Monday, March 5, 2007

Κόμματα, Πολιτικοί και Διαδίκτυο. Διασυνδεθείτε!

"...τη στιγμή που τα Blogs και οι δυνητικές κοινότητες παίζουν σημαντικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις των ανεπτυγμένων ψηφιακά χωρών, στην Ελλάδα αναζητούνται ακόμη τα… βασικά. Ο βαθμός ανταλλαγής απόψεων των βουλευτών με τους πολίτες είναι αρκετά μικρός όταν εξετάζονται τεχνολογίες επικοινωνιακής αλληλόδρασης, όπως είναι το email, emailform, chat, forum, όπου μόλις το 21,5% (64) διαθέτει mail form ή mail search form, ενώ το 12,4% δεν έχει καμία μορφή δικτυακής επικοινωνίας με τους πολίτες."

"Σύμφωνα με την έρευνα του «Ερευνητικού Κέντρου Ψυχο-κοινωνιολογικής Έρευνας της Διακυβέρνησης των Δυνητικών Κοινοτήτων» του Τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου , καταδεικνύεται, ότι οι πολιτικοί σχηματισμοί αλλά και οι βουλευτές χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο ως παραδοσιακό μέσο προώθησης των επιδιώξεών τους και αγνοούν τη διαδραστική του φύση και τη δυνατότητα ανταλλαγής απόψεων με τους πολίτες, δηλαδή, το θεμέλιο λίθο της δημοκρατίας" *

* Τάσος Οικονόμου: Τα κόμματα δεν απαντούν στα email των πολιτών, Η Καθημερινή, 15-11-2006.

Διαβάστε επίσης το άρθρο του Κωνσταντίνου Κοσκινά (Αναπληρωτή Καθηγητή Κοινωνιολογίας του Τμήματος Ψυχολογίας του Πάντειου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών) : www.ellhnespolitikoi.gr : Η σχέση των Ελλήνων πολιτικών με το internet, Η Καθημερινή, 15-11-2006 .

7 comments:

  1. όντως η διείσδυση του internet είναι ακόμα περιορισμένη πόσω μάλλον η χρήση του ως εργαλείου επικοινωνίας με τους βουλευτές και τα κόμματα.

    δε κοιτάμε και τα sites των υπουργείων...πολύ φτωχά σε περιεχόμενο...έλεος

    ReplyDelete
  2. Ma ti perimenete otan h sxesh polith kratous einai sxesh uphkoou-upakoou kai oxi politou

    ReplyDelete
  3. Η υπερβολικη εκτεχνικευση της επικοινωνιας,αρα και της κοινωνιας,ειναι το αναγκαιο τιμημα μιας αναπτυγμενης χωρας.Οι συνεπειες αγνωστες στη σωματικη κιαι ψυχικη υγεια.Προσοχη ομως στη τεχνοφοβια αλλα και στη τεχνοεξαρτηση.Ποιο θα ειναι το πλιτισμικο εποικοδομημα μιας τετοιας τεχνολογικης κοινωνιας;

    ReplyDelete
  4. Καταρχας συγχαρητηρια για το εγχειρημα! Ειναι η πρωτη φορα που μπηκα (απο το σχολιο στη σελιδα του Ανδρουλακη) και νιωθω ειλικρινα οτι σαν νεο 25αρη το συνθημα σας με εκφραζει 100%.

    Ελπιζω αυτος ο τοπος να αποτελεσει σημειο οχι μονο ανταλλαγης αποψεων αλλα και αφυπνισμου και ενημερωσης των νεων, των νεων που δυστυχως δεν ασχολουνται με τιποτα και καθολου- κ που παρολο αυτα μεσα στην παντελλη αδιαφορια τους δεν ξεχνανε να ψηφισουν μαζικα και να στηριξουν ενα πολιτικο συστημα που απευθυνεται περσσοτερο στου γονεις τους παρα σε κεινους!!

    Μπορει να ακουγονται υπερβολικα ολα αυτα αλλα κατα την προσωπικη μου αποψη τα συμφεροντα των νεων εχουν εντελως παραμεριστει απο το υφισταμενο πολιτκο συστημα.

    Και το αρθρο αυτο, αυτο ακριβως δειχνει. Για τον απλουστατο λογο οτι το ιντερνετ το χρησιμοποιουν κυριως νεοι. Ετσι η δυνατοτηα επικοινωνιας απευθειας με νεους ανθρωπους παει στραφι οπως κ πολλα αλλα πραγματα σ' αυτη τη χωρα

    Τελοσπαντων και παλι συγχαρητηρια για την προσπαθεια σας.

    ReplyDelete
  5. Το Διαδίκτυο σήμερα αποτελεί τον πιο θριαμβευτικό πυλώνα έκφρασης της ελευθερίας και της δημοκρατίας (κοίτα προηγούμενο σχόλιο για το ρόλο και την αξία των blog). Δίνει τη δυνατότητα σε πολίτες να υψώσουν τη φωνή τους, να κριτικάρουν, να αναλύσουν, να αναπτύξουν ιδέες. Ένας πολίτης ο οποίος έχει ούτως ή άλλως τις παραδοσιακές υποδομές έτοιμες για να περάσει τη δική του άποψη - όπως ένας πολιτικός - σίγουρα δε θα δώσει μεγάλη σημασία σε ένα διαδικτυακό forum συζήτησης, καθώς έχει μάθει από τα παραδοσιακά συστήματα ενημέρωσης και επικοινωνίας να μη λειτουργεί ιδιαίτερα σε επίπεδο διαλόγου (τουλάχιστον στην Ελλάδα), πόσο μάλλον όταν πρόκειται για διάλογο με παιδιά νέα, τα οποία φαντάζουν σε αυτόν άμαθα, άπειρα, μέχρι και ασήμαντα.

    Γι'αυτό το λόγο πιστεύω ότι το διαδίκτυο θα πρέπει να το εκμεταλλευτεί η γενιά μας των 700 € όχι μόνο για να γκρινιάξει και να αρνητικολογήσει γιαυτά που κάνουν άλλοι, αλλά για να θέσει ξεκάθαρα τη δική της πολιτική και κοινωνική ατζέντα: να αναπτύξει το δικό της όραμα, τους δικούς της στόχους, τις δικές της προτάσεις για την επίλυση των προβλημάτων που την απασχολούν.

    Η ατζέντα μας θα πρέπει να συζητηθεί μεν στο διαδίκτυο, αλλά το διαδίκτυο πρέπει πάντα να είναι το μέσο έκφρασης μιας πλειοψηφίας που αναπτύσσει το διάλογο της κατά βάση εκτός διαδικτύου: στο σπίτι, στα σχολεία, στα πανεπιστήμια, στη δουλειά, στους δρόμους. Έτσι πιστεύω μόνο ότι το διαδίκτυο θα τραβήξει την προσοχή εκείνων που συστηματικά το αγνοούνε και το υποβαθμίζουνε ως εργαλείο διαλόγου.

    Τι λέτε λοιπόν? Ανοίγουμε διάλογο για τα θέματα της δικής μας ατζέντας?

    ReplyDelete
  6. re athlioi tipoi to comment sto blog toy papandreou ti to kanate???

    ReplyDelete
  7. Φίλες και Φίλοι,

    ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια

    @ anonymos

    γιατί όχι; άλλωστε μια πρόσκληση στείλαμε στον Πρόεδρο, τον οποίο και σεβόμαστε απόλυτα, να επισκεφτεί το blog μας.

    ReplyDelete