη. Σταματείστε να μιλάτε για το Ιράκ και βγείτε και απαιτείστε δικαιοσύνη. Βάλτε και κανέναν στην φυλάκα και τότε θα αρχίσει ίσως κάτι να αλλάζε.

    ReplyDelete
  2. Καλά, τέτοιο αστείο πρέπει να το σκεφτείς πολύ για να το γράψεις! Μόνο το 30% των Ελλήνων λαδώνουν; ΑΧΑΧΑ Καλό!
    Δηλαδή η έρευνα λέει ότι το 70% δεν λαδώνουν για να κάνουν την δουλεία τους; Λάθος στοιχεία έχουν
    :)

    ReplyDelete
  3. Όποιος θέλει να βρει τη συνολική ετήσια έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας, να μάθει τη μεθοδολογία, να συγκρίνει τι συμβαίνει σε άλλες χώρες μπορεί να αναζητήσει στο Google το λήμμα "Global Corruption Barometer 2007" ή 2006, 2005, 2004 ανάλογα το έτος για το οποίο ενδιαφέρεται να ενημερωθεί.

    ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΡΗΜΕΝΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ, τη μεθοδολογία των οποίων μπορείτε να σχολιάσετε και αν μπορείτε, ας την ακυρώσετε ως ψέμα, εφόσον μπορείτε να στοιχειοθετήσετε το επιχείρημα σας. Όλα τα άλλα είναι εξαγγελίες και ευχολόγια. Διαλέξτε και πάρτε, στοιχεία ή λόγια?

    Όπως πολύ ωραία λέει κι ο Στέφανος Μάνος σήμερα στην Καθημερινή, η βασική γραμμή πλεύσης της Νέας Δημοκρατίας είναι: «Αφού τα έκαναν αυτοί (οι πασόκοι, έστω και αν δεν τ’αποδείξαμε), γιατί να μην τα κάνουμε και εμείς;». Και μην ξεχνάμε ότι ο μαέστρος της δημαγωγικής αντιπολίτευσης Κώστας Καραμανλής καλλιέργησε το φόβο, τη μιζέρια, την απαισιοδοξία της ψωροκώσταινας Ελλάδας μεθοδικά κι αποτελεσματικά, αφού το οριζόντιο κοινωνικό φαινόμενο που διέπει όλες τις κοινωνικές και οικονομικές ομάδες / τάξεις της χώρας, αυτό της διαφθοράς και της μίζας, πέρασε στο μυαλό όλων μας ως αποκλειστικότητα του ΠΑΣΟΚ. 4 χρόνια μετά φαίνεται ξεκάθαρα ότι η διαφθορά είναι πρόβλημα κουλτούρας της κοινωνίας μας και όχι αποκλειστικότητα ενός κόμματος. Άρα μιλάμε για δράσεις συγκεκριμένες, επίπονες και προγραμματισμένες, με τη σφραγίδα της καθολικής πολιτικής και κοινωνικής βούλησης και συναίνεσης, που θα μας ξελασπώσουν από το βούρκο.

    Το εγχείρημα της Ιταλίας ακούγεται ενδιαφέρον, μένει να δούμε και τα αποτελέσματα. Είναι θλιβερό πάντως που η Ελλάδα πρέπει συνεχώς να ακολουθεί τη μέθοδο του copy – paste από άλλες εφαρμοσμένες πρακτικές του εξωτερικού, για σχεδόν όλα τα θέματα. Μόνο στο μίζ-ness διδάσκουμε και είμαστε και top of the league.

    Πολύ σοβαρό και ενδιαφέρον το άρθρο σας G700, θα ήθελα μόνο να προσθέσω ότι εκτός του τομεακού χαρακτήρα αντιμετώπισης του φαινομένου, πρέπει να προστεθεί και η παράμετρος της συμμετοχής και συνεργασίας των ίδιων των πολιτών για την επίλυση του.

    ReplyDelete
  4. Όχι άλλο ψέμα και όχι άλλη απάτη. Σταματείστε να μιλάτε για το Ιράκ και βγείτε και απαιτείστε δικαιοσύνη. Βάλτε και κανέναν στην φυλάκα και τότε θα αρχίσει ίσως κάτι να αλλάζε.

    January 20, 2008 3:48 PM


    Είδες τι παθαίνει το μυαλό σου όταν όλη την ημέρα διαβάζεις "τα πρωτόκολλα των σοφών της Σιών";
    Το ίδιο είχα πάθει και γώ αλλά τώρα θεραπεύτηκα διαβάζοντας το "οι ταξιδιώτες του μαγικού τρένου και ο γαλάζιος θησαυρός".
    Σου το συνιστώ.

    ReplyDelete
  5. Η έρευνα λέει ότι 1 στους 4 διέπραξε παράνομη συναλλαγή σε διάστημα 1 έτους. Το αντίστροφο ποσοστό που αναφέρεσαι εσύ είναι πόσοι διέπραξαν παράνομη συναλλαγή μία φορά τη δεκαετία. Δεν έχουν όλοι οι πολίτες την (στα αλήθεια απίθανη) ευκαιρία να λαδώσουν κάποιον κάθε χρόνο - τα ποσοστά λένε όμως ότι όλοι κάποια στιγμή ηθελημένα και αναγκαστικά θα το κάνουν.

    Το να βγαίνει όμως το κάθε τσουτσέκι και να λέει ότι διπλασιάστικε το φαινόμενο τα 10 τελευταία χρόνια είναι απίθανο, λες και το 90 ή το 80 τα πράγματα πήγαιναν καλύτερα στον τομέα της διαφθοράς.

    ΚΑΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ! Σκανδαλα τύπου Ζαχόπουλου με τις περίεργες υπογραφές και τους παράνομους αποχαρακτηρισμούς δεν μπορεί να φέρονται ως παράδειγμα διαπλοκής σε μία χώρα σαν την Ελλάδα. Εν συγκρίσει με το τι έχουμε δει μέρχι σήμερα, τα περί Ζαχόπουλου είναι πταίσματα, ο δε Ζαχόπουλος απλός γραφιάς. Σόρρυ μάγκες αλλά στον ΕΛΟΤ μέχρι και υπαλληλάκια της πλάκας, Β τάξης καθαρίζουν εώς και 10,000 ευρώ το μήνα (πιαστείτε: πεντακάθαρα λεφτα: 120,000 το χρόνο). Σε δύο χρόνια ο άλλος σου αγοράζει και σπίτι, σε άλλα δύο χρόνια βίλλα-εξοχικό και σε άλλα δύο χρόνια πολυκατοικίες για ενοικίαση και μεταπώληση - ο δε γιόκας του θα γίνει εισοδηματίας (προς τέρψην του Κομφού που φυσικά σε αυτούς αρέσκεται να αναφέρεται).

    Θέλετε πραγματικά σκάνδαλα; Πιοι αρχαιολογικοί χώροι ρε - όπου και να σκάψεις στην Ελλάδα αρχαίο θα βρεις από Μινωικό μέχρι Βυζαντινό - ο οποιοσδήποτε λοιπόν μπορεί να παίξει με τις υπογραφές για τη μίζα (βάζωντας εκεί που δεν πρέπει και αρνούμενος να βάλει εκεί που θα έπρεπε). Εάν λοιπόν θέλετε σκάνδαλα πάρτε ΔΕΗ, πάρτε ΟΤΕ, πάρτε Ολυμπιακούς, πάρτε κατασκευαστικά, και πάρτε πάνω από όλα εξοπλισμούς πανάθεμά σας. Στραβάδια όλοι γίνατε και δεν βλέπετε πλέον άλλα ή στην τελική έτσι βολεύει, να μιλάμε για το κουνούπι κάνοντας περαντζάδα επάνω στην καμήλα και ας ακούμε που και που μια φωνή να φωνάζει πέρα από την έρημο.

    ReplyDelete
  6. ""Είδες τι παθαίνει το μυαλό σου όταν όλη την ημέρα διαβάζεις "τα πρωτόκολλα των σοφών της Σιών";
    Το ίδιο είχα πάθει και γώ αλλά τώρα θεραπεύτηκα διαβάζοντας το "οι ταξιδιώτες του μαγικού τρένου και ο γαλάζιος θησαυρός".
    Σου το συνιστώ.""

    Για την ενημέρωσή σου μία φορά το διάβασα το βιβλίο πριν 15 χρόνια, δεν χρειάστικε και δεύτερη και τρίτη για να καταλάβω πλήρως περί τίνος πρόκειται. Επίσης δεν είδα να σχολιάζεις την κριτική μου και επί του βιβλίου αλλά και επί των υπολοίπων περι συνωμοσιών (αυτό εξαρτάται βέβαια και από το επίπεδο κατανόησής σου - δεν θα απαιτήσω βέβαια κάτι παραπάνω από σένα σε αυτό).

    Η αναφορά μου για το Ιράκ και την Παλεστίνη είναι γνωστή μου ατάκα που στοχεύει όλους αυτούς τους χαβιαροαριστερούς, τους αριστεΡούληδες, τους αγωνιωδώς αγωνιζόμενους αγωνιστές, και λοιπούς γελοίους που νιώθουν υποχρέωση να πάνε σε πορεία για κάθε Ιράκ, Παλεστίνη, Νικαράγουα (ξεχνάμε τι γινόταν στα 80ς;) και εναντίον κάθε Αμερικής. Α ναι, εδώ είναι πάντα η Αμερική - φυσικά αν μας έκανε ένα κακό η Αμερική, η Αγγλία μας έκανε 100 αλλά είπαμε σε πορεία διαμαρτυρίας απαγορεύεται να πάμε για κάτι που πραγματικά αφορά τον τόπο. Επιτρέπεται να τα σπάσεις μόνο για άλλη χώρα και καλύτερα άλλης ηπείρου.

    Ο 2ος άλλος λόγος είναι για να υπερασπιστούμε τον μισθό μας. Κατανοητό. Πιο συχνά για να υπερασπιστούμε τα μικροσυμφέροντα έστω και αν είναι άδικα, αντιδημοκρατικά και αντισυνταγματικά, όχι σπάνια και ανήθικα.

    Ο 3ος είναι για να απαιτήσουμε την εισαγωγή μας στο δημόσιο έστω και αν κανένας νόμος δεν το επιβάλει ή το υποσχέθηκε. Κατανοητό και αυτό.

    Ο 4ος είναι για να υπερασπιστούμε τα 'αγροτικά' μας δικαιώματα - κλείνουμε δε το δρόμο ειδικά εμείς που δεν καλλιεργούμε χωράφια αλλά απλά ζούμε από τις επιδοτήσεις και υπενοικιάσεις (βλέπε τσιφλικάδες). Εκεί επιτρέπεται να κάνουμε και τους πειρατές των εθνικών οδών.

    ReplyDelete
  7. ....Στραβάδια όλοι γίνατε και δεν βλέπετε πλέον άλλα ή στην τελική έτσι βολεύει, να μιλάμε για το κουνούπι κάνοντας περαντζάδα επάνω στην καμήλα και ας ακούμε που και που μια φωνή να φωνάζει πέρα από την έρημο.

    Αυτή η ΦΩΝΗ ΠΟΥ ΦΩΝΑΖΕΙ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΗΜΟ είναι που με ανησυχεί Προφήτη Ελάιας.Τί να σου λέει άραγε στο αυτί;

    ReplyDelete
  8. uli είσαι προφανέστατα εκνευρισμένος. Στραβάδι είναι αυτός ο οποίος δε διαβάζει και δεν αναλύει προσεκτικά όλα τα διαθέσιμα δεδομένα και τη βιβλιογραφία.

    Κανείς δεν ισχυρίστηκε ότι διπλασιάστηκε η διαφθορά, ούτε η Διεθνής Διαφάνεια το λέει αυτό. Διπλασιάστηκαν όμως οι πολίτες που λένε ότι λάδωσαν. Και το μέγεθος αυτό θα αυξάνεται χρόονο με το χρόνο ανεξαρτήτως κυβέρνησης όσο δεν επιλύονται βασικά θεσμικά πορβλήματα.

    Σε κάθε περίπτωση εμείς ισχυριζόμαστέ ότι το λάδωμα και το φακελάκι που μετράει η Διεθνής Διαφάνεια είναι πταίσμα μπροστά στο μέγεθος της υψηλής διαφθοράς και συγκεκριμένα της εκμετάλευσης δημοσίων θέσεων για προσωπικό όφελος και πλουτισμό.

    Όσο για τη ΝΔ, σόρρυ αν θίγουμε κομματικές συνειδήσεις, αλλά ήρθε με λάβαρο την πάταξη της διαφθοράς και τέσσερα χρόνια μετά βρισκόμαστε στη δίνη οξείας πολιτικής κρίσης με φόντο ροζο-διαπλοκό-εκδοτικά σκάνδαλα.

    Αυτά

    ReplyDelete
  9. Το άρθρο σας είναι σοβαρό γιατί δεν σκανδαλολογείτε γύρω από το θέμα Ζαχόπουλου, αλλά βάζετε το θέμα της διαφθοράς στην πραγματική του διάσταση.

    Χαίρομαι που αναδείξατε τη σημαντική πτυχή της Τσέκου σε προηγούμενα ποστ, την πτυχή που αφορά μια ολόκληρη γενιά, τη δική μας.

    Όσο για τη διαφθορά, είναι φαινόμενο ανεξέλεγκτο και υπερκομματικό, βαθιά κοινωνικό και ανίκητο μπροστά σε εξαγγελίες μοναχικών καβαλάρηδων και ιεροκύρηκων. Ο σπόρος του petty corruption φύτρωσε και μεγάλωσε παράλληλα με την μαζική κοινωνική και οικονομική άνοδο των Ελλήνων επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ. Στην αδυναμία μας όμως να κατανοήσουμε ότι το φαινόμενο δεν αφορά ένα κόμμα αποκλειστικά αλλά αφορά ολόκληρη την κοινωνία μας, βλέπουμε το φαινόμενο να διογκώνεται και από petty corruption τα τελευταία χρόνια να γίνεται θεσμός σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας της χώρας.

    Αναμένουμε από τους πολιτικούς της χώρας να αποφασίσουν να συνεργαστούν και να αφήσουν τις ιδεολογικές και πελατειακές διαφορές στην άκρη, έτσι ώστε μεθοδικά και ουσιαστικά να δράσουν για το καλό όλων μας. Εμείς, τουλάχιστον μερικοί, θα είμαστε μαζί τους. Εμείς, τουλάχιστον μερικοί, τους λέμε ότι θα τους αποφορτίσουμε από το βάρος της καταστροφικής συνεχούς και καθολικής ανάλυσης πολιτικού κόστους-οφέλους.

    ReplyDelete
  10. "Για την ενημέρωσή σου μία φορά το διάβασα το βιβλίο πριν 15 χρόνια, δεν χρειάστικε και δεύτερη και τρίτη για να καταλάβω πλήρως περί τίνος πρόκειται".

    Υλί Υλί Λαμάς Αβαχθανί!
    ΑΥτά τα παλιόπαιδα της γ700 έφυγαν απο το δρόμο του θεού.Αντί να διαβάζουν όλη μέρα "τη συνομωσία των ηλιθίων" και "το κοινό της Σιών" διαβάζουν τις εκθέσεις κάτι ψωροκαθηγητριών του ΥΑΛΕ.Στο Πανεπιστήμιο που "φύτισε" και ο Μπούς δηλαδή. Ντροπή,ντροπή. Μας περιμένουν Σόδομα και Γόμορα.Φύγε απο το μπλόγκ όσο πιό γρήγορα μπορείς και μην κοιτάξεις πίσω σου γιατί θα γίνεις ΣΤΗΛΗ ΑΛΑΤΟΣ.

    ReplyDelete
  11. Aυτό το φοβερό παιδί,ο Καραμανλής,ήταν ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΟΣ για τον τόσο σοβαρό ρόλο του Πρωθυπουργού.Καλός για τον Αμβωνα,καλός για Ιεροκήρυκας αλλά ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ για Πρωθυπουργός.Η ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΦΟΥΝΤΏΝΕΙ τη διαφθορά.Εφτειαξε ένα δικό του σύστημα κολλητών,φίλων,κουμπάρων,συγγενών,και ακύρωσε τη κοινοβουλευτική διακυβέρνηση.Δεν υπάρχουν Υπουργοί δεν υπάρχει υπουργικό συμβούλιο δεν υπάρχουν κρατικοί αξιωματούχοι.Υπάρχουν οι ΔΙΚΟΙ μας και οι ΕΧΘΡΟΙ μας, οι εντός και οι εκτός των τοιχών.Υπάρχει το δικό μας δίκτυο,πέρα και πάνω από τους νόμους και τους θεσμούς.
    ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΠΝΙΓΕΙ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΕΙ ΔΙΑΦΘΟΡΑ.

    ReplyDelete
  12. Για τον τύπο παραπάνω - τα Πρωτόκολλα της Σιών τα ανέφερα σαν κλασσικό βιβλίο συνομοσιολογίας. Είναι βιβλίο που αθόρυβα μεν και χωρίς πια να είναι κανένα τρομερό συγγράφημα - και από κατά τα άλλα άγνωστο συγγραφέα θρησκόληπτων απόψεων, έχει επηρεάσει πλήθος κόσμου, πολλούς από αυτούς δεν θα το πίστευες καν (πχ. Χένρυ Φορντ).

    Οποιαδήποτε να είναι η φύση του - ακόμα και απαράδεκτη προπαγάνδα να είναι - σου αρέσει δε σου αρέσει έχει αποδειχθεί σχετικά ακριβές με το τι επακολούθησε έναν αιώνα μετά. Εάν διαφωνείς τρέχα διάβασέ το ξανά (ξέρω εσύ θέλεις 5-6 φορές μέχρι να τα εμπεδώσεις) και πες μου που βγήκε λάθος. Μέχρι και την πολιτική στα θέματα τηλεόρασης και κινηματογράφου προ-είπε πριν καν βγουν αυτές οι τεχνολογίες και πολύ πιο πριν από τον πρώτο κοινωνιολογικό αναλυτή τους. Μην την ψάχνεις.

    Φυσικά και δεν είναι ενα κείμενο να το πάρεις λέξη προς λέξη και ούτε πρόκειται για καλή βάση για να χτίσεις την κοσμοθεωρία σου. Εσύ μετρίας νοημοσύνης είσουν και παλαίοτερα (που το έπαιρνες τοις μετροιτοις), και μετρίας νοημοσύνης παραμένεις που το κοροιδεύεις από τη στιγμή προφανώς που κάποιος θα σου είπε ότι δεν είναι τρέντυ να διαβάζεις τέτιοα βιβλία και δεν πρέπει να είσαι 'συνομοσιολόγος'. Τέσπα, αυτά είναι πρόβλημά προσωπικό σου - πάντως παρατηρώ την έλειψη ικανότητας σου να κατανοείς πράγματα, ειδικά από αυτά που διαβάζεις: δεν μπορείς να διαβάσεις και να βγάλεις τα δικά σου συμπεράσματα επιλέγοντας απο τα 10 τα 2 χρήσιμα. Πρέπει να καταπιείς και τα 10 ή αλλιώς να τα πετάξεις όλα σκουπίδια. Εμ δε γινεται έτσι αρχηγέ.

    Λοιπόν, πάνω από όλα δεν τα ανέφερα σαν θρησκευτικό βιβλίο - κάθε άλλο, ο τελευταίος θρησκευόμενος Έλληνας θα ήμουν εγώ. Σου ξαναλέω τρέχα διάβασε τα σχόλια μου παραπάνω για το βιβλίο και άμα μπορείς να κάνεις λίγο ανάλυση θα καταλάβεις τις θέσεις μου. Εάν δε γουστάρεις τουλάχιστον σχολίασε στο θέμα.

    ReplyDelete
  13. Ούτε εκνευρισμένος είμαι αλλά ούτε θα κάνουμε σκόντα στη βλακεία.

    Και είναι καθαρή βλακεία να πιστεύει κάποιος τα ποσοστά που δίνονται στο άρθρο (βλ. διπλασιασμός της διαφθοράς τα τελευταιά 4 χρόνια).

    Όταν μας ανεβοκατεβάζετε το σκανδαλάκι τρίτης διαλογής Ζαχόπουλου για σημαία στο θέμα της διαφθοράς σόρρυ αλλά πάσχετε από στραβισμό. Εκτός αν κάνω λάθός ρε μάγκες και όλα τα θέματα σε εξοπλισμούς, ΔΕΗ και ΟΤΕ 30 χρόνια τώρα διευθύνονταν υποδειγματικώς και νομίμως. Όταν πέφτει οδυρμός για την Τσέκου την ίδια στιγμή που δολοφόνοι κατα συρροή δεν κάνουν ούτε μία μέρα φυλάκα τότε ναι υπάρχει πρόβλημα στραβισμού.

    Αμφισβητείτε τώρα το φαινόμενο αριστεΡουλισμού; Το φαινόμενο της Χαβιαροαριστεράς; Των αγωνιωδώς αγωνιζομένων αγωνιστών; Τι λέτε ρε μάγκες.

    Α ναι για όλα φταίει η δεξιά, τα παμε αυτά. Ρε μάγκες, χεσμένη την έχω και τη δεξιά, λέτε να είμαι ΝΔ; Λέτε να έτρεξα ποτέ πίσω από τον Χοντρούλη; Λέτε να πίστεψα ποτέ σε Λιάπηδες και Τσιτουριδηδες; Η μήπως για την πόλη που μεγάλωσα είμαι περήφανος για τους Παπαγεωργόπουλους και παλαιότερα για τους Κοσμόπουλους;

    Αλλά το ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν καταφέρνει να κάνει τίποτα με τη διαφθορά δεν σημαίνει ότι θα πάθουμε και αμνησία λες και δεν ξέρουμε τι γίνονταν 30 χρόνια τώρα. Αυτά είναι ένα θηρίο που ξέρουμε καλά ποιος το έθρεψε.

    Ρε σεις τι πιστέψατε ότι η ΝΔ μετά το στραπάτσο του 93 όπου έπεσε λόγω 'αντιπαλης διαφθοράς' (ΔΕΗ, ΟΤΕ και τα σχετικά) θα ξαναδοκίμαζε ποτέ να πάει κόντρα σε κανέναν; Μην είστε αφελείς. Αυτοί μπήκαν με σύνθημα 'και τα μισά να φάμε από ότι έφαγε το ΠΑΣΟΚ θα είμαστε σούπερ πανευτυχείς αλλά και ο λαός να λέει και 'μπράβο, πάλι καλά'! ή το άλλο 'τα δικά μας παιδιά είναι πιο καθαρά' (όχι απόλυτα καθαρά, πάντως πιο καθαρά από του ΠΑΣΟΚ). Λοιπόν τι περιμένατε;

    Χαχα, λοιπόν το ξαναλέω δεν είμαι ΝΔ και δεν θίγετε καμία ευαισθησία. Εγώ όμως έχω θίξει επανελειμένα την ειδική ευαισθησία που έχετε ως προς το ΠΑΣΟΚ (τουλάχιστον μια μεγάλη μερίδα των σχολιαστών Γ700) όσο ουδέτεροι και αν θέλετε να το παίζετε.

    Δε λέω ότι είναι κακό να υποστηρίζετε έμμεσα από ένα δήθεν ουδέτερο μπλογκ ένα κόμμα της επιλογής σας. Θεμιτό. Θεωρώ το μπλογκ αυτό από τα καλύτερα των ελληνικών (και μπράβο) και για αυτό συχνά σχολιάζω - κυρίως όμως μπαίνω για να παίρνω επιλεκτικά πληροφορίες που δεν βρίσκω εύκολα αλλού.

    Απλά πέρα από την όποια ένθερμη η χλιαρή υποστήριξη που μπορεί να δείχνετε (όλοι ή κάποιοι από εσάς) στο ΠΑΣΟΚ ή στο Γιωργάκη ιδιαιτέρως δεν μπορείτε να ισχυρίζεστε εμμέσως πλην σαφώς ότι

    .... η διαφθορά διπλασιάστικε από το 2004 και μετά, ότι για πρώτη φορά στα χρονικά η ΝΔ έφερε κύκλωμα κουμπάρων κτλπ. κτλπ. Ότι το σκάνδαλο Ζαχόπουλου είναι μέγα σκάνδαλο κτλπ. κτλπ. και πρωτεραιότητα στον αγώνα κατά της διαφθοράς κτλπ. κτλπ. και άλλα τέτοια...

    Σόρρυ αλλά εκεί απλά παίζετε με την αντίληψη ακόμα και των πλέον 'αργόστροφων' (αυτών που διαβάζουν 5 φορές για να έχουν την ψευαίσθηση ότι κάτι κατάλάβαν και από αυτό το σημείο είτε τα αποδέχονται όλα είτε τα απορρίπτουν όλα).

    ReplyDelete
  14. Ulis kokoko eisai k esy!

    ReplyDelete
  15. @Ulis

    Στην Ελληνική κοινωνία σήμερα υπάρχει ένα βαρύ κλίμα.Διερωτάται ο κοσμάκης, εντελώς καλοπροαίρετα,γιατί εκβιάζεται και γιατί συναλάσσεται ο Πρωθυπουργός; Ποιοί τον έχουν στο χέρι και γιατί;
    Αυτή η εντύπωση επικρατεί και μπορεί να είναι και λαθεμένη.Οφείλει να το ξεκαθαρίσει ο ίδιος.Νοιώθουμε άσχημα σαν Ελληνες πολίτες όταν οργιάζουν οι φήμες που δηλητηριάζουν τη καθημερινότητά μας και εκείνος συμπεριφέρεται σαν ένοχος που αδυνατεί να υπερασπιστεί πειστικά τον εαυτό του..Εχεις καμμιά εξήγηση επ'αυτού;

    ReplyDelete
  16. Re Ulis me douleia ti ginetai? Brhkes?

    ReplyDelete
  17. Από το λεξικό του σκεπτικιστή

    Τα Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών είναι ένα πλαστογράφημα που κατασκευάστηκε στη Ρωσσία για την Οχράνα ( Okhrana, μυστική αστυνομία), που κατηγορεί τους Εβραίους για τα δεινά της χώρας. Τυπώθηκε αρχικά εν κρυπτώ το 1897 και δημοσιοποιήθηκε το 1905. Έχει αντιγραφεί από ένα μυθιστόρημα του 19ου αιώνα του Hermann Goedsche (Biarritz , 1868), και ισχυρίζεται ότι μια μυστική εβραϊκή φατρία συνωμοτεί για να εξουσιάσει τον κόσμο.

    Η αρχική ιστορία δημιουργήθηκε από τον Goedsche, έναν Γερμανό συγγραφέα και αντισημίτη, ο οποίος χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο Sir John Retcliffe. Ο Goedsche έκλεψε τη βασική ιστορία από έναν άλλο συγγραφέα, τον Maurice Joly, το βιβλίο του οποίου Dialogues in Hell Between Machiavelli and Montesquieu (1846) (Διάλογοι μεταξύ του Μακιαβέλλι και του Μοντεσκιέ στην Κόλαση) περιλαμβάνει ένα διαβολικό σχέδιο ενάντια στο Ναπολέοντα ΙΙΙ. Η πρωτότυπη συνεισφορά του Goedsche είναι ότι παρουσίασε τους Εβραίους να συνωμοτούν για την κατάληψη του κόσμου.

    Ο Ρώσσοι χρησιμοποίησαν μεγάλα μέρη από τη ρωσική μετάφραση του μυθιστορήματος του Goedsche, τα εξέδωσαν ξεχωριστά ως τα Πρωτόκολλα και υποστήριξαν ότι ήταν αυθεντικά. Ο σκοπός τους ήταν πολιτικός: να ενδυναμώσουν τη θέση του Τσάρου Νικολάου ΙΙ με το να ξεσκεπάσουν τους αντιπάλους του ως συμμάχους σε μια γιγάντια συνωμοσία για την κατάκτηση του κόσμου. Συνεπώς, τα Πρωτόκολλα είναι ένα πλαστογράφημα μιας φαντασίωσης-προϊόν λογοκλοπής.

    ReplyDelete
  18. uli καμία αμνησία δεν παθαίνουμε. Είναι σημαντικό το γεγονός ότι πλέον όλοι διαθέτουν πλούσιο κυβερνητικό παρελθόν και έτσι μπορούμε επιτέλους να δούμε ότι μερικές παθογένειες δεν οφείλονται αποκλειστικά σε συγκεκριμένα κόμματα ή πρόσωπα , αλλά αφορούν σε εγγενείς αδυναμίες των θεσμών και της διάθρωσης της πολιτείας. Η κρίση είναι μια ευκαιρία για σημαντικές θεσμικές παρεμβάσεις, ίσως ακόμα και για συνεργασία των δύο μεγάλων κομμάτων.

    ReplyDelete
  19. Σήμερα στις 20:00 η ώρα , στην ΕΤ-1, μπορείτε να παρακολουθήσετε το ντοκιμαντέρ του Μανώλη Ανδριωτάκη και της Μέντη Μέγα με τίτλο Blog: Ένας νέος δημόσιος χώρος. Συμμετέχουν και τέσσερις G700ιοι.

    το trailer

    ReplyDelete
  20. όταν ανοίξετε τη σελίδα στην αριστερή στήλη έχει τα αποτελέσματα και από τις υπόλοιπες χρονιές, 2006, 2005 κοκ. Μέσα εμπεριέχονται πίνακες ανά ήπειρο και ανά χώρα σχετικά με το λάδωμα-φακελάκι- the so called bribe

    ReplyDelete
  21. Σχετικά με τα Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών νομίζω εξήγησα πολύ καλά για ποιο λόγο το ανέφερα - και είμουν ο πρώτος που ανέφερε ότι ήταν Οχρανική προπαγάνδα και ότι είναι κείμενο γεμάτο θρησκοληψίες και σχετικά κακογραμμένο. Τώρα γιατί στην Ρωσία που γενικά ανέχονταν το Εβραικό θρήσκευμα (που είχε κάνει πάταγο στην Ουκρανια των Χαζάρων) το κείμενο στράφηκε εναντίων των Εβραίων αυτό είναι δεν είναι δύσκολο να το καταλάβει κάποιος: μόνο ένας στους 20 κομμουνιστές να ήταν Ρωσικής καταγωγής, με μίνιμουμ 4 στους 5 μα καταγωγή Εβραικού θρησκεύματος (γιατί πρακτικά ήταν άθρησκοι) θέλετε Λένιν; Θέλετε Στάλιν; Θέλετε Τρότσκυ - ακόμα και οι θεωρητικοί Μαρξ και Ένγκελς...ποσοστά που βγάζουν μάτι...δε μιλάμε για λαούς εδώ ούτε για αντισημιτισμούς και ούτε για ρατσισμους - ΑΜΕΣΩΣ να υπονοήσετε κάποιοι παραπάνω! - αυτό είναι κάτι ιστορικά καταγεγραμένο και το αποδέχονται όλοι, ακόμα και οι κομμουνιστές (αν και δεν πολυαναφέρονται). Τίποτα λιγότερο και τίπορα περισσότερο από αυτό. Εγώ το βρίσκω λογικό μέλη από μια κοινότητα πολλών εκατομμυρίων στην Ρωσική αυτοκρατορία να θέλει να εκμεταλλευτεί μια νέα ιδεολογία για να πάρει το πάνω χέρι και για αυτό το βρίσκω λογικό η αντιπροπαγάνδα να γράφει ανάλογα.

    Το θέμα όμως δεν είναι εκεί. Παρά τα παρεμφερή του βιβλίου, καλώς ή κακώς καταφέρνει να προβλέψει τις σημαντικότερες εξελίξεις του 20ου αιώνα μέχρι σήμερα σε σημαντικό αν όχι σημαντικότατο βαθμό, εκεί που ΑΠΕΤΥΧΑΝ περισπούδαστοι φιλόσοφοι και κοινωνιολόγοι. Και αν όχι άξιο απορίας, είναι τουλάχιστον αστείο - εξού και γιατί το ψηφίζω σαν την κορυφή των συνομοσιολογικών βιβλίων. Τα λοιπά τα πολλά είναι περιττά.

    Όμως ειλικρινά δεν με απασχολεί τόσο το παραπάνω (όχι ανώνυμε δεν είμαι κοκοκό - χεχε!).

    ReplyDelete
  22. Για τη διαφθορά μάγκες τι να πω τώρα να πιστέψω μια έρευνα αμφιβόλλου αξίας για το διπλασιασμό της διαφθοράς όταν την έχουμε ζήσει όπως την έχουμε ζήσει τα τελευταία 20 χρόνια; Είναι γνωστό ότι 3 στις 4 έρευνες εκ του εξωτερικού για μια χώρα τόσο αλλοπρόσαλλη όπως η Ελλάδα είναι αποτυχίες. Θυμήθηκα τη Λερουά Μερλίν (Γαλλική εταιρία υπεραγορών εργαλέιων σπιτιού) που αν και είχε ήδη ανοίξει κατάστημα στην Αθήνα και ήδη είχε παρουσία στην αγορά (άρα και μια πρώτη γεύση) και πήρε και συμβούλους ντόπιους και ξένους για να κάνουν μια έρευνα γενική πάνω στην Ελληνική αγορά (για το άνοιγμα άλλων σουπερμάρκετ) και δεν μπόρεσαν να βγάλουν συμπεράσματα και περιέγραψαν την αγορά χαοτική (δλ. δεν μπορείς να βγάλεις συμπεράσματα). Προφανώς το πρώτο το σουπερμάρκετ το ανοίξανε χωρίς σοβαρή έρευνα - απλά για να δώσουν το παρόν (συχνή στρατιγική).

    Να πω δεν άλλαξε τίποτα, το δέχομαι. Να πω αυξήθηκε λίγο, άντε το δέχομαι έστω και αν δεν έχω απολύτως καμία βάση να το πω. Να πω όμως ότι διπλασιάστικε και υπερδιπλασιάστικε αυτό ειναι μέγα ψέμα - εώς ανήθικο και λέω ανήθικο γιατι έχει εμφανέστατες προεκτάσεις (δικαίωση του άθλιου ΠΑΣΟΚ).

    3 στις 4 έρευνες του συγκεκριμένου είδους που γίνονται είναι διαβλητές και αυτό ειναι γνωστό (μία ερώτηση να αλλάξει το ποσοστό μπορεί να παίξει και 50% που λέει ο λόγος). Μπορεί (λέω μια πιθανότητα) στην τελική η έρευνα να στηρίζεται στα ποσοστά που διαλευκαίνονται και να κάνει την αδαή υπόθεση (τα κάνουν κάτι τέτοια κουλά) ότι τα ελεγκτικά όργανα έχουν σταθερή αποτελεσματικότητα ανά δεκαετία οπότε να μας δίνει λαθεμένη αν όχι αντίθετη εικόνα. Δεν μπορείς να ξέρεις εάν δεν έχεις τις λεπτομέριες άρα εάν δεν έκανες ο ίδιος την έρευνα.

    Για το θέμα της διαφθοράς όπως και αυτό της μαύρης αγοράς σίγουρα δεν περιμένουμε από έρευνες να πουν αυτό που είδαν και αυτό που βλέπουν τα μάτια μας - προπάντων η βρώμικη ΝΔ δεν θα πρέπει να κάνει μερικούς να ψάχουν έμμεσο συγχωροχάρτια για το ΠΑΣΟΚ, το κόμμα που ανήγαγε τη διαφθορά και τη διαπλοκή σε τέχνη (μιλούσες για διαφθορά επί ΠΑΣΟΚ και σε λέγανε και για γραφικό).

    Λοιπόν που λέτε πιο επίσημοι οργανισμοί από αυτό που διεξήγαγε την παραπάνω έρευνα λένε επίσης ότι η Ελληνική οικονομία βελτιώθηκε και ότι για πρώτη φορά παρουσιάζει μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης και δίνουν τα εύσημα σε Αλογοσκούφη και Καραμανλή. Δηλαδή αυτό γιατί δεν το λέμε; Εγώ το λέω και ας μη το πολυπιστεύω (η πραγματική ανάπτυξη θα φαίνονταν εάν ήταν τέτοιου βαθμού - εκτός εάν εννούν ανάπτυξη σε... ορισμένους λογαριασμούς...ή με τα μαύρα λεφτά...).

    ReplyDelete
  23. Πάντως για να μη το παίζω πνεύμα αντιλογίας (σόρρυ αλλά άμα έχω σοβαρές ενστάσεις, επιμένω), να σχολιάσω άλλα ενδιαφέρονται του άρθρου σας - κρατάω δύο σημεία:

    1- την ανάγκη αυτόνομων ελεγκτικών οργανισμών των οποίων η ηγεσία να μην εξαρτάται από κυβέρνηση ή αντιπολίτευση (να έχουν δικιά τους δύναμη).

    2- την ανάγκη για απαγκίστρωση από τη θεωρία του 'πόλεμος σε όλα τα μέτωπα της διαφθοράς'.

    Πάρα πολύ σωστές παρατηρήσεις. Στο πρώτο έχω αναφερθεί επανελειμένα. Το δεύτερο είναι μια έξυπνη παρατήρηση: τον πόλεμο τον κερδίζεις μάχη προς μάχη σε διάφορα μέτωπα. Δεν τον κερδίζεις μαζεύοντας όλα τα όπλα σε 'μία και καλή' επίθεση. Η διαφθορά δεν είναι ένα ενιαίο φαινόμενο αλλά πολυσύνθετο. Άλλο η μικροδιαφθορά, άλλο η διαφθορά ανάγκης (το γνωστό 'τι να κάνω; για να γίνει η δουλειά μου'), άλλο η φοροδιαφυγή και άλλο η μεγαλοδιαφθορά. Και από τα τρία χάνουμε συνήθως με αντίστοφη κατάταξη σημαντικότητας βέβαια. Το να πεις ό,τι έλεγε ο Καραμανλής το 2004, δηλαδή ορμάω ενάτια σε όλα είναι τουλάχιστον Δονκιχωτικό (εκείνος φυσικά το έλεγε για τις πολιτικές εντυπώσεις).

    Το πλέον σημαντικό είναι όμως να αρχίσεις από το 1. Ανεξάρτητα όργανα. Δεν γίνεται να περιμένουμε από την πολιτική βούληση του καθενός, αυτό είναι απαράδεκτο. Κυβερνόντες ψηφίζουμε όχι μπέηδες. Η δικαιοσύνη, όπως και ο στρατός και η αστυνομία θα πρέπει να είναι ανεξάρτητες αρχές.... τι έπιασα και στρατό και αστυνομία τώρα... εκεί να δείτε τι γίνεται από διαφθορά και πολιτική παρέμβαση!
    Από που να αρχίσει κανείς;

    ReplyDelete
  24. Όσον αφορά τις ανεξάρτητες αρχές, η κυβέρνηση κάνει ότι μπορεί να τις απαξιώσει. Δείτε ΑΔΑΕ, Επιτροπή Ανταγωνισμού, κτλ. Ενώ σε όλο το Δημόσιο υπάρχει υπερ-επάρκεια προσωπικού, στις ανεξάρτητες αρχές δεν γίνονται προσλήψεις με συνέπεια να μην μπορούν να λειτουργήσουν. Είναι πολιτική βούληση της κυβέρνησης να μην εκχωρεί "εξουσία" σε τέτοιου είδους αρχές, για να μην χάνει "το μαχαίρι" και "το πεπόνι". Έτσι οδηγούμαστε σε φαινόμενα "Ζαχόπουλου" και μετά τι παίζουμε και "αθώοι" και "θύματα". Οι ευθύνες είναι προφανείς.

    ReplyDelete
  25. θα συμφωνήσω με τον Ulis και θα επισημάνω ότι τελικά ο Ελληνικός λαός έχει καταντήσει έρμαιο των ΜΜΕ και δείχνει τάσεις αμνησίας!!
    Ασχολούμαστε με "ψιλοσκανδαλάκια" διαφθοράς τύπου Ζαχόπουλου και ξεχνάμε πολύ γρήγορα σκάνδαλα όπως Χρηματηστήριο-ομόλογα-υποκλοπές κάι μύρια αλλά που έχουν κατά καιρούς απασχολήσει την Ελληνική επικράτεια!!
    Ήμααααρτον..........

    ReplyDelete
  26. @Ulis
    "...μόνο ένας στους 20 κομμουνιστές να ήταν Ρωσικής καταγωγής, με μίνιμουμ 4 στους 5 μα καταγωγή Εβραικού θρησκεύματος (γιατί πρακτικά ήταν άθρησκοι) θέλετε Λένιν; Θέλετε Στάλιν; Θέλετε Τρότσκυ - ακόμα και οι θεωρητικοί Μαρξ και Ένγκελς...ποσοστά που βγάζουν μάτι...δε μιλάμε για λαούς εδώ ούτε για αντισημιτισμούς και ούτε για ρατσισμους - ΑΜΕΣΩΣ να υπονοήσετε κάποιοι παραπάνω! - αυτό είναι κάτι ιστορικά καταγεγραμένο και το αποδέχονται όλοι, ακόμα και οι κομμουνιστές (αν και δεν πολυαναφέρονται). Τίποτα λιγότερο και τίπορα περισσότερο από αυτό. Εγώ το βρίσκω λογικό μέλη από μια κοινότητα πολλών εκατομμυρίων στην Ρωσική αυτοκρατορία να θέλει να εκμεταλλευτεί μια νέα ιδεολογία για να πάρει το πάνω χέρι και για αυτό το βρίσκω λογικό η αντιπροπαγάνδα να γράφει ανάλογα".

    Το "συνομωσιολογικώς σκέπτεσθαι" είναι το κύριο ρεύμα σκέψης στο σημερινό Δυτικό Κόσμο.Είναι η αρχή του τέλους του Ορθολογισμού που ξεκίνησε απο την Ελλάδα και κορυφώθηκε στη Δύση με το Διαφωτισμό.Οι Εβραίοι,σε όλους τους τομείς,ήταν πρωταγωνιστές και βάλανε ΑΝΕΞΙΤΗΛΑ τη σφραγίδα τους στην Επιστήμη,στις τέχνες στη Φιλοσοφία,στο εμπόριο, παντού.Ο,τι πιάνανε στα χέρια τους το μετατρέπανε σε χρυσάφι.Και βεβαίως χρησιμοποιούσαν όλους τους τρόπους και όλα τα μέσα για να αποκτήσουν δύναμη και να κυριαρχήσουν.Και βεβαίως σήμερα κυριαρχούν.Και βεβαίως συνομωτούν.Οποιος δεν είναι καλός συνομώτης δεν μπορεί να είναι καλός Κυρίαρχος.Και βεβαίως γεμίσανε το κόσμα Προφήτες και Αγίους και Θρησκείες, τη θέση των οποίων σήμερα πήραν οι δικοί τους Τραπεζίτες.
    Αλλοτε Τους θαυμάζω, άλλοτε τους ζηλεύω,και άλλοτε τους φθονώ, ΑΛΛΑ τι θα ήταν χωρίς ΑΥΤΟΥΣ η Ανθρώπινη Ιστορία;

    AΛΛΟ ΟΜΩΣ ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΝΑ ΘΕΩΡΗΣΟΥΜΕ ΟΤΙ Η ΜΠΟΛΣΕΒΙΚΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΗΤΑΝ ΣΥΝΟΜΩΣΙΑ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ.ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΟΔΗΓΟΥΝΤΑΝ ΣΤΗΝ ΣΦΑΓΗ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΚΑΤΑ ΕΝΑ ΠΕΡΙΕΡΓΟ ΚΑΙ ΑΝΕΞΗΓΗΤΟ ΤΡΟΠΟ.
    Εχουν στΌφα συνομΏτη αλλα οχι στόφα επαναστάτη.

    ReplyDelete
  27. Εννοείται ανώνυμε, εννοείται! Αλλά δεν πιστεύω κάποιος που ψήφισε τη ΝΔ να είχε εσφαλμένες εντυπώσεις τύπου "ο Καραμανλής θα καθαρίσει", ειδικά όταν μιλάμε για ένα κόμμα που έπεσε λόγω αντίπαλης διαφθοράς το 93 (το μάθανε το μάθημα), ένα κόμμα που ήρθε στην εξουσία με σύνθημα 'έμείς είμαστε λίγο πιο καθαροί από τους άλλους'. Πολλοί από το 10% που γύρισε και ψήφισε ΝΔ ψήφισαν απλά για να γλιτώσουν από το ΠΑΣΟΚ.

    Αρκετοί από αυτούς το κάναν ήδη από το 2000 αλλά εκεί έπαιξε και η γνωστή προεκλογική απάτη με τους... Καζακστανούς - μάγκες να αναφερθούμε και εκεί και μη μου πει κανείς τίποτα γιατί ξέρω κάτι χωριά στο Κιλκίς με 300 ψηφοφόρους που εμφανίστηκαν εγγεγραμμένοι 3000 και 5000 ψηφοφόροι - οι μεν γείτονες χωρικοί (προφανώς άλλων αποχρώσεων) είχαν πάθει σοκ με τα ανθρωπολογικά χαρακτηριστικά των ανθρώπων (μόγγολοι από τις στέππες), και φυσικά το γεγονός ότι δεν ξέραν λέξη Ελληνικά σήμαινε ότι ούτε οικονομικοί μετανάστες ήταν. Φυσικά από αυτούς (άλλοι λεν 80,000 άλλοι 100,000) το 80% με 90% πλέον με ευρωπαικό διαβατήριο και εφόσον δεν είχανε την Ελλάδα σαν ενδιάμεσο σταθμό την κάνανε για αλλού οπότε το κολπάκι ήταν αυτό που λεν οι άγγλοι ουάν-οφ).

    Λοιπόν το ΠΑΣΟΚ έκανε αυτά. Η ΝΔ ήταν ένα κόμμα που όχι μόνο δεν έβγαλε κιχ αλλά απέλυσε και τον Καρατζαφέρη που τόλμησε να μιλήσει για απάτη - φυσικά και ήταν και άλλοι οι λόγοι - πχ. ο Καράτζαχέρι-χέρης τους χαλούσε το ίματζ με το απόλυτα λαϊκίστικο προφίλ του. Περιμένετε λοιπόν από αυτό το κόμμα που δεν ήταν ικανό να υπερασπιστεί τα ίδια του τα συμφέροντα (ούτε λόγος για την παραβίαση του συντάγματος, για έμμεση δικτατορία μέσω στημμένων εκλογών κτλπ.) να είναι ικανό να κάνει κάτι για την διαφθορά του τόπου; Εμ!

    ReplyDelete
  28. Παρμενίδη, είπα να γυρίσουμε στο θέμα μας αλλά βλέπω το παράλληλο (και άσχετο) θέμα συνεχίζεται (και είναι ενδιαφέρον το άτιμο).

    Ρε συ εγώ είμαι ο πρώτος που λέω ότι ελείψη Εβραίων η Δυτική Ευρώπη ακόμα αγελάδες θα έβοσκε. Η ιστορία της δυτικής Ευρώπης δεν θα ήταν τίποτα ιδιαίτερο χωρίς την συνεισφορά των Εβραίων - που την εποχή εκείνη ήταν (αλλά και παραμένει) από τα πλέον μορφωμένα και δραστηρια τμήματα των κατά τόπους κοινωνιών. Να μιλήσουμε για Ολλανδίες και Αγγλίες (ή για το ότι η Ισπανία πήρε την κάτω βόλτα όταν τους έδιωξε;). Και έχεις απόλυτα δίκαιο να αναφέρεσαι σε επιστήμονες όπως ο Δαρβίνος, σε φιλοσόφους όπως ο Βολταίρος κτλπ. - η συνεισφορά στον παγκόσμιο πολιτισμό είναι τεράστια. Όσο για την Αμερική, όποιο Αμερικανάκι προσπαθεί να βγει ανθεβραίος είναι το λιγότερο αδαής, χωρίς το δαιμόνιο των Εβραίων η Αμερική ακόμα Αμέρικαν-μπαρ θα ήταν.

    Λοιπόν εγώ δεν κάνω λόγο για κανένα λαό - οι Εβραίοι δεν είναι λαός αλλά θρησκευτική κοινότητα. Μια κοινότητα εκτεταμένη αλλά ποτέ ενιαία, πάντα ποικιλόμορφη και συχνά αλληλοσυγκρουόμενη. Εάν κάποιοι κάνουν λόγο για Σιωνισμό (η οργάνωση και ενδυνάμωση ενός κράτους στο Ισραήλ και η αλληλουποστήριξη των εβραίων ανά τον κόσμο) το μπερδεύουν συχνά με τον παγκοσμιοποιτικό καπιταλισμό των καπιτάλων Εβραίων (που είναι κάτι διαφορετικό από το Σιωνισμό και συχνά έρχεται και σε σύγκρουση με το Σιωνισμό - άλλωστε δε νομίζω να ζηλεύει κανείς τους Ισραηλινούς, που πέσαν τα πλέον θύματα της όλης ιστορίας σε μία κατάσταση αδιέξοδη) και φυσικά ξεχνάνε τους παραδοσιακούς ορθόδοξους συνήθως βαθύτατα θρησκευόμενους Εβραίους (άλλο αυτοί), τα διάφορα θρησκευτικά παρακλάδια και φυσικά ακόμα και οργανώσεις Εβραικές αντι-σιωνιστικές και αντι-διεθνοκαπιταλιστικές. Για να μη βάλω τους Σεφαρντιμ και τους Ασκεναζίμ αλλά και ένα ιδιαίτερο ξεχωριστό κλάδο τους Ρωμανιώτες Εβραίους που ζούσαν σε άριστη συμβίωση με τους Έλληνες για 2000 χρόνια στον Ελλαδικό χώρο χωρίς το παραμικρό πρόβλημα (προβληματα πχ. προκάλεσαν οι Ισπανοεβραίοι όταν ήρθαν Θεσσαλονίκη και μάλιστα οι ντόπιοι Ρωμανιώτες της πόλης είναι γνωστό ότι αντιδρούσαν μέχρι που λόγω αριθμητικής υπεροχής των πρώτων και των κοινών χώρων λατρείας αφομοιώθηκαν στο βάθος χρόνου).

    Οπότε το να τσουβαλιάζει κάποιος μια πολυάριθμη θρησκευτική κοινότητα είναι το λιγότερο δείγμα ασχετοσύνης.

    Στην κομμουνιστική επανάσταση του 1927 το θέμα δεν είναι τόσο ότι 4 στους 5 αρχηγούς ήταν Εβραίοι. Το θέμα είναι ότι ήταν μια επανάσταση που εισήχθει από έξω και χρηματοδοτήθηκε από έξω (ας μην μπούμε στα γεωστρατιγικά και στους λόγους τώρα). Φυσικό ήταν για χώρες όπως η Αγγλία και η Αμερική να στραφούνε σε πράκτορες ντόπιους Εβραικής καταγωγής και όχι Ρώσικης. Το πλέον λογικό. Από την άλλη όμως και ενώ προορίζονταν περισσότερο ο φορτσάτος Τρότσκυ πετάχτηκε ο Στάλιν (χαζός ήταν, είχε τόση δύναμη με την αστυνομία και το μπολσεβικικό στρατό και θα την άφηνε;) και πήρε την εξουσία και στην τελική κυνήγησε και αρκετούς Εβραίους αντιφρονούντες (κομμουνιστές και φυσικά αντικομμουνιστές - δεν πεθάνανε και λίγοι από δαύτους στα πρώιμα γκούλαγκς της εποχής.

    Οπότε μην ανησυχείς, δεν τα τσουβαλιάζουμε όλα. Καλά θα ήταν να είμασταν σε άλλο φόρουμ για θέματα νεώτερης ιστορίας και γεωπολιτικής γιατι εδώ το πηδήξαμε το θεματάκι μας - και εμάς μας καίει περισσότερο η διαφθορά παρά η κομμουνιστική επανάσταση στη Ρωσία.

    ReplyDelete
  29. Kala re Ulis ti sentonia King size amolas re paidaki'm, xara sto kouragio sou. Kata kymata sou'rxetai e?

    ReplyDelete
  30. Μόνο σχόλια πάνω στη συγκεκριμένη μεθοδολογία της έρευνας δεν ακούσαμε εδώ μέσα, παρά μόνο εξυπνάδες και γενικότητες.

    Όσο για σκάνδαλα και ζαχόπουλους, ουδείς, τουλάχιστον από ότι καταλαβαίνω εγώ, από τους G700 κόλλησε στο θέμα Ζαχόπουλου τον τελευταίο μήνα, ίσα ίσα γράφτηκε ένα ποστ που το βρίσκω πολύ πιο ενδιαφέρον και ουσιώδες για συζήτηση, όπως γύρω από τις τακτικές στο εξωτερικό για την πάταξη της διαφθοράς και τις δράσεις καθολικής συνεργασίας που απαιτείται από πολιτικούς και πολιτεία. Αυτά πρέπει να κατανοηθούν και αυτά είναι που πρέπει να εφαρμοστούν ανά τομέα και ανά περίπτωση. Τα μεγάλα σκάνδαλα όπως ομόλογα, υποκλοπές κλπ., είναι ύψιστου επιπέδου βρωμιές, και έχουν καθιερωθεί με συχνότητα τουλάχιστον 1 το χρόνο, αλλά υπάρχει και η πραγματικότητα του Petty corruption, κι αυτό είναι που ζούμε καθημερινά στο πετσί μας σήμερα, κι αυτό είναι που μπορεί να καταπολεμηθεί άμεσα. Το θέμα είναι όταν οι πολιτικοί ασχολούνται ξανά και ξανά με την νομοθεσία και τους νόμους, είναι σαν στρουθοκάμηλοι που δεν θέλουν να κάνουν τίποτα. Τέρμα πια, δράστε, κάντε κάτι.

    Όσο για το χρηματιστήριο, την προηγούμενη εβδομάδα επαναλήφθηκε σχεδόν πανομοιότυπα η πτώση του χρηματιστηρίου μετά από μια τρελή άνοδο. Ποιος ασχολήθηκε? Κανένας, αφού δεν αφορούσε την κάθε κίτσα θίτσα που αυτή τη φορά δεν είχε αγοράσει μετοχές. Τότε ήταν σκάνδαλο, σήμερα δεν είναι τίποτα.

    ReplyDelete
  31. ...μη μου πει κανείς τίποτα γιατί ξέρω κάτι χωριά στο Κιλκίς με 300 ψηφοφόρους που εμφανίστηκαν εγγεγραμμένοι 3000 και 5000 ψηφοφόροι - οι μεν γείτονες χωρικοί (προφανώς άλλων αποχρώσεων) είχαν πάθει σοκ με τα ανθρωπολογικά χαρακτηριστικά των ανθρώπων (μόγγολοι από τις στέππες), και φυσικά το γεγονός ότι δεν ξέραν λέξη Ελληνικά σήμαινε ότι ούτε οικονομικοί μετανάστες ήταν. Φυσικά από αυτούς (άλλοι λεν 80,000 άλλοι 100,000) το 80% με 90% πλέον με ευρωπαικό διαβατήριο και εφόσον δεν είχανε την Ελλάδα σαν ενδιάμεσο σταθμό την κάνανε για αλλού οπότε το κολπάκι ήταν αυτό που λεν οι άγγλοι ουάν-οφ).

    Χθές άκουγες φωνές από την ΕΡΗΜΟ.Σήμερα βλέπεις Μογγόλους ψηφοφόρους του Πασοκ.Αυτά η ψυχιατρική τα λέει ακουστικές και οπτικές ψευδαισθήσεις.
    Είναι δε ΤΟΣΟ σίγουρος αυτός που τις έχει ότι είναι πραγματικές που δεν δέχεται ΘΕΡΑΠΕΙΑ.Και όμως την έχει ανάγκη.

    ReplyDelete
  32. Αρκετές φορές οι πολίτες έχουν στο αίμα τους τη νοοτροπία πως όταν γίνει η δουλειά τους πρέπει και να "ευχαριστήσουν" χωρίς να τους το ζητήσει κανείς. Εχω υπάρξει συμβασιούχος σε υπουργείο και έχω δεί άπειρα τέτοια παραδείγματα, επίσης άπειρες φορές είχαμε κυνηγήσει μαζί με κάποιους μόνιμους του υπουργείου κόσμο μέσα στην Ερμού για να τος δώσουμε πίσω το φακελλάκι που άφησαν διακριτικά στο γραφείο κάποιου συνάδελφου για να μή βρούμε και το μπελά μας.
    Αποκορύφωμα ένας κυριούλης που ενώ είχαμε μιλήσει αρκετή ώρα και του είχα εξηγήσει πως είμαι συμβασιούχος, σε ένα μηνα θα φύγω, δεν έχω δικαιοδοσία σε τίποτα, κοινώς δεν πρόκειται ποτέ να του φανώ χρήσιμη, εκστασιάστηκε όταν προθυμοποιήθηκα να του βγάλω 3 φωτοτυπίες που κανονικά θα έπρεπε να τις φέρει απ'έξω και μου άφησε στο γραφείο μου ένα κουτί με μία σύνδεση ίντερνετ εξηγώντας πως νιώθει χιλιουποχρεωμένος και θέλει να με ευχαριστήσει και πως δε χρειάζεται τη σύνδεση αυτή.
    Όταν άνοιξα το κουτί ενθουσιάσμένη για τη νέα μου σύνδεση, ανακάλυψα πως μέσα περιείχε 700 ευρώ! Τον κυνηγούσα στο τηλ. ένα μήνα μέχρι να καταφέρω να του τα επιστρέψω.

    Θέλω να πώ μ'όλα αυτά πως υπάρχει μια μεγάλη κατηγορία Ελλήνων που γουστάρει να πληρώνει, γουστάρει να κάνει "δώρα", γουστάρει να πεί "Έσκασα 7 κατοστάρικα και έγινε η δουλειά μου", έστω κι άν φυσικά δεν του ζητήθηκαν! Αρκετοί προτείνουν μόνοι τους να δώσουν χρήματα για διάφορες υπηρεσίες που δικαιούνται ως Έλληνες πολίτες...

    Από την άλλη, βέβαια, υπάρχουν και οι χιλιάδες περιπτώσεις κατά τις οποίες το φακελλάκι απαιτείται. Κι εκεί υπάρχει πρόβλημα. Και σηκώνει κρεμάλα. Ιδίως όταν πρόκειται για τον τομέα της υγείας.
    Σόρι για την πολυλογία, χαιρετώ!

    ReplyDelete
  33. "Όσο για το χρηματιστήριο, την προηγούμενη εβδομάδα επαναλήφθηκε σχεδόν πανομοιότυπα η πτώση του χρηματιστηρίου μετά από μια τρελή άνοδο. Ποιος ασχολήθηκε? Κανένας, αφού δεν αφορούσε την κάθε κίτσα θίτσα που αυτή τη φορά δεν είχε αγοράσει μετοχές. Τότε ήταν σκάνδαλο, σήμερα δεν είναι τίποτα."

    Exeis dikio pou to anafereis, alla i ptotiki tasi epikratei kai se pagosmio epipedo meta tis apoleies stin agora subprime. Oi 5 megalyteres trapezes diegrapsan kamia 10aria dis i kathemia tous. Tin epoxi tis "fouskas" omos den synebainan tetoia kosmoistorika gegonota.

    ReplyDelete
  34. Patsiouri βάζεις ένα πολύ σημαντικό θέμα, την ενεργητική διαφθορά (πολίτης) και την παθητική διαφθορά (υπάλληλος).

    Το δωράκι ακόμα κι αν γουστάρει κάποιος να το κάνει συνιστά διαφθορά.

    Βέβαια δεν είναι σίγουρο κατά πόσο στην έρευνα της ΔΔ καταγράφεται αυτό το νούμερο της οικιοθελούς παροχής κάποιου ευχαριστήριου δώρου. πχ στην ερώτηση λαδώσατε για να κάνετε τη δουλειά σας το 2007; είναι πολύ πιθανό ο πολίτης που έδωσε το ευχαριστήριο δώρο να απαντήσει αρνητικά διότι δεν το εκλαμβάνει αυτό ως λάδωμα.

    ReplyDelete
  35. επίσης διαφθορά είναι να σε σταματάει η αστυνομία για έλεγχο , επειδή πας με χίλια, και να σε αφήνει λόγω εντοπιότητας, δηλαδή επειδή εσύ είσαι από καρδίτσα (αναγράφεται στο ΔΤ) και ο αστυφύλαξ από Φύκη Τρικάλων .

    ReplyDelete
  36. Σε κάθε περίπτωση υπάρχει μία τάση να εστιάζουμε τη συζήτηση αποκλειστικά στη χαμηλή διαφθορά και να αγνοούμε την υψηλή διαφθορά που είναι και η πιο επιβλαβής.

    ReplyDelete
  37. και η οποία συνιστά τον ορισμό του οργανωμένου οικονομικού εγκλήματος

    ReplyDelete
  38. Συμφωνώ! Αν παταχθεί η υψηλή διαφθορά, θα μειωθεί και η χαμηλή. Όταν μπουν φυλακή κάποιοι μεγαλοκαρχαρίες, οι μικρο-απατεώνες δεν θα τολμάνε να τα πάρουν. Η δικαιοσύνη δεν μπορεί να λειτουργεί σαν τον ιστό της αράχνης, να πιάνει τους "μικρούς" και οι "μεγάλοι" να τον σκίζουν με ευκολία

    ReplyDelete
  39. @ anonymous

    Συμφωνώ πως την εποχή της "φούσκας" όλα τα ξένα χρηματιστήρια σημείωναν πτώσεις και το ελληνικό πήγαινε στα ύψη. Εταιρείες μαϊμούδες είχαν γεμίσει την κεφαλαιαγορά με τις μετοχές τους να σημειώνουν 200 και 300% άνοδο σε μερικές μέρες. Ήταν θέμα όμως γιατί συμμετείχε όλη η Ελλάδα και η μισή έχασε μεγάλη περιουσία. Είχε πάρει τεράστιες κοινωνικές διαστάσεις. Βέβαια μπροστά στον σίγουρο κίνδυνο της κατάρρευσης, κάτι που ισχύει παντού κι όχι μόνο στο ελληνικό χρηματιστήριο, οι διάφοροι agents, είτε αναλυτές, είτε πολιτικοί, είτε είτε, προσπαθούν να διατηρήσουν τα expectations θετικά έτσι ώστε ίσως να αμβλυνθεί η ταχύτητα της κατάρρευσης. Ως ένα βαθμό μερικοί παράγοντες δε λειτούργησαν τότε συνωμοσιολογικά, αλλά μάλλον περισσότερο ορθολογικά, προσπαθώντας να σώσουν αυτά που δε σωζόταν. Ειδικά όταν η μισή περιουσία της Ελλάδας ήταν σε μετοχές και μερικοί επαγγελματίες του είδους παραμόνευαν, όπως κι έγινε, για την αρπαγή του πλούτου από τη μία μέρα στην άλλη. Ο κόσμος όμως, άσχετος στην πλειοψηφία του περί χρηματιστηρίου, μαζικά μπλεγμένος, είδε μόνο τη μεγάλη συνωμοσία και με τη βοήθεια των ΜΜΕ δημιουργήθηκε το τεράστιο σκάνδαλο και η επιβεβαίωση του κόσμου ότι η τότε κυβέρνηση εσκεμμένα και μεθοδευμένα τους έφαγε τις περιουσίες. Φορέσανε τότε τη σημαία του μεγάλου ενορχηστρωτή της καταλήστευσης στην κυβέρνηση, αντί να δούμε πώς οι ελεγκτικοί και προστατευτικοί μηχανισμοί, ευθύνη της κυβέρνησης, δεν υφίσταντο, αλλά πώς, αυτή η έλλειψη είναι καθολική στην Ελλάδα, και αντί για κυνήγι μαγισσών, πρέπει να πάρουμε τις ευθύνες των επιλογών μας και των αλλαγών που θέλουμε να κάνουμε. Ο ιεροκύρηκας της διαφάνειας προανάγγειλε το κυνήγι των μαγισσών και των αρχιερέων, χάιδεψε τα αυτιά της συνένοχης κοινωνίας, και άαααραξε, έτσι ώστε οι παράγοντες της διαπλοκής να εδραιώσουν το ρόλο τους στη λειτουργία της χώρας. Είχαμε δαπάνες για φάρμακα των ασφαλιστικών ταμείων 2,9 δις το 2004, που φτάσανε τα 7 δις το 2007. Αν δεν ανοίξουμε τα μάτια μας και σταματήσουμε το κυνήγι μαγισσών, θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας.

    ReplyDelete
  40. Δηλαδή δεν μορεί να λείψει ούτε μέρα η γάτα και αλωνίζουν τα ποντίκια;

    ReplyDelete
  41. Παιδιά ΣΥΡΜΑ. Εφαγε τα 50 σοκολατάκια, αλλά δεν έσκασε.

    ReplyDelete
  42. @ anonymous

    ΝΑΙ, αλλά πρέπει να είσαστε ευγνώμονες σε μας, λαϊκάντζες. Δεν φτιάξαμε μόνο το LSE αλλά και τα καλύτερα κρασιά, από το φθηνό Mouton Cadet onward.

    KAI αν δεν είμασταν εμείς, Η ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ, εσείς ακόμα θα πιστεύατε ότι το καλύτερο κρασί ειναι to ροζέ Καμπά.

    ReplyDelete
  43. @anonymoys

    Tin epoxi tis "fouskas" omos den synebainan tetoia kosmoistorika gegonota.

    January 21, 2008 1:10 PM

    Κάνεις μεγάλο λάθος.Τότε όλα τα χρηματιστήρια του κόσμου χάσανε μέχρι και 80% των δεικτών τους.Ο δείκτης NASDAQ καταστράφηκε.Από το 1999 μέχρι το 2003 τα χρηματιστήρια όλου του κόσμου ήταν βυθισμένα.Οτι έγινε στην Ελλάδα έγινε παντού.Μάρτυς μου ο Κομφούκιος που επένδυε τότε στη WALL STREET.Η φούσκα είναι ένα φαινόμενο που συμβαίνει κατά διαστήματα πότε στις μετοχές,πότε στα ακίνητα πότε στα αγαθά.

    ReplyDelete
  44. μάρτυς said...
    @anonymoys

    Tin epoxi tis "fouskas" omos den synebainan tetoia kosmoistorika gegonota.

    January 21, 2008 1:10 PM

    Κάνεις μεγάλο λάθος.Τότε όλα τα χρηματιστήρια του κόσμου χάσανε μέχρι και 80% των δεικτών τους.Ο δείκτης NASDAQ καταστράφηκε.Από το 1999 μέχρι το 2003 τα χρηματιστήρια όλου του κόσμου ήταν βυθισμένα.Οτι έγινε στην Ελλάδα έγινε παντού.Μάρτυς μου ο Κομφούκιος που επένδυε τότε στη WALL STREET.Η φούσκα είναι ένα φαινόμενο που συμβαίνει κατά διαστήματα πότε στις μετοχές,πότε στα ακίνητα πότε στα αγαθά."

    ΟΧΙ ακριβώς. Ο Κομφούκιος που παθαίνει ΠΑΝΙΚΟ όταν κυκλοφορεί χρήμα ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΙΚΡΥΣΜΑ, το 1999 REΥΣΤΟΠΟΙΗΣΕ τα πάντα.

    ReplyDelete
  45. @ Baronne Philippine de Rothschild
    "KAI αν δεν είμασταν εμείς, Η ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ, εσείς ακόμα θα πιστεύατε ότι το καλύτερο κρασί ειναι to ροζέ Καμπά."

    Eίσαι ανεπανάληπτος άτιμε

    ReplyDelete
  46. Συμβαίναι κατά διαστήματα και συχνά υποβοηθείται από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού (βλέπε Σημίτης και τις δηλώσεις του περί έυρωστείας) που φυσικά το κάνει για πολιτικό εντυπωσιασμό αν όχι για ακόμα πιο βρώμικους λόγους (τα φιλαράκια τα παλιά κτλπ.).

    Λοιπόν, τώρα για τις εκλογές του 2000 δεν νομίζω να υπάρχουν και πολλοί που να επιμένουν πως ήταν καθαρές. Βούηξε το πανελλήνιο - διαβατήρια είχαν πάρει μέχρι και καταζητούμενοι του ποινικού δικαίου. Ρε ξεχάσατε που η ΝΔ έκανε 2ήμερες και ολονύκτιες συνεδριάσεις για το πώς πρέπει να αντιδράσουν και τελικά ο Καραμανλής είπε 'άσε, νέος είμαι, έχω καιρό, άσε να περιμένω ακόμα 4 χρόνια - μην μπαίνω και σε σαματάδες τώρα', απέλυσε και τον Καρατζαφέρη και απομάκρυνε όσους πολυφωνάζανε και το θέμα έλειξε εκεί. Αφού ρε στην τελική μαζί την μοιράζουν την πίττα, θα βνάλει ο ένας το μάτι του άλλου επειδή έπαιξε λίγο παραπάνω βρώμικα από το συνηθισμένο; Όσοι λοιπόν θέλουν να θάψουν το θέμα το κάνουν απλά είτε γιατί τα κομματικά πάθη στην Ελλάδα γεννούν τις πλέον αχρείες και μειοδοτικές συμπεριφορές στους Έλληνες), είτε από ντροπή του στυλ 'ας μη βγάζουμε τα άπλυτα στη φόρα'.

    Για το παραπάνω κείμενο θέλω 2 λεπτά για να το γράψω. Για να πάω να δω την έρευνα και να σας κάνω ανάλυση γιατί είναι λάθος θέλει ώρα που δε θα διαθέσω - από τα αποτελέσματα και μόνο όμως (διπλασιασμός της διαφθοράς) καταλαβαίνω ότι είναι άλλαντάλλων.

    Δηλαδή άμα δεις έρευνα που να λέει ότι διπλασιάστικε ο αριθμός των φοροφυγάδων στην Ελλάδα (χωρίς να έχει επέλθει καμία μα καμία διαρθρωτική ή νομοθετική αλλαγή) θα την πιστέψεις; Θέλεις να σου πω πόσο εύκολα μπορείς να παίξεις με αυτές τις χαζοέρευνες;

    Το θέμα είναι απλό: όταν βγαίνεις και λες ότι διπλασιάστικε η διαφθορά την περίοδο 2004-2008 έτσι απλά, τότε έρχεσαι σε αντίθεση με την κοινή λογική που λέει ότι η διαφθορά έμεινε πάνω κάτω η ίδια στο ίδιο (υψηλό) επίπεδο των τελευταίων 30 ετών. Ρωτήστε γύρο σας. Ποιοι θα σας πουν ότι αυξήθηκε; Μόνο οι πολιτικά υποκινούμενοι.

    ReplyDelete
  47. Το θέμα είναι απλό: όταν βγαίνεις και λες ότι διπλασιάστικε η διαφθορά την περίοδο 2004-2008 έτσι απλά, τότε έρχεσαι σε αντίθεση με την κοινή λογική που λέει ότι η διαφθορά έμεινε πάνω κάτω η ίδια στο ίδιο (υψηλό) επίπεδο των τελευταίων 30 ετών. Ρωτήστε γύρο σας. Ποιοι θα σας πουν ότι αυξήθηκε; Μόνο οι πολιτικά υποκινούμενοι.

    January 21, 2008 4:47

    ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΣΑΙ ΤΌΣΟ ΒΛΑΚΑΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΧΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΩΡΑ ΣΟΥ ΣΕ ΕΝΑ ΠΟΙΛΤΙΚΑ ΥΠΟΚΙΝΟΥΜΕΝΟ ΜΠΛΟΓΚ.

    ReplyDelete
  48. Αλλίμονο, αλλίμονο. Ο ulis παίρνει 5 χιλιάδες ευρώ το μήνα και ο Κομφούκιος 15 χιλιάδες για να γράφουνε αυτά που γράφουνε. ΟΧΙ να μας περνάνε και για χαζούς.

    ReplyDelete
  49. ΟΧΙ ακριβώς. Ο Κομφούκιος που παθαίνει ΠΑΝΙΚΟ όταν κυκλοφορεί χρήμα ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΙΚΡΥΣΜΑ, το 1999 REΥΣΤΟΠΟΙΗΣΕ τα πάντα.

    January 21, 2008 4:25 PM

    Οφείλεις όμως μια καθαρή,γλαφυρή και σαφή,όπως πάντα το κάνεις όταν θέλεις,ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ,για το πώς κινήθηκαν τα διεθνή χρηματιστήρια το 1999-2003 και πώς το Ελληνικό.
    Το οφείλεις στην υστεροφημία του φίλου σου Σημίτη.Γιατί κάποιοι εδώ μέσα έπαθαν τυμπανισμό απο το πολύ κουτόχορτο που τους τάισε και τους ταίζει ο Καραμανλής.

    ReplyDelete
  50. Ναι εγώ ο ΤΣΕΓΚΙΣ ΧΑΝ με τις ορδές των Μογγόλων ΜΟΥ έβγαλα το Σημίτη στις εκλογές του 2000 γιατί και αυτός ανήκει στη ΚΙΤΡΙΝΗ ΦΥΛΗ.

    ReplyDelete
  51. "....όταν βγαίνεις και λες ότι διπλασιάστικε η διαφθορά την περίοδο 2004-2008 έτσι απλά, τότε έρχεσαι σε αντίθεση με την κοινή λογική...."

    Αυτό βέβαια το λένε οι ίδιοι εκείνοι διενείς οργανισμοί που πρίν το 2004 τους θεωρούσες Ευαγγέλιο.Τώρα είναι πολιτικά υποκινούμενοι.Τώρα ρωτάς την κυρά Κατίνα.Κάπως έτσι δεν ξεκαρδίζεται από τα γέλια το παρδαλό κατσίκι;

    ReplyDelete
  52. "....όταν βγαίνεις και λες ότι διπλασιάστικε η διαφθορά την περίοδο 2004-2008 έτσι απλά, τότε έρχεσαι σε αντίθεση με την κοινή λογική...."

    ""Αυτό βέβαια το λένε οι ίδιοι εκείνοι διενείς οργανισμοί που πρίν το 2004 τους θεωρούσες Ευαγγέλιο.Τώρα είναι πολιτικά υποκινούμενοι.Τώρα ρωτάς την κυρά Κατίνα.Κάπως έτσι δεν ξεκαρδίζεται από τα γέλια το παρδαλό κατσίκι;""

    Μιλήσαμε πριν το 2004 καθόλου; Δε νομίζω αλλιώς θα ήξερες ότι γενικά δεν πολυπιστεύω μελέτες διεθνών εργανισμών για την Ελλάδα για τον πολύ απλό λόγο ότι είναι διαφορετικά δια(απο)ρρυθμισμένη η χώρα και κινείται (στάσιμα) τελείως διαφορετικά σε πολλαπλούς (αν όχι σε όλους) τους τομείς ώστε μελέτες που αναπτύχθηκαν με βάση κάποια στάνταρντς να μην έχουν νόημα για την Ελλάδα. Μία νότα να αλλάξει στο τροπάριο του τι είναι διαφθορά στην Ελλάδα μπορεί να κάνει διαφορά και 30 και 40 και 60 ποσοστιαίων μονάδων δεδομένω του πόσο διαφθαρμένη είναι η χώρα.

    Το μόνο που τείνω να παίρνω πιο σοβαρά είναι η εκτίμηση για το εξωτερικό δημόσιο χρέος και αυτό έγινε σημαντικό το 1975-1981, 10πλασιάστικε το 1981-1989, διπλασιάστικε ή τριπλασιάστικε το 1989-1993 και ξανά πολλαπλασιάστικε (4; 5 φορές ποσο; εξαρτάται πώς τους βάζεις τους Ολυμπιακούς) το 1993-2004. Για το πόσο πήγε το εξωτερικό χρέος την περίοδο 2004-2008 περιμένω να μου πεις εσύ που κάνεις και τον 'εξυπνα ενημερωμένο'.

    Λοιπόν; Τόσο δάνειο, τι έγινε σε αυτή τη χώρα; Θέλεις να σε παραπέμψω στον Κομφού; Άστο καλύτερα να τα λες με μένα που δε βαράω τόσο....

    Ξεκολάτε ρε από τα ΠΑΣΟΚ σας και οι άλλοι απο τις ΝΔ σας. Εγώ δεν είμαι κολλημένος με κανένα κόμμα. Περιμένω να δω πότε θα διαλυθούν μπας και δει και τίποτα άλλο αυτός ο τόπος.

    ReplyDelete
  53. (kai ohi den plironomai gia na grafo edo allios tha eiha hrima na paro kai kana qwerty pliktro na grafo pio sosta giati me to azerty pou eho mpleksei patao shedon stin tuhi. Loipon, apla keimena opos ta parapano ta grafo se ohi pano apo 2 lepta, ara se ena 10lepto ti mera mporeite na apolamvanete minimum 5 - poios ti hari sas!).

    ReplyDelete
  54. Παίδες κάθε μορφή δυσλειτουργίας, επιβολής , χειραγώγησης, εκμετάλλευσης, ηθικής ή πολιτιστικής έκπτωσης δεν είναι δυνατόν να την προσεγγίσουμε μέσα από το πρίσμα της διαφθοράς.

    Για παράδειγμα η πυραμίδα του χρηματιστηρίου, όπως επίσης και οι υποκλοπές που ανέφερε κάποιος παραπάνω, δεν είναι προβλήματα διαφθοράς. Είναι άλλου τύπου θέματα, τα οποία όμως σε συνδυασμό με τα περιστατικά διαφθοράς , τα οποία συσωρεύονται στη μνήμη των πολιτών, δημιουργούν μια εικόνα απαξίωσης για την πολιτική με αποτέλεσμα να δημιουργείται κρίση αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος.

    Το λέμε αυτό για να μην πιάσουμε όλα τα διάφορα θέματα και τα συζητήσουμε άρτσι μπούρτσι υπό την ομπρέλα του προβλήματος της διαφθοράς.

    ReplyDelete
  55. Για το πόσο πήγε το εξωτερικό χρέος την περίοδο 2004-2008 περιμένω να μου πεις εσύ που κάνεις και τον 'εξυπνα ενημερωμένο'.

    Λήθεια πως κολλάει το μυαλό σου μετά το 2004.Ενώ όλα τα ξέρεις φαρσί για πρίν.Μέχρι και πόσοι Μογγόλοι ήλθαν στο χωριό σου.ΤΟ ΡΟΛΌΙ ΓΙΑ ΣΈΝΑ ΣΤΑΜΆΤΗΣΕ ΣΤΟ 2004.

    ReplyDelete
  56. Επίσης άλλο πράμα το σκάνδαλο και άλλο πράμα η διαφθορά. Διαφθορά = οργανωμένο οικονομικό έγκλημα. Όσο αναφερόμαστε σ' αυτή ως σκάνδαλο υποβαθμίζουμε τη σημασία του προβλήματος.

    ReplyDelete
  57. " Για το πόσο πήγε το εξωτερικό χρέος την περίοδο 2004-2008 περιμένω να μου πεις εσύ που κάνεις και τον 'εξυπνα ενημερωμένο'."

    Εχεις διαταραχές της πρόσφατης μνήμης ενώ έχεις καλή παλίνδρομη.Πώς το λένε ,πώς το λένε,αυτό το φαινόμενο, κανένας γιατρός ρε παιδιά!

    ReplyDelete
  58. ΟΧΙ παλίνδρομη μνήμη χριστιανέ μου. Υπάρχει πρόσφατη versus απώτερη ανάμνηση ή μνήμη πρόσφατων versus απώτερων γεγονότων.

    Παλίνδρομον είναι το εκκρεμές.
    Παλίνδρομον μπορεί να είναι και μιά πρόταση, όπως:

    ΝΙΨΟΝ ΑΝΟΜΗΜΑΤΑ ΜΗ ΜΟΝΑΝ ΟΨΙΝ

    Αλλα "παλίνδρομη μνήμη" είναι ΑΡΛΟΥΜΠΑ

    ReplyDelete
  59. Μετά συμπαθήσεως και άνευ παρεξήγησης

    ReplyDelete
  60. ΟΡΙΣΜΟΣ:
    Εξωτερικόν χρέος= Σύνολο Δημοσίου ΚΑΙ Ιδιωτικού χρέους οφειλομένου σε ΜΗ μονίμους κατοίκους της Ελλάδος, το οποίο η Ελλάδα χρωστάει εις νόμισμα, αγαθά και υπηρεσίες.
    1981 5.1 billion dollars
    1989 20.6 billion dollars

    circa 1997+/- when Simitis took over: 30 billion dollars
    2003 63.5 billion dollars
    2004 65.5 billion dollars
    2007 301.9 billion dollars

    ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:
    Το Εξωτερικόν χρέος ανέβηκε ΑΛΜΑΤΩΔΩΣ επί
    1) ΕΚΜΑΥΛΙΣΤΟΥ και
    2) "ΚΡΕΑΤΟΣ"

    Από την άλλη, το εξωτερικόν χρέος ελέγχθηκε (αν διορθωθεί σε σχέση με ΑΕΠ) επί

    κυρίου κυρίου Κώστα ΣΗΜΙΤΗ

    Αυτά για να μαθαίνετε ολίγην ιστορίαν και να πάψετε κάποτε να είστε ΑΝΕΥΛΑΒΕΙΣ

    Source: Index Mundi

    ReplyDelete
  61. A re Ulis ... h oudeterothta se marane! Alla ti na perimeneis apo th Salonika?!? Eimai k paoki re gamwto!

    ReplyDelete
  62. Ο διαπρεπής πατέρας μου που ήταν μανιακός των sports και του αθλητισμού και μάλιστα σε ανύποπτο χρόνο, επέμενε με πάθος πως η παθητική ενασχόληση με spectator sports και ειδικά το ποδόσφαιρο
    1) ουδεμιά έχει σχέση με τον αθλητισμό
    2) είναι τρόπος αποχαύνωσης των κατωτέρων στρωμάτων και
    3) ΠΡΟΩΘΕΙ και ΠΡΙΜΟΔΟΤΕΙ την ΒΙΑ ανάμεσα στα χυδαία και αμαθή στρώματα

    ReplyDelete
  63. Ναι από εδώ και εμπρός θα ασχολούμαστε αποκλειστικά με το τέννις και το γκόλφ

    ReplyDelete
  64. H ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ και ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗΣ, εν συνδυασμώ.

    Είπα και γω μιά φορά πως η στατιστική ειναι επικίνδυνο εργαλείο στα χέρια ανερμάτιστων επιστημόνων. Τ' 'αρπαξε ο Παρμενίδης και είπε το ιστορικό (συχνά ακριβές), "Η Στατιστική (εξ)υπηρετεί προειλημμένες αποφάσεις".

    Δηλαδή, I gave him an inch, he took a mile.

    Tα θυμήθηκα χθες και έσκασα στα γέλια. Ταξίδευα από Μιλάνο προς Νέα Υόρκη. Μπαίνω στην Classe Magnifica και πουθενά γυναίκες αεροσυνοδοί. Μου παίρνει το παλτό άρρην αεροσυνοδός, μου φέρνουν πορτοκαλάδα, άρρην αεροσυνοδός, μου φέρνουν νερό για να πιώ τα φάρμακά μου, άρρην αεροσυνοδός.
    Αναρωτήθηκα, "Τι γίνεται εδώ;;".

    Τέλος πάντων, απογειωθήκαμε, άρχισε το σερβίρισμα, άρρενες αεροσυνοδοί. Εφαγα, έσκασα. Σηκώθηκα να περπατήσω για να χωνέψω... μεγάλο αεροσκάφος Β777. προχωρώ προς Τουριστική Θέση, παντού άρρενες αεροσυνοδοί ..... συνολικώς 11 τα μέλη πληρώματος καμπίνας, συμπεριλαμβανομένου του purser (Chef de Cabine) όλοι άρρενες.

    ΟΠΩΣ ξέρεις, λοιπόν, Παρμενίδη μου, η πιθανότητα μοναδικού αεροσυνοδού να είναι άντρας/γυναίκα είναι 50% (0.5). Η πιθανότητα ΔΥΟ αεροσυνοδών να είναι του ΙΔΙΟΥ φύλου είναι 0.5 χ 0.5 = 0.25. Η πιθανότητα ΤΡΙΩΝ αεροσυνοδών να είναι του ΑΥΤΟΥ ΦΥΛΟΥ είναι
    0.5 χ 0.5 χ 0.5 = 0.125
    Η πιθανότητα 11 ΑΕΡΟΣΥΝΟΔΩΝ να είναι του ΑΥΤΟΥ φύλου είναι 0.5 στην 11ην δύναμη, δλδ Ρ< 0.0005, ΑΡΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΩΣ ΑΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΕ ΤΥΧΑΙΟΤΗΤΑ.

    Λέω στους Ιταλούς, "ΤΙ συνέβη και δεν έχετε γυναίκες σήμερα. Αυτό αποκλείεται να οφείλεται στην τύχη." Σκάσανε, λοιπόν, στα γέλια και μου λένε εν χορώ "Α τις δυό τελευταίες κυριακές κάθε μήνα ΔΕΝ θα δείτε γυναίκες στα υπερατλαντικά δρομολόγια. Στην απορία μου, αποκρίθηκαν, "Εδώ και πολλές δεκαετίες, στην ALITALIA μόνο και όχι σε άλλες επιχειρήσεις του Δημοσίου, οι γυναίκες παίρνουν μιά μέρα επί πλέον άδεια το μήνα, λόγω εμμηνόρροιας!!!!"

    Λέω, "Δεν αντελήφθην" οπόταν οι Ιταλοί λυώσανε στα γέλια, αυτή τη φορά διότι ΔΕΝ πίστευα αυτά που μου έλεγαν .........

    Eίδες, λοιπόν, Παρμενίδη μου ότι, δια της ορθής χρήσης της στατιστικής, οδηγούμεθα, όταν είμαστε καλοί παρατηρητές, στην ΑΛΗΘΕΙΑ, ε;

    ReplyDelete
  65. erratum
    .... στα υπερατλαντικά δρομολόγια. -> ... στα υπερατλαντικά δρομολόγια."

    ReplyDelete
  66. Eίδες, λοιπόν, Παρμενίδη μου ότι, δια της ορθής χρήσης της στατιστικής, οδηγούμεθα, όταν είμαστε καλοί παρατηρητές, στην ΑΛΗΘΕΙΑ, ε;

    Με το συμπάθειο βαρώνη μου, αλλά εδώ δεν κάνατε χρήση στατιστικής, αλλά πιθανοτήτων. Έτερον, εκάτερον.

    ReplyDelete
  67. ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ: Στον στατιστικό υπολογισμό δέχθηκα (αυθαιρέτως) ότι ο αριθμός των ανδρών είναι ίσος με αυτόν των γυναικών αεροσυνοδών.

    ReplyDelete
  68. ΚΑΝΕΙΣ λάθος. Εκανα descriptive statistics με συλλογισμό. ΜΟΝΟ το τελικό συμπερασμα είναι καθαρή εφαρμογή του νόμου των πιθανοτήτων.

    Υπήρχε ΚΑΙ στατιστική θεωρία στην σκέψη. ΠΧ οι δύο πιθανότητες άρρην/γυναίκα είναι mutually exclusive, εξ ου και έκανα ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟ.
    Αν ΔΕΝ απέκλειαν ο ένας τον άλλο θα έκανα ΠΡΟΣΘΕΣΗ (όπως πχ στα ζάρια να πιάσεις, πες, 2 ή 6 είναι 1/6 + 1/6 = 2/6= 1/3.

    ΑΠΛΗ, απλούστατη, παιδική, αν προτιμάς, πλην όμως, σταιστική μελέτη.

    ReplyDelete
  69. η ιδία said...
    ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ: Στον στατιστικό υπολογισμό δέχθηκα (αυθαιρέτως) ότι ο αριθμός των ανδρών είναι ίσος με αυτόν των γυναικών αεροσυνοδών.

    January 22, 2008 12:04 AM

    Σ'αυτό το ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΣ κρύβεται ο Διάβολος.Πρώτα ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΣ(πήρες δηλ.μια πρόταση αναπόδεικτη ως αληθή)και μετά ΑΠΕΦΑΝΘΗΣ.Και ενώ στο παράδειγμά σου η Στατιστική σε έφτυσε, εσύ εξακολουθείς να την υποστηρίζεις καταφεύγοντας σε Μαθηματικοειδείς ΑΛΧΗΜΕΙΕΣ.
    ΔΙΟΤΙ
    ΔΙΟΤΙ
    ΔΙΟΤΙ
    Η ΠΡΟΕΙΛΗΜΜΈΝΗ απόφασή σου ήταν: "Η Στατιστική λέει πάντα την Αλήθεια".
    Ετσι μπήκες σε λογικές περιπέτειες που σε οδήγησαν στο παράδοξο:Τη "στατιστική αλήθεια" να τη κάνεις, με τη βοήθεια της ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑΣ, ΠΙΘΑΝΟΛΟΓΟΥΜΕΝΗ ΑΠΟΨΗ ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΛΕΟΝ ΣΩΣΤΟ.

    ReplyDelete
  70. akoysa merikoys edo mesa poy lene oti o Zaxopoylos einai mikro skandalaki. ti lete ore ypnoi? to sistima masampoykas poy estise o kostakis sti thessaloniki ap' to 88 den to pirate eseis xampari? gia de me lete... koymparoi thessaloniki, tsitoyridis boreia Ellada proin loxagos kostaki, tsekou thessaloniki, re koita kati symptosis re...

    ReplyDelete
  71. Πρώτα λοιπόν ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΣ.
    Μετά ΑΠΕΦΑΝΘΗΣ.
    Και μετά δημιούργησες ΔΙΚΑΙΟ,
    δηλ.ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΜΕΝΗ γιά τους άλλους "ΑΛΗΘΕΙΑ",με βάση εκείνο το ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΙΚΌ: ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΣΑΣΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΔΙΚΑΙΟ.

    ReplyDelete
  72. parmenides said...
    Πρώτα λοιπόν ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΣ.
    Μετά ΑΠΕΦΑΝΘΗΣ.
    Και μετά δημιούργησες ΔΙΚΑΙΟ,
    δηλ.ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΜΕΝΗ γιά τους άλλους "ΑΛΗΘΕΙΑ",με βάση εκείνο το ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΙΚΌ: ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΣΑΣΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΔΙΚΑΙΟ.

    January 22, 2008 7:22 AM

    Αυτό το σχόλιο αφορά τη Βαρώνη.

    ReplyDelete
  73. to sistima masampoykas poy estise o kostakis sti thessaloniki ap' to 88 den to pirate eseis xampari?

    Δεν είναι απλά ένα σύστημα ΜΑΣΑΜΠΟΥΚΑΣ.Είναι ένα σύστημα πολιτικής κυριαρχίας,με "δημοκρατικοφανή" μέσα,για πολλά-πολλά χρόνια.Δεν ήλθαν να κυβερνήσουν,να κριθούν και να απέλθουν.Ηλθαν να ηγεμονεύσουν έναντι οιουδήποτε τιμήματος.Και με όποιες Δημοκρατικές εκπτώσεις χρειασθεί.Αυτό το Σύστημα είναι ανεξάρτητο από το κόμμα της ΝΔ,που απλώς το χρησιμοποιεί,όπως χρησιμοποιεί και το κόσμο της κεντροδεξιάς παράταξης.
    ΑΦΥΠΝΙΣΤΕΙΤΕ.ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΛΛΟΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.

    ReplyDelete
  74. Και επειδή στη Θεσμική Δικαιοσύνη μπορεί να τους ξεπηδήσει κανένας ΑΝΕΞΈΛΕΓΚΤΟΣ Σαρτζετάκης, την υπόθεση την ανέθεσαν στο MAKIS.Αυτός διαπομπεύει και εκτελεί δημοσίως κάθε "υποδεικνυόμενο" από το ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΑΞΙΜΟΥ.Αυτό το κάνει εδώ και πολλά χρόνια.ΠΡΙΝ ΤΟ 2004.ΧΛΙΔΑΤΟΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ.ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΛΑΜΠ ΤΗΣ ΕΚΑΛΗΣ.ΡΟΜΠΕΝ ΤΩΝ ΦΤΩΧΩΝ.ΕΙΝΑΙ ΛΕΕΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ.ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ.ΑΦΟΥ ΤΟ ΔΗΛΩΝΕΙ.

    ReplyDelete
  75. Πράγματι, ο Τριανταφυλλίδης είναι η αποθέωση αυτού που ορίζω ως κατωτεριά.

    Εσείς, βέβαια, προκατειλημμένοι και αλλοτριωμένοι ως είστε από στείρο λαϊκισμό και ωμό αντιαμερικανισμό, αντίστοιχα, ΜΟΝΙΜΩΣ παρερμηνεύετε τον λόγο μου, but guess what...
    To θεωρώ ΤΙΜΗ μου.

    Σας τόχω ξαναπεί, πλείστοι από σας δεν αξίζετε περισσότερο από τον Τριανταφυλλίδη!
    Ειναι ΕΙΚΩΝ και ΟΜΟΙΩΣΙΣ σας, η τέλεια ΛΑΪΚΑΝΤΖΑ.

    ReplyDelete
  76. @ PARMENIDES
    "Είναι ένα σύστημα πολιτικής κυριαρχίας,με "δημοκρατικοφανή" μέσα,για πολλά-πολλά χρόνια"

    ΕΙΔΕΣ, Παρμενίδη μου, ΠΟΣΟ επικίνδυνος είναι ΤΕΛΙΚΑ ο ΛΑΪΚΙΣΜΟΣ στα χέρια ΑΜΑΘΟΥΣ και ΧΥΔΑΙΟΥ όχλου;;;

    ReplyDelete
  77. H HMIMAΘΕΙΑ είναι ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ της ΑΜΑΘΕΙΑΣ
    ΚΑΙ,
    Η ΗΙΜΑΘΕΙΑ εν συνδυασμώ με ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΗ είναι ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ.

    Ολο το παραπάνω είναι ο τίτλος του σχολίου που ακολουθεί.

    @ Παρμενίδης
    "Σ'αυτό το ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΣ κρύβεται ο Διάβολος.Πρώτα ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΣ(πήρες δηλ.μια πρόταση αναπόδεικτη ως αληθή)και μετά ΑΠΕΦΑΝΘΗΣ"

    Είσαι τόσο προβλέψιμος Παρμενίδη μου, πού τώρα πιά αφήνω ορισμένες παρατηρήσεις με εσκεμμένα κενά (in plain lingo παγίδες) διότι, με δική σου απόφαση, ΠΕΦΤΕΙΣ μονίμως μέσα.
    ΚΑΙ απαντώ:
    1) Το "αυθαιρέτως" εδώ έχει την ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗΝ σημασία της λέξης, δλδ δέχθηκα τυχαία ΤΙΜΗ Α για κάποια ΠΑΡΑΜΕΤΡΟ, ώστε να γίνει υπολογισμός ΒΑΣΕΙ ΑΥΤΗΣ.
    2) Το "αυθαιρέτως" θα ήταν ΚΑΙ ΕΝΝΟΙΟΛΟΓΙΚΑ αυθαίρετο και θα ΣΥΝΙΣΤΟΥΣΕ ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΗ, εάν ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΕΑΝ η ΑΥΘΑΙΡΕΤΗ ΑΠΟΔΟΧΗ εκ μέρους μου υποβοηθούσε, υπηρετούσε, εξυπηρετούσε προς την ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ των "προειλημμένων ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ" μου.
    ΠΧ Εάν μιλούσα για πιλότους, χώρο στον οποίο η συχνότητα ανδρών είναι περίπου 90-99%, τα συμπεράσματά μου θα ήσαν ΨΕΥΔΗ και ΑΠΑΤΗΛΑ.
    ΟΜΩΣ, δέχθηκα την συχνότητα 50% (ανδρών αεροσυνοδών επί του συνόλου) ΠΑΡΑ το ΓΕΓΟΝΟΣ ότι η συχνότητα ΑΡΡΕΝΩΝ ΑΕΡΟΣΥΝΟΔΩΝ επί του ΣΥΝΟΛΟΥ κυμαίνεται ΔΙΕΘΝΩΣ σε 10-30%.
    Με άλλα ΛΟΓΙΑ, η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ έρχεται προς ΕΠΙΡΡΩΣΗ του συμπεράσματός μου, του Ρ< 0.0005.

    Εάν δε είχα δεχθεί την ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ και εικάσει, πες, ότι στην ALITALIA η πιθανότητα αεροσυνοδού να είναι άρρην είναι 30% (και μικρότερη), ΤΟΤΕ το συμπέρασμά μου θα ΗΤΑΝ ακόμα ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΟ, δλδ η ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ για ΟΛΟ το 11-μελές ΠΛΗΡΩΜΑ ΚΑΜΠΙΝΑΣ να είναι ΑΝΔΡΙΚΟ θα ήταν Ρ< 0.000002, δλδ μικρότερη από 2 φορές στο εκατομμύριο έναντι του μικρότερη από 5 στις 10 χιλιάδες που αρχικά ΥΠΟΛΟΓΙΣΑ.

    ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:
    Do not touch what you cannot afford, ελληνιστί (και σε "κομψή" παράφραση) έσο προσεκτικότερος όταν διαλέγεσαι μαζί μου.

    ReplyDelete
  78. Η Δημοκρατία μάς "επιβλήθηκε", ως σύστημα, από τους Ευρωπαίους από καταβολής Νεοελληνικού Κράτους.Από τότε ανέλαβαν και την υπεράσπισή της.Εμείς κατά καιρούς κάναμε διάφορους "δημοκρατικούς αγώνες" για εσωτερικές διαφοροποιήσεις αλλά πάντα εντός των στρατηγικών συμφερόντων της Δύσης.Δεν πιστεύω ότι ακόμα και σήμερα θα μπορούσαμε να έχουμε Δημοκρατία εάν οι Ευρωαμερικάνοι αποσύρουν την υποστήριξή τους.Εμείς ως Λαός,ιδιαίτερα αυτή τη περίοδο,ζούμε στον αστερισμό του Λαικισμού,του Εθνικισμού,του Αποκρυφισμού.Φοβισμένοι τρέχουμε "πίσω ολαταχώς",σύμφωνα με την προτροπή του Χριστόδουλου,τη μοναδική κληρονομιά που μας αφήνει.Η Δημοκρατία της Θετικής Ελευθερίας(liberty) υποχωρεί πιό πίσω και από τη Δημοκρατία της Αρνητικής Ελευθερίας(Democracy).Κάποιοι,σαν τον Κομφούκιο,λιγουρεύονται τη Republic Democracy,μια Δημοκρατία που θα αφήνει τους "χυδαίους" απέξω και θα συμμετέχουν μόνο οι Τριακοσιομέδιμνοι.Ο Χοντρός τους το υπόσχεται.Και αυτοί γλύφουν τα σάλια τους.

    ReplyDelete
  79. Μετά από μια ακόμη επίδειξη της ανωτερότητας της Αστικής Τάξης ελπίζω να μπορέσουμε να συζητήσουμε επιτέλους κάποιο άλλο θέμα εκτός από αυτό...

    ReplyDelete
  80. Mε ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ, όταν ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ μετα βεβαιότητας ότι η ΤΥΧΑΙΑ συχνότητα μιάς παραμέτρου είναι ΚΑΤΩ του 50%, το να ΔΕΧΘΟΥΜΕ ότι η συχνότητα αυτή είναι 50% (MAΘHMATIKH ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ), είναι ΔΙΚΑΙΗ και ΑΙΡΕΙ, ΑΚΥΡΩΝΕΙ την ΕΝΝΟΙΟΛΟΓΙΚΗ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  81. Για τους ΜΗ επαϊοντες
    Ρ = διεθνές σύμβολο για Probability, δλδ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ.
    < μικρότερο του,
    > μεγαλύτερο του

    ReplyDelete
  82. Εμείς λέμε ΟΧΙ στου αριθμούς

    και

    ΝΑΙ στο ΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΝΘΡΩΠΟ

    κύριε Κομφουκίων

    ReplyDelete
  83. Στον Υλίς δεν θα παίζεις με τις στατιστικές Κομφού, διότι θα σου βγάζω και τις πιο μικρές λεπτομέριες από τα αποτελέσματα εντυπωσιασμού που παρουσιάζεις. Εγώ σου μίλησα για δημόσιο χρέος και όχι για ιδιωτικό το οποίο γνωρίζουμε πολύ καλά ότι εκτινάχτηκε 100πλάσια που λέει και ο λόγος την τελευταία δεκαετία. Το ιδιωτικό χρέος 20 αλλά και 10 χρόνια πριν ήταν σε πολύ μικρότερα επίπεδα - σήμερα ακόμα και διακοποδάνεια και γαμοδάνεια παίρνει ο κόσμος. Εννοείται ότι η ΝΔ δεν έχει κάνει τίποτα στα χρόνια διακυβέρνησής της για το σχετικό φαινόμενο εκτός του να αυξήσει λίγο τους ρυθμούς ανάπτυξης φυσικά μέσω των τραπεζικών δεικτών (άρα μιλάμε για 'ανάπτυξη' που θα αγγίξει πολύ λίγους οπότε μη χάφτετε αυτά που θα σας πουν οι ΝΔίτες).

    Το γιατί εκτινάχτηκε όμως είναι προφανές και δεν εξηγείται παρά σε βάθος χρόνου από όλες τις τυφλές (και όχι απλά κοντόφθαλμες) πολιτικές των περασμένων δεκαετιών - οι οποίες περάσανε φυσικά και το λάθος μύνημα στον κόσμο. Για το Σημίτη σου εγώ έχω να πω μόνο για για την προσπάθειά του το 1986 την οποία την τίναξε στον αέρα ο Ανδρίκος με το Τσοβόλα δώστα όλα. Για την περίοδο 1996-2004 και την ανάπτυξή της ένα έχω να πω: Κόκκαλης-Ολυμπιακός και άγιος ο θεός.

    Δηλαδή να αρχίσουμε από τα ρουσφέτια του ΠΑΣΟΚ (πρωταθλητής και στα 80ς και στα 90ς), εμάς τους νέους ο περίγυρός μας (ακόμα και παραδοσιακοί εγγεγραμμένοι ΝΔίτες!) πάντα μας σύστηνε 'για δουλειά να πάτε ΠΑΣΟΚ γιατί είναι οι καλύτεροι, στη ΝΔ είναι μπουνταλάδες δεν ξέρουν να χώνουν'.

    Αε δώσουμε ένα τοπικό παράδειγμα. Στα ΚΕΠ Θεσσαλονίκης προσλάβανε 1000 άτομα για πάγιες ανάγκες 150 ατόμων - α ναι νοικιάζουν και κάτι πανάκριβα κτίρια σε ιδιώτες (τ'εμέτεραν) ενώ ο δήμος πχ. είχε άδεια δικά του τα οποία θα έδινε σε σούπερ τιμή. Μια δημότική σύμβουλος της ΝΔ είχε πει 'χώσανε τόσους πολλούς που πλέον και να θέλουν να μπουν τα γαλάζια παιδιά δεν μπορούν να γίνουν και πολλά'.

    Να θυμηθώ το γείτονά μου που εργάζεται σε κάποια από τις μικρές ΔΕΚΟ με πτυχίο κάτι σαν εργατοτεχνίτης (όχι το λέω αυτό για να μη λέτε ότι είναι και κάνας διευθυντής) που πήρε τη θέση 13 χρόνια πριν από ΠΑΣΟΚ καθάριζε το 2000 3 εκατομμύρια το μήνα (σήμερα κάνει πάνω από 10.000 ευρώ) από τη μίζα. Έχω ακούσει ότι εάν μπεις στο γραφείο του, το δωμάτιο που σε ξεπαρθένεψε ήταν πιο τακτοποιημένο, ο δε κύριος μέχρι τις 1 το μεσημέρι βλέπει προγνωστικά στοιχήματος. Αυτός και η παρέα του πήραν πανάκριβα μηχανήματα που όμως δεν χωρούσαν να μπουν μέσα - και τα αφήνουν στην.... αυλή να σκουριάζουν, πήραν τα μεγαλύτερα γιατί η μίζα θα ήταν μεγαλύτερη. Ο ΝΔίτης διευθυντής στην Αθήνα προσπάθισε όχι να τον απολύσει αλλά να τον κάνει άκρη (αυτόν και άλλους) όχι για άλλο λόγο αλλά για να έρθει κάποιος να κάνει λίγο δουλειά και φυσικά κόντεψε να πέσει το σύμπαν.

    Λοιπόν η ΝΔ ευθύνεται για αυτό φαντάζομαι - δεν θέλει; Δεν μπορεί; Ο ίδιος ο κολλητός του πρωθυπουργού μπήκε στη Βιομηχανία Ζάχαρης (ούτε στην Κούβα δε θα ήταν κρατική η ζάχαρη) και τόλμησε να τα βάλει με τ'εμέτεραν που διπλασίασαν μισθούς και μίζες και έκοψαν τις ώρες στις 15 ώρες τη βδομάδα....έφυγε τρέχοντας.

    Λοιπόν τι μου λέτε για αυξημένη διαφθορά εν έτη 2008; Βλέπετε να γίνεται κάτι τραγικά παραπάνω από αυτό που γινόταν παλαιότερα; Το ΠΑΣΟΚ είναι σύστημα στη χώρα και ακόμα κυβερνά αυτό είναι κάτι που το ξέρουν όλοι οι πολίτες της χώρας. Ο τύπος είναι πάντα πλειοψηφικά προσκείμενος στο ΠΑΣΟΚ (επί σημίτη ήταν πάνω από το 70% εξού και ο εγκομιασμός). Οι καίριες θέσεις στον κρατικό μηχανισμό είναι πιασμένες από το ΠΑΣΟΚ. Όταν χώνεις 1000 στα ΚΕΠ εννοείται ότι δεν ξεχνάς τις καίριες θέσεις. Διαφωνεί κανείς επί αυτού.

    Λοιπόν, λέγοντας στον κόσμο ότι διπλασιάστηκε η διαφθορά στην Ελλάδα σε σχέση με το παρελθόν το μόνο που καταφέρνετε είναι να αποπροσανατολίσε τον κόσμο με απώτερο σκοπό την μερική ηθική κάθαρση του ΠΑΣΟΚ το οποίο δεν αρνείστε ότι συμπαθείτε (αλλά όχι εκπροσωπείτε). Δεκτόν να συμπαθείτε αλλά εδώ μας συνηθίσατε να τα λέμε τα πράγματα όπως είναι.

    Και η πραγματικότητα είναι ότι η η κυβέρνηση της ΝΔ είναι φοβισμένη και ανίκανη να πάει κόντρα στη διαφθορά - μια διαφθορά όμως που κατά μεγαλύτερο λόγο ανέθρεψε και μεγάλωσε το ΠΑΣΟΚ σε τέτοια έκταση που πλέον έχεις να κάνεις με τη Λερναία Ύδρα - προσοχή, για να μη δημιουργηθούν οι λάθος εντυπώσεις (και ξανά το λέω δεν είμαι ΝΔ) υπήρχε πολύ διαφθορά και πριν επί παλαιού Καραμανλή, απλά το ΠΑΣΟΚ ανέβασε τη δική του, βελτιωμένης νέας γεννιάς.

    Σας το ξαναλέω - όποιος περιμένει από τα σημερινά κόμματα, όπως είναι ή επανιδρυμένα να δώσουν κάποια λύση ή είναι κάτω της μετριάς νοημοσύνης ή απλούστατα είναι κομματόσκυλο που κυνηγάει μέσω της επικράτησης του κόμματός του μια θέση, ένα έργο, μια μίζα κτλπ.

    ReplyDelete
  84. @ parmenides
    "Η Δημοκρατία μάς "επιβλήθηκε", ως σύστημα, από τους Ευρωπαίους από καταβολής Νεοελληνικού Κράτους.Από τότε ανέλαβαν και την υπεράσπισή της.Εμείς κατά καιρούς κάναμε διάφορους "δημοκρατικούς αγώνες" για εσωτερικές διαφοροποιήσεις αλλά πάντα εντός των στρατηγικών συμφερόντων της Δύσης.Δεν πιστεύω ότι ακόμα και σήμερα θα μπορούσαμε να έχουμε Δημοκρατία εάν οι Ευρωαμερικάνοι αποσύρουν την υποστήριξή τους.Εμείς ως Λαός,ιδιαίτερα αυτή τη περίοδο,ζούμε στον αστερισμό του Λαικισμού,του Εθνικισμού,του Αποκρυφισμού.Φοβισμένοι τρέχουμε "πίσω ολαταχώς",σύμφωνα με την προτροπή του Χριστόδουλου,τη μοναδική κληρονομιά που μας αφήνει.Η Δημοκρατία της Θετικής Ελευθερίας(liberty) υποχωρεί πιό πίσω και από τη Δημοκρατία της Αρνητικής Ελευθερίας(Democracy).Κάποιοι,σαν τον Κομφούκιο,λιγουρεύονται τη Republic Democracy,μια Δημοκρατία που θα αφήνει τους "χυδαίους" απέξω και θα συμμετέχουν μόνο οι Τριακοσιομέδιμνοι.Ο Χοντρός τους το υπόσχεται.Και αυτοί γλύφουν τα σάλια τους."

    1. MH ΠΛΑΣΤΟΓΡΑΦΕΙΣ τον Κομφουκιο. Είσαι άτομο διακεκριμένης ΕΥΦΥΪΑΣ. Εξεστι παρμενίδη ΑΣΧΗΜΟΝΕΙΝ.

    2. ΜΑΚΑΡΙ να το ΥΠΟΣΧΟΤΑΝ ο ΧΟΝΤΡΟΣ.

    3. Αλλά και να το ΥΠΟΣΧΟΤΑΝ, ΔΕΝ είναι ΕΦΙΚΤΟΝ.

    4. Οι ΚΑΛΟΙ ΚΑΓΑΘΟΙ Ελληνες βρίσκονται κατά πλειοψηφία ΕΚΤΟΣ, και ΟΣΟΙ είναι ΕΝΤΟΣ ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ να ΣΠΙΛΩΣΟΥΝ την ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ τους.

    5. Ο ΧΟΝΤΡΟΣ το ΜΟΝΟ που μπορεί ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΑ να ΥΠΟΣΧΕΘΕΙ στον ΑΞΕΣΤΟ ΛΑΟ είναι τον ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗ.

    6. ΚΑΙ τον ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗ θα ΕΧΕΤΕ, όπως ΣΑΣ ΑΡΜΟΖΕΙ.

    ReplyDelete
  85. @ ULIS

    ΙΔΕ ΤΗΝ ΠΡΟΘΕΣΗ ΠΑΡΑΠΑΝΩ:

    "Η Γεωργία σας said...
    ΟΡΙΣΜΟΣ:
    Εξωτερικόν χρέος= Σύνολο Δημοσίου ΚΑΙ Ιδιωτικού χρέους οφειλομένου σε ΜΗ μονίμους κατοίκους της Ελλάδος, το οποίο η Ελλάδα χρωστάει εις νόμισμα, αγαθά και υπηρεσίες."

    ΕΠΕΙΔΗ γνώριζα, a priori, ΤΗΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ φρόντισα να προτάξω τον ΟΡΙΣΜΟΝ.
    ΣΥΝΕΠΩΣ, ΔΕΝ ΠΑΙΖΩ με νούμερα!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  86. ΔΕΝ μπορώ πιά ΘΑ ΣΚΑΣΩ......

    Αυτή η Μάρω, η μανάρα του, η δήθεν, το κήτος, το θωρηκτό, η φάλαινα,
    μιά ζωή με ανεβοκατέβαζε "Ανόητη, αγράμματη γυναίκα"

    Τώρα ΑΥΤΟΣ επιμένει να βγάζει ΣΚΑΡΤΗ την εγγόνα μου που το ΚΑΗΜΕΝΟ μόνο και μόνο θέλει να ΣΩΣΕΙ τον ΑΝΘΡΩΠΟ από τους ΑΡΙΘΜΟΥΣ.

    ReplyDelete
  87. Τριανταφυλλόπουλο τον λένε Κομφου, Τριανταφυλλόπουλο, όχι Τριανταφυλλίδη

    ReplyDelete
  88. Ιt doesn't matter.
    Trash is trash anyway!

    ReplyDelete
  89. Ulis:(και ξανά το λέω δεν είμαι ΝΔ)

    Μ'αρέσει να τ'ακούω! Να το λές και στη προσευχή σου! Αν και ξέρω ότι το λές από ντροπή! Η ντροπή όμως είναι ωραίο συναίσθημα! Καί καθαρά Ελληνοπρεπές! Καί ανδροπρεπές!

    ReplyDelete
  90. @ G700
    ΓΡΑΦΕΙΣ:
    Patsiouri βάζεις ένα πολύ σημαντικό θέμα, την ενεργητική διαφθορά (πολίτης) και την παθητική διαφθορά (υπάλληλος).
    ΑΠΑΝΤΩ:
    Αυτό που ΛΕΣ είναι πρωθύστερον. Η ενεργητική διαφθορά από πλευράς ΠΟΛΙΤΗ θα ίσχυε ΕΑΝ, και μόνο εάν, ο πολίτης ζητούσε προνομιακή μεταχείριση έναντι των συμπολιτών του.
    Στην Ελλάδα, στις περισσότερες των περιπτώσεων, ο πολίτης (όχι πως δεν είναι διεφθαρμένος κι αυτός) ζητάει ΣΩΣΤΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ από ένα ΑΝΙΚΑΝΟ, ΒΡΑΔΥΦΛΕΓΗ και ΑΝΕΥΘΥΝΟ δημόσιο υπάλληλο.
    ΑΡΑ, ο δημόσιος υπάλληλος είναι ΚΑΤ ΑΡΧΗΝ ο ("πρωτογενώς") διεφθαρμένος και ο πολίτης "δευτερογενώς".

    ΓΡΑΦΕΙΣ:
    Επίσης άλλο πράμα το σκάνδαλο και άλλο πράμα η διαφθορά. Διαφθορά = οργανωμένο οικονομικό έγκλημα. Όσο αναφερόμαστε σ' αυτή ως σκάνδαλο υποβαθμίζουμε τη σημασία του προβλήματος.
    ΑΠΑΝΤΩ:
    ΣΥΜΦΩΝΩ. Διαφθορά = οργανωμένο οικονομικό έγκλημα = ΠΑΣΟΚ.

    ReplyDelete
  91. "Η Δημοκρατία μάς "επιβλήθηκε", ως σύστημα, από τους Ευρωπαίους από καταβολής Νεοελληνικού Κράτους.Από τότε ανέλαβαν και την υπεράσπισή της

    Μπα; Πώς και έτσι; Και εγώ που νόμιζα ότι μέχρι το 1823 η Δύση (ως κράτη) ήταν ενάντια στην Επανάσταση γιατί οι επαναστάτες κάνανε Εθνοσυνελεύσεις με πολύ παραπάνω δημοκρατικό χρώμμα από αυτό που θα μπορούσαν να ανεχτούν, και τελικά όταν μπήκαν να βοηθήσουν - ουσιαστικά για να σώσουν την Οθωμανική αυτοκρατορία από τα νύχια της Ρωσίας που χωρίς αυτήν την επέμβαση θα είχε στείλει τους Οθωμανούς στο χρονοντούλαπο της ιστορίας... τα βάλανε και πάλι με τον Καποδίστρια (σου λέει πολύ Ρωσόφιλος και πολύ προοδευτικός), τελικά προς τέρψην τους τον Κάπο τον φάγανε ντόπιες βεντέτες. Και στο τέλος μας φέρανε τον καθυστερημένο Όθωνα γιατί σαν κράτος έπρεπε να έχουμε βασιλιά και όχι όποιον και όποιον; Όχι κάνα τοπικό κοτζαμπάση. Ελείψη ντόπιων γαλαζοαίματων έπρεπε να γίνει εισαγωγή.

    Αυτά κάνανε οι ξένοι. Δε θυμάμαι οι ξένοι να πρωτοστάτησαν στην επανάσταση για το σύνταγμα. Λοιπόν; Πώς ακριβώς υπερασπίστηκαν την δημοκρατική Ελλάδα; Επί δικτατορίας Μεταξά; Ή επί δικτατορίας Παπαδόπουλου ή επί δικτατορίας Ιωαννίδη;

    Τέσπα, όπως και να έχει στην τελική επειδή ένα πολίτευμα δεν είναι ποτέ αυτοσκοπός ύπαρξης ενός κράτους και μακράν του να είναι αυτοσκοπός ύπαρξης ενός έθνους (και άλλο το'να άλλο τ'άλλο), ίσως με λιγότερες εξωτερικές παρεμβάσεις να είχαμε πιο πολύ ανακατωσούρα - κανείς όμως δεν θα μπορούσε να πει εάν αυτό ήταν για το καλύτερο ή για το χειρότερο δεδομένου ότι παρά τα μύρια όσα τράβαλα θα είχαμε το σίγουρο είναι πως δεν θα είχαμε δεξιά ή αριστερά, δεν θα είχαμε λάβει μέρος στον Α Παγκόσμιο πόλεμο, δεν θα είχε γίνει η Μικρασιατική καταστροφή και δε θα είχαν πεθάνει 1 εκατομμύριο Έλληνες (να μην πω γενικά παραπάνω), δε θα είχαμε λάβει στον Β Παγκόσμιο πόλεμο, δε θα είχαν πεθάνει 800,000 Έλληνες από την πείνα, δε είχε γίνει εμφύλιος, δεν θα είχε γίνει κυνήγι μαγισσών, θα είχαμε μια έστω μικρότερη ενεργειακή και στρατιωτική εξάρτηση, ένα μικρότερο εξωτερικό χρέος και πάει λέγοντας. Όλα τα υπόλοιπα είναι απλές υποθέσεις. Εσύ σενιόρ άμα γουστάρ κάνε και τεμενάδες και πλέξε το εγκώμιο των Άγγλων - οι χειρότεροι εχθροί της Ελλάδας τα τελευταία 200 χρόνια (το πε και ο ανώνυμος της Νομαρχίας αλλά ποιος τον άκουγε;).

    Το να λες όμως ότι οι ξένοι είναι που στηρίζουν τη δημοκρατία στην Ελλάδα είναι τουλάχιστον αστείο.

    ""Εμείς ως Λαός,ιδιαίτερα αυτή τη περίοδο,ζούμε στον αστερισμό του Λαικισμού,του Εθνικισμού,του Αποκρυφισμού.""

    Μακάρι να ήταν αυτό το πρόβλημα στην Ελλάδα. Μακάρι να ήταν οι Εθνικιστές και οι Αποκρυφιστές. Η λύση θα ήταν πολύ απλή. Αυτοί όμως υπάρχουν γιατί ακριβώς ΔΕΝ είναι αυτό το πρόβλημα της Ελλάδας.

    ReplyDelete
  92. ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ:
    Πάω στο ΚΕΠ να υποβάλω μιά αίτηση. Ο υπάλληλος ζητεί ταυτότητα ή διαβατήριο για να ταυτοποιήσει φέροντα και αιτούντα. Του δείχνω την Αμερικανική άδεια οδήγησης που φέρει φωτογραφία μου (πρόσφατη) και το όνομά μου με λατινικούς, φυσικά, χαρακτήρες.

    ΔΕΝ το δέχθηκε και αυτό με ανάγκασε να ξαναγυρίσω από Αμαλίας και Οθωνος στην Πλατεία Ρηγίλλης (και άντε πίσω).
    Είχε δίκηο;;;;;;;
    ΤΥΠΙΚΩΣ (κυριολεξία Νόμου), ναι. Οι κανόνες του επιβάλλουν ταυτοποίηση μέσω ταυτότητας ή διαβατηρίου.
    ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΩΣ (πνεύμα Νόμου), ΟΧΙ.
    Σημασία ΕΧΕΙ ΜΟΝΟ να ΒΕΒΑΙΩΘΕΙ 100% ο ΙΔΙΟΣ ότι ο φέρων ειναι ο αιτών ΚΑΙ γι αυτό αρκούσε η Αμερικανική Αδεια οδήγησης.

    ReplyDelete
  93. Λοιπόν ποιος ανέφερε παραπάνω κοροϊδευτικά για τον Κομφούκιο τους τριακοσιομέδιμνους;

    Λοιπόν ένα καλό πείραμα θα ήταν ένα τιμοκρατικό σύστημα στην Ελλάδα. Δηλαδή θα έχει δικαίμα τόσων ψήφων ο καθένας ακριβώς ανάλογα με τους φόρους που πληρώνει - κάτι σα μέτοχος δηλαδή.

    .... ξαφνικά θα έβλεπες το ενδιαφέρον στην πολιτική να μηδενίζεται γιατί ακριβώς το 95% που μπαίνει μέσα είναι για τη μάσα δεν είναι για να δίνει....

    ReplyDelete
  94. @ ulis

    ΛΕΣ
    λέγοντας στον κόσμο ότι διπλασιάστηκε η διαφθορά στην Ελλάδα σε σχέση με το παρελθόν το μόνο που καταφέρνετε είναι να αποπροσανατολίσε τον κόσμο με απώτερο σκοπό την μερική ηθική κάθαρση του ΠΑΣΟΚ το οποίο δεν αρνείστε ότι συμπαθείτε (αλλά όχι εκπροσωπείτε). Δεκτόν να συμπαθείτε αλλά εδώ μας συνηθίσατε να τα λέμε τα πράγματα όπως είναι.

    Μας το λες και το ξαναλές αυτό , μάλιστα είναι το μοναδικό point που κάνεις με τα εκτενή σεντόνια σου. Καμία άλλη παρατήρηση που να αφορά στην ουσία.

    Εσύ άραγε γιατί δείχνεις τέτοια πρεμούρα με το το ΠΑΣΟΚ, τόσο πολύ σε τσούζουν τα στοιχεία της Διεθνούς Διάφάνειας; Μήπως εξυπηρετείς κάποιον ανώτερο σκοπό;

    Αφήνεις συνεχώς υπονοούμενα αγνοώντας πλήρως την ουσία του άρθρου που έχουμε αναρτήσει και η οποία είναι η εξής : η διαφθορά συνιστά συστημικό φαινόμενο στην Ελλάδα και ως τέτοιο θα αυξάνεται συνεχώς ,ανεξαρτήτως κυβέρνησης, όσο δεν αντιμετωπίζονται μία μία οι αιτίες που το προκαλούν.

    Λοιπόν ας τελειώνουμε με τα υπονοούμενα γιατί γίνεσαι κουραστικός και εξαιρετικά αγενής.

    ReplyDelete
  95. Κομφούκιε, διαφθορά = οργανωμένο οικονομικό έγκλημα = ΕΛΛΑΔΑ, αυτό είναι το πρόβλημα. Είμαστε τρίτοι από το τέλος στην ΕΕ-25 και 56 στην παγκόσμια κατάταξη. Οι κυβερνήσεις στη μεταπολιτευτική περίοδο άλλαξαν και ξανα-άλλαξαν καιρός να δούμε τα πράματα πιο σοβαρά.

    ReplyDelete
  96. @ ULIS
    "...... (Αγγλοι) οι χειρότεροι εχθροί της Ελλάδας τα τελευταία 200 χρόνια (το πε και ο ανώνυμος της Νομαρχίας αλλά ποιος τον άκουγε;)."

    Eδώ έχεις ΑΠΟΛΥΤΟ δίκηο. Στο Πειραματικό ΔΕΝ ΔΙΔΑΧΘΗΚΑΜΕ την ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ της ΑΓΓΛΙΑΣ προς διαμαρτυρίαν.
    Δευτέρα Γυμνασίου, θυμάμαι. Ο αείμνηστος Νικόλαος Διαμαντής μπήκε στην κατάμεστη αίθουσα, γύρω από μας τους μαθητές καμμιά 30αριά φοιτητές του Καποδιστριακού, και είπε, "Καλά μου παιδιά την γεωγραφία αυτής της ΑΙΣΧΡΗΣ έναντι της ΠΑΤΡΙΔΑΣ μας χώρας, ΔΕΝ θα σας την ΔΙΔΑΞΩ και ας με ΑΠΟΛΥΣΟΥΝ."

    Προαλειφόταν ο σπουδαίος αυτός δάσκαλος για Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Παιδείας. Αντ' αυτής της θέσης, την επόμενη χρονιά τον έκαναν Γυμνασιάρχη και τον έστειλαν στα Κράβαρα.

    ReplyDelete
  97. Βλέπεις, έβγαλε σαβούρα η Αρκαδία, όπως λες, Παρμενίδη, ΑΛΛΑ και ΣΠΟΥΔΑΙΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ.

    Η δε ΚΥΝΟΥΡΙΑ, ανεξάρτητον κράτος, εντός της (σημερινής) Αρκαδίας και του Ελληνικού χώρου, από Ελληνιστικής περιόδου, "γέννησε" την creme de la creme του ελευθέρως σκέπτεσθαι.

    ReplyDelete
  98. erratum
    Αντ' αυτής της θέσης, την επόμενη χρονιά τον έκαναν Γυμνασιάρχη και τον έστειλαν στα Κράβαρα.
    ->
    Αντ' αυτού, την επόμενη χρονιά τον έκαναν Γυμνασιάρχη και τον έστειλαν στα Κράβαρα.

    ReplyDelete
  99. @ Γ700

    ΣΥΜΦΩΝΩ ότι έτσι (διεφθαρμένη) είναι ΟΛΗ η ΕΛΛΑΔΑ, εγώ άλλωστε το ΕΙΠΑ πρώτος αυτό (και πρώτος εισήγαγα αυτήν την ΠΑΡΑΜΕΤΡΟ ώς ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ και όχι ΠΟΛΙΤΙΚΟ θέμα) και κοντέψατε να με λυντσάρετε.

    Το ΠΑΣΟΚ όμως πιστώνεται με την ΔΙΑΚΡΙΣΗ ότι ΑΝΕΔΕΙΞΕ την ΔΙΑΦΘΟΡΑ σε ΕΠΙΣΤΗΜΗ προδιαγραφών HARVARD, ενώ η ΝΔ είναι (όχι ποσοτικά, αλλά ποιοτικά, δλδ ως προς τον διαδικαστικό ερασιτεχνισμό της) σε επίπεδο ΤΕΙ Καρδιτσομαγούλας και Μεσενικόλα Καρδίτσης.

    Ο ΠΑΣΟΚος Μπιρδιμήρης έκανε την ΑΠΑΤΗ του με ΚΟΜΨΟΤΗΤΑ και στο ΤΕΛΟΣ σου ΕΔΙΝΕ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑ ΗΘΙΚΗΣ !!!!!!!!!!!!!!!!

    ΚΑΙ να το ΞΑΝΑΠΩ ώστε να ΕΜΕΔΩΘΕΙ:

    Αν ΔΕΝ κρεμάσετε τον τσοχατζόπουλο και τον λαλιώτη στην Πλατεία Συντάγματος ΑΝΑΠΟΔΑ ντροπιασμένους, και αν ΔΕΝ βάλετε την γεννηματά ένα-δυό χρόνια φυλακή

    ΔΕΝ ΘΑ ΑΡΧΙΣΕΙ ΕΙΛΙΚΡΙΝΗΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ.

    ReplyDelete
  100. Θα μου ΠΕΙΣ,
    "ΓΙΑΤΙ αυτούς τους ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥΣ ΤΡΕΙΣ;;"

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
    Διότι αποθανόντων
    1) του ΕΚΜΑΥΛΙΣΤΟΥ και
    2) του ΠΕΡΟΝ (γεννηματά)

    Οι ΠΑΡΑΠΑΝΩ είναι τα εναπομείναντα ΣΥΜΒΟΛΑ της ΣΥΜΜΟΡΙΑΣ που ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΕ την ΛΑΤΡΕΥΤΗ μου ΠΑΤΡΙΔΑ

    Ο κύριος Γιωργάκης Παπανδρέου λογίζεται, ΙΑΤΡΙΚΩΣ, ως ΑΜΟΙΡΟΣ ΕΥΘΥΝΩΝ

    ReplyDelete
  101. @ G700
    @ έναν από τους anonymous

    σε προηγούμενο σχόλιο είπατε ότι μεταξύ υψηλής και χαμηλής διαφθοράς, το στοίχημα κερδίζεται με την καταπολέμηση της υψηλής διαφθοράς. Ο ανώνυμος μάλιστα πολύ πετυχημένα παρομοίασε την τακτική αυτή με το ψάρι που από το κεφάλι βρωμάει.

    Είναι όμως γεγονός ότι η χαμηλή διαφθορά είναι ιδιαίτερα υψηλή στη χώρα μας. Ίσως είναι και ο λόγος που το 27% των ελλήνων δήλωσε ότι λάδωσε για να κάνει τη δουλειά του μες το 2007. Εφορίες, νοσοκομεία, φαρμακεία, πολεοδομίες, δήμοι, κλπ κλπ.

    Την υψηλή διαφθορά δεν τη βλέπει εύκολα ο Έλληνας πολίτης. Τη χαμηλή τη ζει στο πετσί του καθημερινά. Το ερώτημα μου είναι πώς διαχέεται το αποτελέσμα της πάταξης της υψηλής διαφθοράς στα υπόλοιπα επίπεδα λειτουργίας της χώρας? Ακολουθούμε λεγόμενο top down approach και πώς γίνεται αυτό? Αν το αποτέλεσμα δε διαχυθεί και στα υπόλοιπα επίπεδα η αίσθηση του πολίτη δε θα αλλάξει σημαντικά.

    Τα αίτια της διαφθοράς πώς μπορούμε να τα εντοπίσουμε, χωρίς να γενικεύσουμε περί κοινωνίας και κουλτούρας? Κι αν τα αίτια αυτά έχουν αλλοιώσει σημαντικά την στάση των πολιτών, τότε μπορούμε να μιλήσουμε για κοινωνικό φαινόμενο-χαρακτηριστικό?

    ReplyDelete
  102. ΚΑΙ ΑΚΟΥΤΕ ΔΩ:

    ΘΕΛΩ και τα ΚΛΕΜΜΕΝΑ ΛΕΦΤΑ μου ΠΙΣΩ. Μπορεί να έχω αποφασίσει τα χρήματά μου να ΠΑΝΕ στα ΜΗ ΠΡΟΝΟΜΙΟΥΧΑ ΑΡΡΩΣΤΑ ΕΛΛΗΝΑΚΙΑ, αλλά ό,τι κάνω θα γίνει με ΔΙΚΗ μου ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΒΟΥΛΗΣΗ και για ΣΚΟΠΟ της ΕΠΙΛΟΓΗΣ μου.

    ΤΑ ΛΕΦΤΑ μου με τα οποία ο γύφτουλας, ο γιός της υπηρέτριας, έκανε γάμο στο FOUR SEASONS, ΘΑ ΜΟΥ ΕΠΙΣΤΡΑΦΟΥΝ ΣΤΟ ΑΚΕΡΑΙΟ!!!!!

    ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΘΑ ΑΡΧΙΣΕΙ ΕΙΛΙΚΡΙΝΗΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ

    ReplyDelete
  103. Μέχρι ΤΟΤΕ, ΘΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ.

    ReplyDelete
  104. Ερώτηση προς όλους που συνεχίζουν να βλέπουν όλο μπροστά τους το ΠΑΣΟΚ:

    Αν όλα αυτά που έχουμε δει σε 4 μόλις χρόνια (Υποκλοπές/Απαγωγές Πακιστανών/Κουμπάροι/Δομημένα Ομόλογα/Αναψυκτήρια Μαγγίνα/Φιλοξενούμενοι Ινδοί/Ζαχόπουλος) είχαν γίνει επί ΠΑΣΟΚ, τι θα λέγατε? Θα ζητούσατε να κρεμαστεί ανάποδα ο πρωθυπουργός ή όχι (και δικαίως). Διαπιστώνω πως η ευαισθησία είναι επιλεκτική. Υπάρχει μεγαλύτερο παράδειγμα κατάχρησης εξουσίας από αυτό που έκανε προσωπικά ο Καραμανλής να δώσει υπερεξουσίες στον κολλητό του Ζαχόπουλο που έκανε τις λαμογιές με τα διδακτορικά της Νατάσας?

    ReplyDelete
  105. Έκτός και αν για τη συμπεριφορά του Καραμανλή φταίει το σύστημα που εγκαθίδρυσε το ΠΑΣΟΚ και τον διέφθειρε και αυτόν τον αγνό...

    Μόνο αυτό δεν έχουμε ακούσει...

    ReplyDelete
  106. @ anonymous

    "Υπάρχει μεγαλύτερο παράδειγμα κατάχρησης εξουσίας από αυτό που έκανε προσωπικά ο Καραμανλής να δώσει υπερεξουσίες στον κολλητό του Ζαχόπουλο που έκανε τις λαμογιές με τα διδακτορικά της Νατάσας?"

    KAI τι με νοιάζει πόσα "διδακτορικά" έχει η εκ Καραμπουρνελίου Αναστασία η Φαρμακολύτρια.
    ΑΛΛΑ με νοιάζει ότι 70% των καθηγητών πανεπιστημίου είναι ΠΑΣΟΚια και αριστεροί με γνώσεις γυμνασίου ΤΡΙΤΗΣ ΔΙΑΛΟΓΗΣ.
    ΑΥΤΟ ΜΕ ΚΑΙΕΙ, διότι είναι ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ για την ΠΑΤΡΙΔΑ μου.

    ReplyDelete
  107. Καραμπουρνού Κομφού, Καραμπουρνού, όχι Καραμπουρνέλιο.

    ReplyDelete
  108. It doesn't matter, barbary is barbary anyway.

    ReplyDelete
  109. "ΤΑ ΛΕΦΤΑ μου με τα οποία ο γύφτουλας, ο γιός της υπηρέτριας, έκανε γάμο στο FOUR SEASONS, ΘΑ ΜΟΥ ΕΠΙΣΤΡΑΦΟΥΝ ΣΤΟ ΑΚΕΡΑΙΟ!!!!!"

    Xaxaxaxa nai, pos perimene, tha filotimithoun na sta epistrepsoun. Einai olofanero.

    ReplyDelete
  110. KAI ακούτε δω, ΟΛΟΙ εσείς πού είστε κόρες και γιοί ρουφιάνου και πουτάνας ΔΕΝ νομιμοποιείσθε να ΜΙΛΑΤΕ για διαφθορά.
    ΕΠΙΣΤΡΕΨΑΤΕ το κλεμμένο διαμέρισμα στο έθνος και ΓΚΡΕΜΙΣΤΕ το αυθαίρετο στη Λούτσα ΚΑΙ ΤΟΤΕ και ΜΟΝΟΝ ΤΟΤΕ θα μπορείτε να ΜΙΛΑΤΕ για ΔΙΑΦΘΟΡΑ.

    ΑΚΟΥΣ ΕΚΕΙ ΘΡΑΣΟΣ!!!!

    ReplyDelete
  111. Ενώ εσύ τα έβγαλες με τον ιδρώτα σου.
    Αν ήταν δίκαιη η κοινωνία από εσένα θα ξεκινούσαν οι "επιστροφές". Πρόσεχε τι λες γιατί μπορεί κάποια στιγμή να σου γυρίσει μπουμερανγκ.

    ReplyDelete
  112. Επίσης πάλι αποφεύγεις να μιλήσεις για την ουσία:
    (Υποκλοπές/Απαγωγές Πακιστανών/Κουμπάροι/Δομημένα Ομόλογα/Αναψυκτήρια Μαγγίνα/Φιλοξενούμενοι Ινδοί/Ζαχόπουλος)
    Μένεις στο Doc της Νατάσας. Υπεκφεύγεις γιατί τρελαίνεσαι στην ιδέα πως μπορεί αυτή η κυβέρνηση να είναι ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ακόμα και από το ΠΑΣΟΚ. Δυστύχως είναι αλήθεια. Είναι ΠΟΛΥ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ

    ReplyDelete
  113. Anonymous said...
    "Ενώ εσύ τα έβγαλες με τον ιδρώτα σου.
    Αν ήταν δίκαιη η κοινωνία από εσένα θα ξεκινούσαν οι "επιστροφές". Πρόσεχε τι λες γιατί μπορεί κάποια στιγμή να σου γυρίσει μπουμερανγκ."

    ΔΕΚΑΡΑ προς ΔΕΚΑΡΑ με τον ΙΔΡΩΤΑ μου, εδώ στας Αμερικάς, όπου με ΤΙΜΟΥΝ και μου υποκλίνονται.

    ΚΑΙ το Boomerang του Calder είναι κι αυτό δικό μου, ΑΓΟΡΑΣΜΕΝΟ με τα κόπια μου και κοσμεί το vernissage, πάνω από το mantle.

    ReplyDelete
  114. Στις ΗΠΑ υποκλίνονται στον οποιονδήποτε έχει φράγκα χωρίς να εξετάζουν την "ποιότητα του" σαν άνθρωπο. Και έμπορος ναρκωτικών να ήσουν, το ίδιο θα έκανε.

    ReplyDelete
  115. ΔΕΝ έχω βγάλει ΟΥΤΕ μιά δεκάρα στην Ελλάδα, ούτε μιά.
    ΔΕΝ με αγγίζει η βρωμιά σας.
    Απεναντίας, μια ζωή πληρώνω φόρους κληρονομίας μιάς περιουσίας με μηδενική απόδοση.

    Το λοιπόν, η ΣΙΩΠΗ είναι ΧΡΥΣΟΣ.

    ReplyDelete
  116. Anonymous said...

    ΛΕΣ:
    "..... χωρίς να εξετάζουν την "ποιότητα του" σαν άνθρωπο."

    Αντι του ΟΡΘΟΥ
    ".... χωρίς να εξετάζουν την "ποιότητα του" ΩΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥ."

    ΜΑΘΕ ΠΡΩΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ, ΓΙΝΕ ΕΛΛΗΝΑΣ και ΜΕΤΑ ΜΙΛΑ για τους ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ.

    ReplyDelete
  117. Αφού λοιπόν είσαι τόσο ανώτερός μας, δεν έχεις σχέσεις με την Ελλάδα και με τους ανθρώπους τις, τι κάθεσαι και ασχολείσαι? Άσε μας ήσυχους να λύσουμε τα προβλήματά μας μόνοι μας. Και μη μας πεις πως το κάνεις από αγάπη για την Ελλάδα. Όποιος αγαπάει μια χώρα αγαπάει πρωτίστως τους ανθρώπους τις. Δεν τους μισεί με τόσο φανατισμό όσο εσύ. Η Ελλάδα έχει υποφέρει από τις αυθεντίες που έρχονται από έξω για να μας δώσουν τα φώτα τους. Άσε μας στην αμάθειά μας.

    ReplyDelete
  118. "ΔΕΚΑΡΑ προς ΔΕΚΑΡΑ με τον ΙΔΡΩΤΑ μου, εδώ στας Αμερικάς, όπου με ΤΙΜΟΥΝ και μου υποκλίνονται. ΔΕΝ έχω βγάλει ΟΥΤΕ μιά δεκάρα στην Ελλάδα, ΔΕΝ με αγγίζει η βρωμιά σας."

    Ego de mporo na katalabo giati trogesai me ta rouxa sou kai mas ta zalizeis edo kai mines tora. Akoma kai o Albanos metanastis megalyteri sxesi exei me tin G700 para esy. Oreksi eixame tora na akoume epaneilimmena enan san kai tou logou sou pou lyssaei gia na tou ypoklinontai akoma kai sta blog. An exeis tipota pio ousiastiko na mas peis, oriste. Allios ante stin eyxi na fas kanena hamburger kai na sou perasei.

    ReplyDelete
  119. Ela Komfoukie, to arthro pou perimenes:

    "Προϊστορικό παχύδερμο επιστρέφει στα Γρεβενά"

    http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=866235&lngDtrID=252

    Les oi diaitologoi eks Agglias na proerxontai ap'ayto?

    ReplyDelete
  120. @ Anonymous
    ΛΕΣ:
    Αφού λοιπόν είσαι τόσο ανώτερός μας,
    ΑΠΑΝΤΩ:
    Δεν είπα ποτέ πως είμαι ανώτερός σου. Συ συνεπέρανες ότι είσαι κατώτερος, εξ ιδίων!!!!

    ΛΕΣ:
    "..δεν έχεις σχέσεις με την Ελλάδα και με τους ανθρώπους τις, τι κάθεσαι και ασχολείσαι? "
    ΑΠΑΝΤΩ:
    Είμαι και Ελληνας/Ευρωπαίος πολίτης
    που πληρώνει ΒΑΡΕΙΣ φόρους, άρα έχω ΠΟΛΥ μεγαλύτερο δικαίωμα ΚΑΙ να ασχολούμαι ΚΑΙ να εκφέρω γνώμη από σένα.

    ΛΕΣ:
    " άσε μας ήσυχους να λύσουμε τα προβλήματά μας μόνοι μας."
    ΑΠΑΝΤΩ:
    Αυτό αποκλείεται στο βαθμό τουλάχιστον που με την βάρβαρη αισθητική σου καταστρέφεις το Ελληνικό Τοπίο που κατά την γνώμη της UNESCO, άλλωστε, είναι ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ, όχι δικιά σου.

    ΛΕΣ:
    "Και μη μας πεις πως το κάνεις από αγάπη για την Ελλάδα. Όποιος αγαπάει μια χώρα αγαπάει πρωτίστως τους ανθρώπους τις. Δεν τους μισεί με τόσο φανατισμό όσο εσύ."
    ΑΠΑΝΤΩ:
    Μισώ τους λωποδύτες, τους ΤΥΡΑΝΝΟΥΣ των ΛΑΩΝ και τα ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ, γι αυτό ΣΙΧΑΙΝΟΜΑΙ ΠΟΛΛΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ.
    ΚΑΙ αυτό που λες είναι ΑΝΑΚΡΙΒΕΣ. Μ΄αρέσει, πχ η Αγγλία, αλλά αντιπαθώ τους Αγγλους.

    ΛΕΣ:
    "Η Ελλάδα έχει υποφέρει από τις αυθεντίες που έρχονται από έξω για να μας δώσουν τα φώτα τους."
    ΑΠΑΝΤΩ:
    Λίγος σου έπεσε ο Κοραής ;;; ο Ρήγας ;;;; ο Giovanni Capo d' Istria;;;;;
    Kι αν νομίζεις πως θ αφήσουμε εσένα και κάθε Μαυρομιχάλη
    να αλωνίζει ΠΛΑΝΑΣΑΙ ΠΛΑΝΗΝ ΟΙΚΤΡΑΝ και ΜΕΓΑΛΗΝ.

    ΛΕΣ:
    "Άσε μας στην αμάθειά μας."
    ΑΠΑΝΤΩ:
    Αυτό αποκλείεται. Θα μάθεις,
    ΘΑ ΑΠΟ-ΦΩΦΙΣΘΕΙΣ και ΘΑ ΕΚ-ΚΟΜΦΟΥΚΙΑΝΙΣΘΕΙΣ, θέλεις δεν θέλεις.

    ReplyDelete
  121. Μάγκες τα έχω με το ΠΑΣΟΚ και τα έχω και με τη ΝΔ. Απλά δεδομένω ότι η ΝΔ είναι στην κυβέρνηση και τρώει τα πυρά δε γουστάρω να ακούω συμπολίτες μου (κάθε χρώμματος) να ξεχνούν τα του ΠΑΣΟΚ και να δοθεί και άφεση αμαρτιών όπως θα γούσταραν μερικοί. Παρομοίως σε άλλα θέματα πιο κοινωνικο-ιστορικα τα εγκλήματα της δεξξάς δε θα δώσουν άφεση στα εγκλήματα της αριστεράς (που είναι πρώτη υπεύθυνη για τον εμφύλιο). Ακόμα πιο παρομοίως σε άλλα θέματα πιο διεθνούς πολιτικής μάχομαι για να βγεί η αλήθεια ότι η Αγγλία ήταν που ζημίωσε την Ελλάδα και όχι τόσο η Αμερική.

    Δεν τρέφω καμία συμπάθεια στον Χοντρό και ακόμα λιγότερη στον θείο του (αφού με έχετε για δεξξό, ναι τόσο δεξξός είμαι...) και δεν περιμένω τίποτα απο τη ΝΔ.

    Για τις επόμενες εκλογές ο Ελληνικός λαός θα πρέπει να διαλέξει είτε Συνασπισμό (εμετικός), είτε ΚΚΕ (κολλημένοι), ειτε ΛΑΟΣ (κόμμα χέρι-χέρι) γιατί εάν ξαναψηφίσει ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ τότε απλά θα αποδείξει για ακόμα μία φορά ότι δεν θα πρέπει να παραπονιέται καθόλου και ότι λαμβάνει αυτό που του αξίζει.

    Έστω και εάν οι τρεις άλλες επιλογές δεν είναι οι πλέον ενδεδειγμένες. Πχ. το ΚΚΕ μεν παριστάνει ότι αγωνίζεται για το λαό και είναι αλήθεια ότι είναι το μόνο κόμμα που κρατάει πραγματικό πολιτικό λόγο ανεξαρτήτως απόψεων, ίσως κόψει και το τάισμα μερικών καρχαριών αλλά από την άλλη θα γεννήσει εμμέσως μια νέα γεννιά συνδικατοπατέρων και κυρίως θα παγώσει τις σχέσεις με την Ευρώπη και αυτό το πιθανότερο να είναι πολύ αρνητικό για τη χώρα σε μια περίοδο που χρειάζεται τις επενδύσεις. Ο Συνασπισμός θα τα ξεπουλήσει όλα και θα τα ανοίξει όλα για όλα - ποσώς τους ενδιαφέρουν οικονομίες, δημόσια ασφάλεια, εθνική ασφάλεια ή το τι τραβάει ο κοσμάκης εδώ μιλάμε για το κόμα της χαβιαροαριστεράς (τριχαγκερς και δε συμμαζεύεται). Το ΛΑΟΣ διατίθεται ότι έχει κοινωνική πολιτική αλλά είναι λαϊκίστικο κόμα, δεν έχει στελέχη και δεν μπορεί να κυβερνήσει ή να συμμετέχει σε κυβέρνηση, άσε που θα καθόμαστε να ασχολούμαστε με τους κομπλεξικούς που θα μας βγάλουν και το όνομα του ρατσιστή στας Ευρώπας.

    Λοιπόν δεν υπάρχουν και πολλά περιθώρια ε; Δημιουργείστε τα λοιπόν. Το Βέλγιο έμεινε 6 μήνες χωρίς κυβέρνηση. Ας μείνουμε και 6 χρόνια εμείς μπας και διαλυθούν τα υπάρχοντα και γίνει καμία αλλαγή στον τόπο. Έτσι που είναι χειρότερα δεν θα μπορεί να γίνει.

    ReplyDelete
  122. Και δεν μηδενίζω καθόλου. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι ίσως στο πιο οπισθοδρομικό της στάδιο που υπήρξε ποτέ από το 19ο αιώνα - στους περισσότερους αν όχι σε όλους τους τομείς.

    ReplyDelete
  123. @ Αnonymous 4:08 & 4:13

    ΚΑΙ άκου και ΚΑΤΙ άλλο. Εμείς, έχουμε και ένα πλεονέκτημα. Κουβαλάμε ΚΑΙ τον Καποδιστριακόν ΔΙΑΦΩΤΙΣΜΟ (ο οποίος θα επιστρέψει στο ΤΟΠΟ γέννησής του, ΌΧΙ μέσω Πασών των Ρωσιών, αλλά μέσω ΗΠΑ αυτή τη φορά!!!) ΚΑΙ την ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ/ΕΜΠΕΙΡΙΑ να αντιμετωπίζουμε Μαυρομιχαλαίους σαν και σένα στα δάκτυλα.

    ReplyDelete
  124. @ Ulis
    "Δεν τρέφω καμία συμπάθεια στον Χοντρό και ακόμα λιγότερη στον θείο του (αφού με έχετε για δεξξό, ναι τόσο δεξξός είμαι...) και δεν περιμένω τίποτα απο τη ΝΔ."

    KAI OMΩΣ, διαπιστώνω εκ των υστέρων ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής [που απαξιούσα ως βάρβαρον στα νιάτα μου] υπήρξε ένας ΣΥΝΕΤΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ που, στο ΠΛΑΙΣΙΟ της Ελληνικής πραγματικότητας, ήταν ΑΡΙΣΤΟΣ.

    ReplyDelete
  125. "Μ΄αρέσει, πχ η Αγγλία, αλλά αντιπαθώ τους Αγγλους."

    Mono me ayto to statement mas edoses na katalaboume ti opisthodromiko kai kollimeno myalo kai ti straboksylo eisai. Les kai exeis gnorisei kai ta 50 ekatommyria ton Agglon. Ilithie.

    ReplyDelete
  126. Τους Αγγλους τους ΑΝΤΙΠΑΘΩ μέχρι θανάτου ΔΙΟΤΙ κατέστρεψαν την ΠΑΤΡΙΔΑ μου. ΕΙΝΑΙ 100% ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ για τον ΕΜΦΥΛΙΟ και τον ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΧΑΣΜΟ, και, μερικώς μόνο, για την ΑΠΩΛΕΙΑ της ΜΕΓΑΛΟΝΗΣΟΥ.

    ReplyDelete
  127. Ti le re paidim, mipos miseis kai tous Tourkous gia to paidomazoma? KSYPNA XARALAMPEEEEEEEEEEEEEE

    ReplyDelete
  128. Και σαν πατρίδα σου δεν θεωρείς τους ανθρώπους που μένουν εκεί? Τι είναι η Ελλάδα? Τα βουνά και οι παραλίες? Αν είναι έτσι και για μένα πατρίδα είναι τα νησιά Bora Bora γιατί είναι όμορφα

    ReplyDelete
  129. ρε παιδιά για την αντιμετώπιση της διαφθοράς που αυξάνεται αργά και σταθερά έχετε κάτι να πείτε;

    Ας πούμε κομφούκιε ότι κρεμάμε το Λαλιώτη στο Σύνταγμα. Πολύ ωραία. Αυτό δηλαδή συνιστά άποψη περί της καταπολέμησης της διαφθοράς;

    Ή ας πούμε uli ότι κάνουμε μετάνοιες απ' το πρωί μέχρι το βράδυ και για κάθε χώσιμο που ρίχνουμε στη ΝΔ ρίχνουμε άλλα δεκαπέντε στο ΠΑΣΟΚ , έτσι για να μην "ξεχνάμε". ε και; αυτό είναι άποψη περί της καταπολέμησης της διαφθοράς;

    Εσείς σήμερα και χτες τι κομίσατε στη συζήτηση περί αντιμετώπισης της διαφθοράς εκτός από το προφανές ότι η διαφθοράς είναι κακό πράμα.

    Τίποτα απολύτως. Απλά με άλλο τρόπο διατυπώσατε τα γνωστά και χιλιοπαιγμένα συνθήματα
    του τύπου "έξω οι κλέφτες", κάτω το "σύστημα ΠΑΣΟΚ", που έλεγε η ΝΔ, και το κλασσικό και βαρετό "να τιμωρηθούν οι ένοχοι" που λέει το ΠΑΣΟΚ και η Αριστερά.

    Όλα αυτά δείχνουν πόσο αδυνατούμε να κατανοήσουμε ότι η διαφθορά συνιστά εθνική υπόθεση πέρα και έξω από τις κομματικές αντιπαραθέσεις και στο κομμάτι που μιλάμε για υψηλή διαφθορά απαιτείται ομοψυχία αν όχι συνεργασία του υγιούς κομματιού του πολιτικού κόσμου.


    Μεσούτ , όσο οι συναλλαγές με το Δημόσιο είναι πολλές σε αριθμό (γραφειοκρατία) και όσο είναι προσωποιημένες (πρέπει δηλαδή να πας αυτοπροσώπως ή μέσω τρίτου για να εξυπηρετηθείς) η χαμηλή διαφθορά θα βρίσκεται σε έξαρση.

    Άρα μέτρο πρώτο = δραστική μείωση των απαιτούμενων διοικητικών ενεργειών για να εκδοθεί μια πράξη του δημοσίου (απόφαση, άδεια κοκ) + απροσωποποίηση των συναλλαγών ανάμεσα σε υπάλληλο και πολίτη.

    ReplyDelete
  130. Einai sto DNA mas. Mono i genetiki mixaniki tha mporesei sto mellon na dosei lysi.

    ReplyDelete
  131. ΚΑΙ που πρότεινα το ΤΕΛΕΙΟΤΕΡΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΟΛΟΥ, κάναμε καμμιά συζήτηση;;;;;;;;

    ΚΑΙ εάν είναι διότι δεν καταλάβατε, ΑΡΝΗΘΗΚΑ ποτέ σε κάποιον να ΜΗ κάτσω κάτω μεχρις εξαντλήσεως να κάνω τον λόγο μου κατανοητό;;;;;;

    ΟΧΙ, βέβαια. ΑΠΛΑ ουδείς νοιάζεται για ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ.

    Με δουλεύεις τώρα;;;;;;

    ΘΑΡΡΕΙΣ πως έχει νόημα να γράφω σεντόνια χωρίς απόκριση;;;;

    Η ΜΗΠΩΣ νόμισες (νομίζεις) πως ψάχνω ακροατήριο.

    ReplyDelete
  132. "απροσωποποίηση των συναλλαγών ανάμεσα σε υπάλληλο και πολίτη"

    Gia paradeigma, bale ton pappouli 70 xronon na kanei forologiki dilosi meso internet.

    ReplyDelete
  133. ΚΑΙ ενόσω ο Γιωργάκης εξακολουθεί να ερωτοτροπεί με τον AL CAPONE (=λαλιώτη) νομίζεις πως παίρνω στα σοβαρά τις διαμαρτυρίες σας;;;;;;

    ReplyDelete
  134. "πρότεινα το ΤΕΛΕΙΟΤΕΡΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΟΛΟΥ"

    Komfoukios gia planitarxis! Giati einai pantognostis, alanthastos, ameroliptos, DIKAIOS, ARISTOKRATIS (ayto einai bonus),kai fysika metripopathis. Xaramizesai, esy eprepe na douleyeis san TOP symboulos se polyethniki, edo i JP proselabe me 500K ton Blair pou einai kai asxetos mprosta sou. Ego pantos an baleis ypopsifiotita tha se psifiso. I esena, i to Vergi.

    ReplyDelete
  135. Λέμε και παραλέμε ρε Γ700, όπως είπατε και εσείς παραπάνω (γιατί στην τελική οι προτάσεις μας δεν απέχουν χιλιόμετρα):

    1) πόλεμός κατά της διαφθοράς βήμα βήμα.

    2) ξεχωριστά ελεγκτικά όργανα που να μην υπάγονται σε κανέναν κυβερνητικό έλεγχο

    Για να το πάω λίγο παραπέρα, ας κάνουν ακόμα και ένα αστυνομικο-νομικό σώμα δίωξης οικονομικού εγκλήματος στο οποίο οι υπάλληλοι να είναι κάτι σαν ράμπο, καλοπληρωμένοι και με τα δώρα τους ανά εκδίωξη και φυσικά με πλήρης διαφάνεια στα περιουσιακά τους. Οι μισθοί τους να είναι υπέρ το δέον καλοί ώστε να εξασφαλίζεται το κίνητρο για να δράσουν σύμφωνα με το νόμο. Επίσης να τους παρέχεται πλήρης προστασία από την αστυνομία (γιατί θα υπάρξουν και δολοφονικές απόπειρες σε αυτούς και τις οικογένειές τους)... ίσως καλό να είναι πλήρως ανώνυμοι όπως αυτοί της αντιτρομοκρατικής για να μην αντιμετωπίζουν 'ατυχήματα στο δρόμο'. Τα παραπάνω φυσικά για την δίωξη μεγάλης κλίμακας οικονομικού εγκλήματος.

    Το άλλο σκέλος είναι η κρατική διαφθορά. Σύσταση ελεγκτικού οργανισμού για κρατικούς οργανισμούς και ΔΕΚΟ - όχι με σκοπό τη δίωξη αλλά την εξακρίβωση του που πάνε τα λεφτά που δίνονται. Όπου βλέπουν παρατυπίες να φωνάζουν την δίωξη οικονομικού εγκλήματος.

    Σήμερα τι γίνεται; Αποκαλύπτεται μία παρατυπία και μετά δεν επεμβαίνει κανείς. Γιατί; Γιατί δεν υπάρχει κανείς να επέμβει. Εάν όμως αρχίσουν και πέφτουν κεφάλια με την αποκάλυψη μιας παρατυπίας τότε θα δεις τι άγχος έχει να πέσει.

    Δεν πιστεύω σε θαύματα. Με τον τρόπο που είναι διαρρυθμισμένη η σημερινή κοινωνία μόνο σκληρά (εώς απάνθρωπα μέτρα) βασισμένα στο φόβο μπορούν να αντιμετωπίσουν έστω τη διαφθρορά.

    Οι όποιες άλλες αλλαγές (πχ, απλοποίηση των διαδικασιών, αποφυγή της επαφής του αιτούμενου με τον υπάλληλλο που διαχειρίζεται την υπόθεση) μπορούν απλά να περιορίσουν το φαινόμενο (σε αυτή την περίπτωση της μικρο-διαφθοράς) δεν μπορούν να δώσουν όμως λύση σε μία κοινωνία που έχει μάθει τα τελευταία 50 χρόνια ότι μόνο με την απάτη μπορεί να πάει μπροστά. Για να γίνει κάτι πρέπει κόσμος να αρχίσει να χάνει τα σπίτια του και να μπαίνει φυλακή...

    ... είμαστε σαν κοινωνία έτοιμη να το αποδεχτούμε αυτό; Εάν όχι τότε ας μην την ψάχνουμε άλλο και ας αποδεχτούμε ότι έτσι θα κυλάνε τα πράγματα.

    Διαφωνείτε; Οκ, πάρτε παράδειγμα τα ναρκωτικά. Αν και για εμένα η απαγόρευση μιας οποιαδήποτε ουσίας είναι παράλογη (ποτέ δεν θα έπρεπε να απαγορευτούν - αλλά βλέπετε...) ας πούμε ότι καλώς το κάνανε. Λοιπόν, παρά τις κατά τόπους διαφορετικές κουλτούρες (που έχουν διαφορά σε αυτό το θέμα) στις χώρες που έχουν χαλαρούς νόμους ή νόμους που εφαρμόζονται χαλαρά το εμπόριο γίνεται επιστήμη - στις δε χώρες με αυστηρούς νόμους που εφαρμόζονται και δεν χαρίζονται το εμπόριο ναρκωτικών πέφτει στο επίπεδο περιστασιακών επισοδείων. Εννοείται ότι υπάρχουν και οι εξαιρέσεις σε χώρες που οι άνθρωποι είναι προετοιμασμένοι να πεθάνουν για να βγάλουν 10 φράγκα παραπάνω.

    Εάν ρίξεις φάπα για 5-10-15 χρόνια τότε σιγά σιγά αρχίζουν να αλλάζουν και οι αντιλήψεις. Λοιπόν στην Ελλάδα το πρόβλημα είναι ακριβώς εδώ. Θέλουμε μεν λιγότερη διαφθορά αλλά δεν θέλουμε να αλλάξει τίποτα, καμία αλλαγή νοοτροπίας (μπας και γίνουμε λέει ξενέρωτοι και μεις). Βλέπεις ο τύπος του Ακάλυπτου της παλιάς γνωστής σειράς με τον Καφετζόπουλο γοητεύει ακόμα. Όταν ο Πάγκαλος ανάμεσα σε κάποια σχόλιά του (που δεν αφορούσαν στενά τα πολιτικά ή το ΠΑΣΟΚ) παραδέχτεικε ότι ο Έλληνας 'με τον τρόπο του στα 80ς τσάκωνε και το 'ξοχικάκι του σε παραθαλάσσια περιοχή' (υποννοόντας την μικρο-διαφθορά) ο κόσμός (ΝΔίτες και ΠΑΣΟΚΟΙ και ΚΚΕεδες) το λαμβάνουν θετικά αυτό.

    Εμ δε γίνεται και το ένα και το άλλο. Δε μπορούμε να λέμε ότι θέλουμε περισσότερες ευκαιρίες στη διαφθορά ή αλλιώς λιγότερη διαφθορά γενικά.

    Θέλουμε λιγότερη διαφθορά; Πρέπει να μπούνε τα πράγματα σε μία τάξη τότε μπας και βγούμε από πάνω.

    ReplyDelete
  136. Για να το πάω λίγο παραπέρα, ας κάνουν ακόμα και ένα αστυνομικο-νομικό σώμα δίωξης οικονομικού εγκλήματος στο οποίο οι υπάλληλοι να είναι κάτι σαν ράμπο, καλοπληρωμένοι και με τα δώρα τους ανά εκδίωξη και φυσικά με πλήρης διαφάνεια στα περιουσιακά τους. Οι μισθοί τους να είναι υπέρ το δέον καλοί ώστε να εξασφαλίζεται το κίνητρο για να δράσουν σύμφωνα με το νόμο. Επίσης να τους παρέχεται πλήρης προστασία από την αστυνομία (γιατί θα υπάρξουν και δολοφονικές απόπειρες σε αυτούς και τις οικογένειές τους)... ίσως καλό να είναι πλήρως ανώνυμοι όπως αυτοί της αντιτρομοκρατικής για να μην αντιμετωπίζουν 'ατυχήματα στο δρόμο'. Τα παραπάνω φυσικά για την δίωξη μεγάλης κλίμακας οικονομικού εγκλήματος.

    Συμφωνούμε. Και υπαγωγή της υψηλής διαφθοράς στο νόμο περί οργανωμένου εγκλήματος τον 2928/2001 λεγόμενο και τρομονόμο.

    ReplyDelete
  137. κομφούκιε σε πολλά θέματα καταθέτεις συγκεκριμένες και σαφείς προτάσεις, σε άλλα κάνεις καλές αναλύσεις, όταν όμως σε πιάνει η υστερία με το αστικό πρότυπο , τα χυδαία στρώματα και τα συναφή γ*σε τα , εμ δε σταματάς κιόλας, τα λες τα λες τα λες και τα ξαναλές...

    ReplyDelete
  138. Μεν άλλωτε διαφωνώ, άλλωτε συμφωνώ αλλά πάντα δε σε διαβάζω - για το ασφαλιστικό που είπες με βρίσκεις στα σημεία αλλά και στη σούμα με το μέρος σου.

    Εγώ πρότεινα τη φορολογική δημοκρατικοποίηση της χώρας ανά περιφέρεια (60-40 κράτος - νομαρχίες) και ανά επιλογή των ντόπιων (60-40 κεντρικά διαχειριζόμενα - επιλογές των πολιτών). Εάν δε συνδιάζονταν αυτό με κατάργηση του ΦΠΑ θα μιλούσαμε για πλήρης δημοκρατικοποιήση του οικονομικού συστήματος της χώρας (αλλά δεδομένο ότι το ΦΠΑ παγκοσμίως είναι το γνωστότερο κόλπο νταβατζιλικιού από τα κράτη θα μας πουν εδώ ότι είμαστε και ονειροβάτες που ζητάμε κάτι τέτοιο - οπότε το αφήνω και στην άκρη μη με πουν 'θεωρητικό').

    Κομφού μην την ψάχνεις. Οποιαήποτε λογική πρόταση αναγκαστικά θα δώσει λύση. Αναγκαστικά η λύση θα συμφέρει τους πολλούς και θα βλάψει τους λίγους (το γνωστό 20-25%, το τονίζω, το προερχόμενο από όλα τα κοινωνικά διαζώματα). Αναγκαστικά αυτοί που ωφελούνται από τη σημερινή κατάσταση θα αντιδράσουν άγρια. Αναγκαστικά δε θα έρθουν σε καθαρή σύγκρουση αλλα θα δράσουν υπόγεια (βλέπε απεργίες, συνδικάτα, σκάνδαλα στη φόρα, πύρινα άρθρα στον τύπο κτλπ.). Και κανείς κυβερνόν δεν τα θέλει αυτά - μη σου πω και πολλο΄θ από τα πρόβατα του 80%. Κάνουν όλοι την πάπια λοιπόν.

    Όσοι δεν έχουν ασχοληθεί με την πολιτική προφανώς δεν γνωρίζουν ότι στην πολιτική όταν μιλάμε, λέμε πράγματα απλά για να λέμε. Όταν κάνουμε πράγματα δε μιλάμε τα κάνουμε και οι άλλοι απλά έρχονται αντιμέτωποι με τα αποτελέσματα. Εξού και γιατί στην πολιτική σπάνια γίνεται πραγματικός διάλογος (και αυτό όχι μόνο στην Ελλάδα αλλα διεθνώς). Αυτή είναι η αλήθεια.

    ReplyDelete
  139. και κάτι που ξεχάσαμε, ulis η καταστολή έρχεται να σκουπίσει ό,τι έχει απομείνει από διαφθορά. διεθνής εμπειρία δείχνει ότι τη διαφθορά την πολεμάς στη γέννησή της, προληπτικά, με καλούς θεσμούς που δεν επιτρέπουν ή δε δίνουν κίνητρα για παραβατικές συμπεριφορές. Δεν βασίζεσαι στο τέλειο σύστημα καταστολής, το οποίο έτσι κι αλλιώς πρέπει να υπάρχει.

    ReplyDelete
  140. ....ας κάνουν ακόμα και ένα αστυνομικο-νομικό σώμα δίωξης οικονομικού εγκλήματος...

    Αυτό είναι το ΣΔΟΕ.Αλλά όταν αυτό το τόσο σημαντικό όργανο το μετατρέπεις σε όργανο δίωξης και ΕΞΟΝΤΩΣΗΣ των πολιτικών σου αντιπάλων και προστασίας των φίλων σου, βάζοντας επικεφαλής τον Κλαδάρχη, τότε το πρόβλημα δεν είναι τεχνοκρατικό ΑΛΛΑ βαθύτατα πολιτικό.ΤΟΤΕ Ο ΛΑΟΣ ΑΥΤΑ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΑ ΑΠΟΝΟΜΙΜΟΠΟΙΕΙ.

    ReplyDelete
  141. ναι σωστό είναι αυτό, άμα παίζει κλαδάρχης άντε γεια. Γι' αυτό άλλωστε όλη η διεθνής βιβλιογραφία και πρακτική λέει ότι η βάση πρέπει να δίνεται στην πρόληψη και η καταστολή απλώς να σκουπίζει τα απομεινάρια.

    Όταν πας με υπερόργανα να λύσεις κατασταλτικά τη διαφθορά , ώντας απροετοίμαστος από κάτω-θεσμικά, τότε το πιο σίγουρο είναι ότι κι αυτά γρήγορα θα διαφθαρούν. Γι αυτό και όλα τα σώματα ράμπο που έγιναν στην Ελλάδα αρχικά βοήθησαν και μετά άρχισαν κι αυτά να λαδώνονται.

    ReplyDelete
  142. @ anonymous
    "Xaramizesai, esy eprepe na douleyeis san TOP symboulos se polyethniki"

    Eίμαι συμβουλος του εαυτού μου και μιά χαρά. Η ευλογία των ουρανών στο σπιτικό μου. ΔΕΝ έχω παράπονο.

    ReplyDelete
  143. Mα τώρα σοβαρολογείτε;;;
    Πιστεύετε πως αν μάθουν ΟΛΟΙ οι Ελληνες ότι από ΑΥΡΙΟ θα εφαρμόζεται ΑΥΣΤΗΡΑ ο Νόμος, ΔΕΝ θα πειθαρχήσουν;;;;

    ΠΩΣ γίνεται και ΟΛΟΙ φοβούνται το alcotest;;;;;;
    ΠΩΣ γίνεται και όλοι έχουν αρχίσει να προσαρμόζονται στο θέμα του κράνους;;;;;

    ΥΠΑΡΧΕΙ νόμος ΠΕΡΙ ΘΟΡΥΒΟΥ.
    ΑΠΛΑ, απλούστατα, ο κ Χρυσοχοϊδης και ο κ Βουλγαράκης ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ότι ο θόρυβος είναι ΚΑΚΟ ΠΡΑΓΜΑ.

    ΕΙΝΑΙ και οι ΔΥΟ ΛΑΪΚΑ ΛΕΒΕΝΤΟΠΑΙΔΑ και πιστεύουν ΟΤΙ ο ΘΟΡΥΒΟΣ είναι ίσα-ίσα ΑΝΔΡΙΣΜΟΣ

    ReplyDelete
  144. ΣΥΜΕΡΑΣΜΑ πρώτον, λοιπόν,

    Σε πολλούς ΝΟΜΟΥΣ ΔΕΝ πιστεύουν ΜΗΤΕ οι ΑΡΧΕΣ ούτε οι ΠΟΛΙΤΕΣ

    και δεν εφαρμόζονται.

    ReplyDelete
  145. Να δημιουργήσουμε και ένα σώμα δίωξης των διωκτών που διώκουν τους διώκτες.Και αυτό να είναι πρώτη προτεραιότητα.

    Kotsios

    ReplyDelete
  146. Ρε σείς μάγκες της γ700, που ξέρετε τα πολλά και ο νούς σας κατεβάζει,ποιές είναι οι Ελληνοτουρκικές διαφορές που πήγε να λύσει ο Χοντροζέλος με τον Ερντοτούρκ; Ετσι απλά για να τις καταλάβω και γώ ο Kotsios.

    ReplyDelete
  147. ΔΕΥΤΕΡΟΝ

    Ο ΛΑΪΚΙΣΜΟΣ

    "Ασε μωρέ τον φουκαρά να ΦΤΙΑΞΕΙ TOILETTE SUR MER"

    AYTO είναι ΓΕΓΟΝΟΣ κυρίες και κύριοι.

    ΘΑ ΣΑΣ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΕΙ

    Λοιπόν, βρισκόμαστε στα 80ς και μαθαίνω (εκτός Ελλάδος εγώ) ότι ο Μιχελής και ο Νικήτας, δυό "ΜΗ φουκαράδες" που είχαν καταπατήσει ΞΕΝΗ περιουσία δίπλα στην δικιά μας, κτίζοντας ένα παράπηγμα από ελενίτ στα 60ς, στη θέση Νιμποριός της Σύμης, αποφασίζουν και στήνουν TOILETTE SUR MER, στην κυριολρεξία ... Δλδ, πάνω σε δυό βράχια, είχαν βάλει δυό κορμούς και άλλους δυό εγκάρσια στους πρώτους και στη συνέχεια, ορθώσει 4 στύλους περιβάλλοντας τους με καραβόπανο, δηγμιουργώντας ένα αυτοσχέδιο WC.
    ΕΤΣΙ, η οικογένειά τους και οι ίδιοι έκαναν την τουαλέττα τους ΕΠΙ της ΘΑΛΑΣΣΗΣ και σε ΑΠΟΣΤΑΣΗ 5 ΜΕΤΡΩΝ ΑΠΟ ΛΟΥΟΜΕΝΟ ΚΟΣΜΟ!!!!!!!!!!!!!!!

    ΣΤΕΛΛΩ, λοιπόν, ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ στον ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΡΟΔΟΥ για παρουσία TOILETTE SUR MER που συνιστούσε ΜΕΙΖΟΝΑ ΚΙΝΔΥΝΟ για την Δημόσια Υγεία.

    Ο Juan Peron, που τόσο λατρέψατε, ήταν ΤΟΤΕ υπουργός ΥΓΕΙΑΣ και όχι μόνο ΠΑΡΕΜΠΟΔΙΣΕ ΠΑΡΑΝΟΜΩΣ την ΘΕΣΜΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ, αλλά είπε στην διαπρεπή μαμά,
    "ΤΙ του κάνανε οι φουκαράδες του γιού σου και τους κυνηγάει στις εισαγγελίες;;;"

    ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ;;;;;;;;;;
    Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ του οποίου το ΟΝΟΜΑ ΦΕΡΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ της ΕΛΛΑΔΟΣ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!;;;;;;;;;;;;;;;;;;

    Να το ΞΕΡΕΤΕ:
    Ο ΛΑΪΚΙΣΜΟΣ είναι, πολύ ΠΙΟ ΣΥΧΝΑ από την ΔΙΑΦΘΟΡΑ, το ΑΙΤΙΟ της ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ.

    ReplyDelete
  148. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  149. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  150. ΚΑΙ το βλέπω καθημερινά στην προσέγγισή σας, εδώ μέσα, στα καθ' έκαστα θέματα.
    Μιλάτε για μικρό ΚΑΙ για μεγάλο έγκλημα.
    ΤΗΝ Ελλάδα ΔΕΝ την κατέστρεψαν ΤΟΣΟ τα ΜΕΓΑΛΑ εγκλήματα, όσο τα ΑΠΕΙΡΑ ΜΙΚΡΑ, τα ΑΠΕΙΡΟΣΤΩΣ ΑΠΕΙΡΑ ΜΙΚΡΑ.

    ΕΙΔΙΚΑ η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ του ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ οφείλεται κατά 90% σε ΜΙΚΡΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ.

    ReplyDelete
  151. Καλησπέρα,

    ένα άσχετο με το συγκεκριμένο θέμα, αλλά σχετικό με τη γενικότερη θεματολογία του παρόντος ιστολογίου άρθρο από το BusinessWeek.

    "Young and Impatient in India
    Workers raised in an age of economic optimism want it all, and they want it now"

    http://www.businessweek.com/magazine/content/08_04/b4068045084263.htm?chan=top+news_top+news+index_businessweek+exclusives

    Παρεπιπτόντως είδε/μαγνητοσκόπησε κανείς την εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης για τα ιστολόγια? Αν μπορεί να τη μοιραστεί διότι δεν είχα την ευκαιρία να τη δω. Ευχαριστώ.

    ReplyDelete
  152. Anonymous said...
    "ΤΑ ΛΕΦΤΑ μου με τα οποία ο γύφτουλας, ο γιός της υπηρέτριας, έκανε γάμο στο FOUR SEASONS, ΘΑ ΜΟΥ ΕΠΙΣΤΡΑΦΟΥΝ ΣΤΟ ΑΚΕΡΑΙΟ!!!!!"

    Xaxaxaxa nai, pos perimene, tha filotimithoun na sta epistrepsoun. Einai olofanero.

    ΚΑΙ όμως μου επέστρεψαν φέτος 9 χιλιάδες ευρώ για παρανόμως επιβληθέντες φόρους. Είναι κι αυτό μιά αρχή.

    ReplyDelete
  153. Τί έχεις πάθει με τον "Juan Peron" εκλαμπρότατε; Και τί θα τραβήξεις μετά θάνατον άραχλε, όταν σε κληρονομήσει η θεοθυγατέρα...

    ReplyDelete
  154. Κυρίες και κύριοι,
    Business News
    The Dow plunged 465 in early trading as a global selloff sparked by fears of a U.S. recession rippled through Wall Street. But an emergency 3/4-point interest rate cut by the Federal Reserve rallied investors' spirits and the market ended the day down just shy of 130 points.

    Tα πράγματα ΔΕΝ είναι καλά.

    ReplyDelete
  155. U.S. stocks began the day by following the lead of markets abroad that had plummeted for two straight days, and also extended their own steep losses from last week. Fears of a U.S. recession — one that would spread to other economies — had investors fleeing stocks worldwide.

    The Fed, in a move anticipated by many traders, moved before the opening of U.S. trading, cutting its benchmark federal funds rate by 0.75 percentage point. The Dow and other major indexes then spent the day fluctuating violently, at times approaching the break-even point before heading down again.

    The fact stocks didn't continue their plunge was a positive sign — but economists and analysts said a full recovery wasn't likely in the near term.

    Παίδες, μαζευτείτε όσοι χρωστάτε. Βρείτε μια καλή τράπεζα, πάρτε ένα καλό επιτόκιο και επιδοθείτε με σοβαρότητα στην αποπληρωμή του χρέους.
    Οι καιροί είναι άσχημοι.
    Επαναλαμβάνω, οι καιροί είναι άσχημοι.

    ReplyDelete
  156. ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ;;;;

    Σε μιά στιγμή που ΤΡΕΧΕΙ ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ, η Fed Reserve μείωσε σε μιά μέρα το επιτόκιο κατά 0.75% - ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ για μιά μέρα, στην προσπάθειά της να ανακόψει τη ΚΑΤΑΒΑΡΑΘΡΩΣΗ του Dow Jones.

    AYTO TI ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΩΣ;;;;;
    ΟΤΙ θα αρχίσει ΠΑΛΙ η "μηχανή" να κόβει χρήμα (seigniorage) οπότε, εν απουσία αντικρύσματος, η αξία του δολλαρίου θα υποχωρήσει κι' άλλο.
    Από την άλλη, λόγω πτώσης αξίας δολλαρίου έναντι ευρώ θα προκύψει ένα καλο και δυό δεινά (τρία για την Ελλάδα) για την Ευρώπη.
    ΚΑΛΟ: Πτώση δολλαρίου σημαίνει φθηνότερο πετρέλαιο αφού το τελευταίο αποτιμάται σε δολλάρια
    ΚΑΚΟ #1: Θα πλημμυρίσει η Ευρωπαϊκή αγορά από Αμερικανικά προϊόντα αφού τα τελευταία θα γίνονται όλο και πιό προσιτά στους Ευρωπαίους
    ΚΑΚΟ #2: Τα Ευρωπαϊκά προϊόντα θα έχουν μικρότερη ανταγωνιστικότητα στην Διεθνή Αγορά - κλείσιμο και άλλων μικρο-επιχειρήσεων ειδικά σε χώρες με δυσκαμπτους εργατικούς νόμους όπως η Ελλάδα.
    ΚΑΚΟ #3: Το ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΧΡΕΟΣ της Ελλάδας θα ΑΥΞΗΘΕΙ περαιτέρω και μάλιστα δραματικά!!!!

    ReplyDelete
  157. Προβλέπεται περαιτέρω πτώση του Dow Jones και σταθεροποίηση στο 11,000 περίπου.
    Αυτά.

    ReplyDelete
  158. ΑΣΧΕΤΟ ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ

    HEALTH NEWS
    Would you like a side of nutrition information with that? In a bid to shock citizens into eating healthier, New York City's Board of Health votes to require chain restaurants like McDonald's to post calorie counts for their foods right on their menus.

    ReplyDelete
  159. Anonymous said...
    "Τί έχεις πάθει με τον "Juan Peron" εκλαμπρότατε; Και τί θα τραβήξεις μετά θάνατον άραχλε, όταν σε κληρονομήσει η θεοθυγατέρα..."

    Γιά ρουφιάνο που πουλάει σπίτια αξίας 4.000 ευρώ προς 40.000 σε άρρωστα άτομα σε κόβω ή μήπως είναι ιδέα μου;;;

    ReplyDelete
  160. Για τη διαφθορά, η λύση είναι η πρόληψη όπως πολύ σωστά είπατε και η αυστηρή τιμωρία σε δεύτερη φάση. Πως γίνεται αυτό?

    1. Ανεξαρτητοποίηση τησ δικαιοσύνης - Απαλλαγή της από την επιρροή των κομμάτων

    2. Επιτάχυνση των διαδικασιών απονομής της δικαιοσύνης

    3. Ενδυνάμωση ανεξάρτητων και ρυθμιστικών αρχών

    4. Μείωση της γραφιοκρατίας - ενθάρυνση χρησιμοποίησης νέων τεχνολογιών - Εισαγωγή πληροφοριακών συστημάτων στις συναλλαγές

    5. Καθορισμός συγκεκριμένων στόχων και προγραμματισμός ενεργειών (γενικά και αόριστα δεν γίνεται τίποτα όπως πολύ σωστά λέχθηκε)

    Αυτά σε συνδυασμό με την εντατικοποίηση των ελέγχων για τέτοια φαινόμενα που αυτή την στιγμή είναι ανύπαρκτος και οι αρχές περιμένουν "καταγγελία" προκειμένου να εφαρμόσουν το νόμο.

    Τέλος το πιο σημαντικό αλλά και το πλεον δύσκολο είναι η αλλαγή νοοτροπίας του πολίτη. Αυτό είναι κάτι που χρειάζεται χρόνο και μπορεί να επιτευχθεί μέσα από την σωστή εκπαίδευση και αγωγή.

    ReplyDelete
  161. Τα παραπάνω είναι πράγματι απαραίτητα όπως και το ότι όλες οι υπηρεσίες πρέπει να γίνουν proactive και όχι reactive όπως είναι τώρα.

    Πρέπει να μάθουν να παίρνουν πρωτοβουλίες με στόχο την επίτευξη αποτελέσματος και όχι να βλέπουν τη δουλειά τους ως διοικητική διεκπεραίωση υποθέσεων που τις χρεώνει ο προϊστάμενος σε κάποιον υπάλληλο

    ReplyDelete
  162. Δεν ειμαι ειδικη, ουτε εχω τις γνωσεις που εχετε αλλά πιστεύω πως πηγή όλων των κακών είναι η έλλειψη παιδείας. Και με τη λέξη παιδεία δεν εννοώ μόνο 'τέρατα μαθήσεως' , 'κινητές εγκυκλοπαίδειες' κτλ, αλλά 'ανθρώπινη' παιδεία. Νομίζω πως αυτό ήταν, είναι και θα είναι το πρόβλημα των Ελλήνων(και οχι μονο). Αντι ολοι μαζι να βρουμε μια κοινή λύση, ο ένας προσπαθεί να επιβληθεί στον αλλό, να αποδειχτεί εξυπνότερος και πιο καλλιεργημένος απο τον αλλο.. τίποτα λιγότερο απο ότι κάνουν και τα κόμματα μεταξύ τους..Το κομμα που είναι στην εξουσία δεν είναι αλλό απο εμάς τους ίδιους, τους πολίτες της χώρας. Αν θέλουμε να αλλάξει, καιρός να αλλάξουμε εμείς πρώτα!Το κόμμα προσαρμόζεται στις ανάγκες και στο επίπεδο των ψηφοφόρων του!! Αλλά το να καταρρίπτεις κάτι αν πρώτα δεν έχεις να το αντικαταστήσεις με κάτι καλύτερο, νομίζω είναι ανούσιο. Επι της ουσίας λοιπόν, προτείνω να δούμε το θέμα ομαδικά και η συζήτηση να αποκτήσει σάρκα και οστά! Ας τεθούν λύσεις επι τάπητος...

    ReplyDelete